Geef allergie geen kans

Inleiding

De plek waar mensen het meeste lasten hebben van een allergie is in huis. Dit is de plek waar je het meeste bloot staat aan de allergenen die leiden tot een allergische reactie. Deze allergische reactie kan dan in de vorm van een aandoening als eczeem, rinitis of astma tot uiting komen. Dit artikel gaat dan ook over de beheersing van de luchtkwaliteit in je huis.

Luchtkwaliteit in huis

Uit onderzoek is gebleken dat de lucht in je huis of in kantoorgebouwen behoorlijk vervuild is. De luchtkwaliteit in je huis wordt beïnvloed door twee factoren, namelijk: 1) de vervuilde stoffen die in je huis voorkomen 2) de mate van luchtvochtigheid

Om met de vervuilde stoffen in je huis te beginnen. De lucht in je huis zit vol met allergenen. Deze luchtvervuiling wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, stoffen van huishoudelijke producten, verfoplosmiddelen, schimmels, virussen, bacteriën etc. Dat deze allergenen maar in je huis blijven hangen, komt voor een groot gedeelte door ventilatie die niet optimaal is. Tegenwoordig wordt alles bovendien heel goed geïsoleerd, denk maar eens de dubbele beglazing en zijn de huizen goed warm te krijgen. Goede omstandigheden dus voor schimmels, bacteriën etc.

Ten tweede is er nog de mate van luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid in je huis te hoog is, zal dit het ontstaan van huisstofmijt en schimmel bevorderen. Als het warmer in je huis is zal ook de luchtvochtigheid toenemen. Het beste voor een huis is droge lucht, dat is tevens de lucht waar schimmel en de huisstofmijt niet van houden, simpelweg omdat deze huisstofmijt zijn vocht uit de lucht opneemt. Is die lucht niet vochtig genoeg dan gedijt de mijt daar niet goed bij.

Stappenplan voor vochtbeheersing en betere luchtkwaliteit in je huis

Om nu te zorgen dat de lucht in je huis beter wordt en de luchtvochtigheid op een aanvaardbaar niveau komt te zitten is het raadzaam om de volgende punten in acht te nemen:

  • een goede isolatie van uw huis, waardoor u minder last zult hebben van condensvorming (en dus ook minder last zult hebben van schimmelgroei)
  • verhelpen van binnendringend vocht (bijvoorbeeld door een lekkage)
  • verhelpen van opstijgend vocht (vocht aan de grond)
  • verhelpen van condensatie (zorg dat alle plekken goed verwarmd en geventileerd worden)

Nadat deze punten verholpen zijn en u het vocht de baas bent, zal er vervolgens aan ventilatie gedacht moeten worden. Om een betere kwaliteit van de lucht binnenshuis te krijgen is het van belang om heel goed te ventileren. Het is van belang dat de lucht in je huis dagelijks ververst wordt en het teveel aan vocht wordt weggenomen. Er zit namelijk altijd waterdamp in de lucht van je huis. Deze waterdamp wordt door elk gezin geproduceerd, dit zit namelijk in koken, douchen, wassen en zelfs slapen. De hoeveelheid vocht neemt dan toe. Verversing van de lucht in je huis kan heel simpel door

  • het openzetten van ramen en deuren
  • het openzetten van ventilatieschuifjes
  • het gebruiken van een goede afzuiging
  • het plaatsen van een goed ventilatiesysteem.

Het plaatsen van een goed ventilatiesysteem is een uitkomst voor mensen met een allergie zoals hooikoorts. Ten tijde van het pollenseizoen kunt u niet zo goed ventileren. Een ventilatiesysteem biedt dan uitkomst.

Tips

Hieronder nog een aantal tips voor mensen met een allergie.

Tip 1

Probeer altijd te slapen met het raam een klein stukje open. Heeft u last van astma, dan zult u waarschijnlijk last hebben van de koude lucht en kunt u het raam beter dichthouden. U moet dan wel gedurende de rest van de dag het raam openhouden.

Tip 2

Heeft u last van hooikoorts, dan is het verstandig om pas in de loop van de middag het slaapkamerraam te openen omdat dan de productie van het stuifmeel het laagst is.

Tip 3

Bij het koken dient u altijd de deur (naar boven) dicht te houden. Zo voorkomt u dat het kookvocht in heel het huis komt te zitten.

Tip 4

Na het douchen, indien mogelijk, het badkamerraam openzetten. Tijdens het douchen de badkamerdeur dichthouden ter voorkoming van verspreiding van het vocht.

Links

Wat is een allergie