Het altijd koud hebben

Het altijd koud hebben

Herkenbaar? Het is buiten 20 graden en je hebt een dikke trui aan, alsnog heb je het koud. Waarom hebben sommige mensen het altijd koud en wat kun je eraan doen?

Oorzaken en hoe kun je deze aanpakken?

Zowel mannen als vrouwen hebben het moeilijk met lage temperaturen. Dit is vrij logisch want de mens is ‘ontstaan’ in warmere streken. Later hebben we ons moeten aanpassen aan lagere temperaturen, maar van nature hebben we dus liever hoge temperaturen.

Het is belangrijk om eerst de oorzaak vast te stellen, dan kun je het aanpakken en verdwijnt het gevolg. De grootste oorzaak van het altijd koud hebben is dat je doorbloeding niet optimaal is. Vooral bij vrouwen is bekend dat ze geen optimale doorbloeding hebben. Dit komt doordat het vet gelijkmatiger over het lichaam is verdeeld dan bij mannen. Hierdoor worden de organen beter doorbloed maar stroomt er juist minder bloed naar uiteinden, de handen en voeten. Gevolg is dat je het snel koud hebt. Maar wat kun je hier aan doen?

Het is eigenlijk heel simpel: probeer je doorbloeding op gang te brengen/houden. Dit kun je op een aantal manieren doen. Ten eerste is het erg belangrijk om regelmatig te eten. Eet 7 à 8 keer kleine hoeveelheden op een dag. Dit lijkt veel maar omdat je kleine hoeveelheden eet, houd je je doorbloeding constant op peil.

Ten tweede is het belangrijk om voldoende te bewegen. Door te bewegen gaat je hart sneller kloppen en wordt er dus meer bloed rondgepompt. Zo word er ook genoeg bloed naar de uiteinden van je lichaam gepompt. Bewegen is het enige dat echt helpt tegen het altijd koud hebben. Probeer regelmatig te bewegen, dat wil zeggen: niet 30 minuten achter elkaar en vervolgens de hele dag niets meer. Als je dat zou doen, dan helpt het niet. Je doorbloeding heeft regelmaat nodig. Fiets een half uurtje, ga 's avonds nog een keer zwemmen en tussendoor loop je een paar minuten. Dit lijkt veel als je niet gewend bent om te sporten maar je moet er een gewoonte van maken. Na een paar weken weet je niet beter. Zoek wel een sport die je leuk vindt, anders houd je dit niet vol. Zwemmen is een erg goede sport om je doorbloeding op gang te brengen, je gebruikt vrijwel al je spieren. Nu de winter eraan komt, zijn mensen sneller geneigd om binnen op de bank te gaan zitten. Terwijl het in de winter juist erg belangrijk is om te blijven sporten. Dit is tenslotte het koudste seizoen. De winter brengt ook leuke sporten met zich mee: schaatsen, skiën en snowboarden bijvoorbeeld. Voor de mensen die toch liever binnen blijven, zijn er talloze anders sporten die je kunt doen, zoals: wii-en, op de hometrainer, pilates of hardlopen op een loopband. Lees ook het artikel Waarom sporten? Dit is een goede motivatie om ook echt te beginnen.

Hormoonwisselingen kan ook een oorzaak zijn. In de puberteit kan dit natuurlijk voorkomen maar ook bij stress of rond de menstruatie bij vrouwen. Probeer een regelmatige leefstijl aan te houden. Eet, slaap en beweeg voldoende en vermijd stress.

Sommige mensen hebben een te lage lichaamstemperatuur van zichzelf. Hier kun je niet veel aandoen. Je altijd warm kleden en veel bewegen. Het altijd koud hebben kan ook een symptoom van een ziekte zijn, zoals een traag werkende schildklier, bloedarmoede, ondergewicht, B12-tekort, lage bloeddruk of het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Er zijn talloze ziekten waarbij het altijd koud hebben een symptoom is. Bij bovenstaand lijstje zijn het echter belangrijke aanwijzingen.

Tips

Het klinkt heel simpel maar zorg dat je warme kleding draagt. Draag niet te strakke kleding van natuurlijke materialen zoals wol en draag geen synthetische kleding. Dit werkt alleen maar averechts. Wol past zich in alle omstandigheden aan en vangt ook goed de overgang van warm naar koud en andersom op. Bij synthetische kleding heb je het vaak of te warm of te koud. Sommige mensen vinden wol kriebelen, koop dan een betere kwaliteiten. De kledingstukken van slechte kwaliteit kriebelen. Kijk in het etiket, zit er iets van kunststof in het kledingstuk? Laat het liggen. De betere wolsoorten zijn Merinowol (machinewasbaar) en Cashmere.

Draag dikke sokken in je schoenen zodat je voeten warm blijven. Als je voeten koud zijn, krijg je je hele lichaam niet meer warm.

Conclusie

Probeer eerst de oorzaak uit te vinden, pas dan kun je het aanpakken en verdwijnt hopelijk het gevolg. Zorg ook voor warme kleding.