De nieuwste zwangerschapstest: knap!

Ben ik zwanger

zwangerEen van de vele zwangerschapstesten op de markt is Clearblue. Natuurlijk weet u graag of u ja dan nee zwanger bent. Deze test gaat nog een stapje verder: hij vertelt u daarbij ook nog eens hoe lang u zwanger bent! U moet daarbij wel drie minuten geduld hebben! Beetje vreemd: elders in de gebruiksaanwijzing staat een tot drie minuten. Maak kennis met dit nieuwe zwangerschapsbegin...

 

Hoe werkt de test

 • Zodra een bevrucht eitje zich in de baarmoederwand heeft genesteld, wordt het zwangerschapshormoon hCG aangemaakt. De productie van dit hormoon stijgt voortdurend en snel tijdens de eerste weken van de zwangerschap. De aanwezigheid van dit hormoon wordt terug gevonden in de urine.
 • De test meet, net als alle zwangerschaps(thuis)testen trouwens, de concentratie van het zwangerschapshormoon in de urine. Dus zou je zeggen: niets nieuws onder de zon! Wat is er dan anders met Clearblue? En een bloedtest dan? Een bloedtest is een voorlopig meetpunt en dus in principe (nog) niet volledig betrouwbaar. De feitelijke dag van de bevruchting kan pas worden vastgesteld met een echografie op 12 weken. Omgerekend: dat is toch zo'n 3 maanden spanning en dan moet je nog rekening houden met een foutenmarge van 5 à 6 dagen.  
 • Clearblue pretendeert nauwkeuriger te zijn: het apparaatje beschikt over Smart Dual Sensor-technologie: in plaats van 1 hormoonsensor zijn er 2 sensoren ingebouwd.   Als hCG aanwezig is, berekenen de beide sensoren wanneer de bevruchting plaatsvond.

Wat krijg je te zien?

 1. Een ?Wacht?-symbool op het LCD-scherm geeft aan dat de test werkt en je dus nog even geduld moet oefenen! Binnen 3 minuten wordt een eenvoudig te lezen resultaat weergegeven.
 2. Als de test positief is, verschijnt het symbool ?+? op het scherm samen met het resultaat van de conceptie-indicator. Dit resultaat wordt weergegeven als een schatting van hoeveel weken er zijn verstreken sinds de bevruchting: 1-2 weken, 2-3 weken of 3+ weken.

Betrouwbaar?

Clearblue is een product van de firma SPD (Swiss Precision Diagnostics GmbH), sedert 2007 verbonden met Procter & Gamble. Het hoofdkantoor zit in Genève en de Research & Design-afdeling in Bedford (UK). Dit bedrijf heeft intussen de naam en faam wereldleider te zijn op het gebied van 'doe-het-zelf' diagnosemiddelen. Waarom vertel ik dit erbij? Omdat de Zwitserse bedrijven garant staan voor ‘betrouwbaarheid’ en dat is bij dit soort tests een must!

Bij laboratoriumtests is gebleken dat Clearblue meer dan 99% nauwkeurig is in het aangeven van zwangerschap wanneer deze wordt gebruikt vanaf de dag dat de menstruatie moest beginnen

Het resultaat van de conceptie-indicator is 92% nauwkeurig wanneer de eerste urine van de dag wordt gebruikt. De test blijkt zelfs zo gevoelig te zijn dat ze reeds 4 dagen voor uw periode mag gebruikt worden.

Kost?

Richtprijs: EUR 15,99 maar dit is slechts indicatief. Er zijn al allerlei prijzen te noteren!

De eerste symptomen...

Na de blijheid van een positieve test bereid ja maar voor op:

 • lichte tot zware vermoeidheid,
 • dikkere en gevoeligere borsten,
 • geleidelijk grotere en donkere tepels,
 • de maandelijkse ongesteldheid die of vermindert of zelfs helemaal wegblijft,
 • veelvuldiger gang naar de WC,
 • een onverklaarbare rusteloosheid,
 • meer dan waarschijnlijk (maar niet altijd) ochtendmisselijkheid,
 • ook mogelijk: brandend maagzuur en hoofdpijn,
 • boosheid en emotionele reacties, zelfs zonder reden!

Dokter on line, ,