Zwangerschap Striemen Oorzaken En Preventie

Striemen en Zwangerschap Oorzaken en Preventie

Striae Gravidarum is de Latijnse naam voor striemen, een kenmerk bij zwangerschap doordat de huid op korte tijd uitgerokken wordt. De grootste angst van vrouwen tijdens de zwangerschap zijn nu net die onsierlijke lijnen op de buik en soms ook wel op de dijen of zijkant van de borsten. Nu, kunnen die onsierlijke lijnen die we striemen noemen vermeden worden, wat is de oorzaak en kan men ze preventief behandelen. Lees verder...

Maar wat zijn striemen

De reden ligt in de anatomie van de huid. De huid bestaat uit twee lagen, een dunne bovenlaag die men de opperhuid noemt, en een dikkere onderste laag die men de lederhuid noemt. In de lederhuid vinden we elastinevezels, deze vezels zorgen voor de elasticiteit van de huid.  De toenemende omvang van de baarmoeder tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat de huid uitrekt en dat zo de elastische vezels scheuren. De gescheurde vezels produceren littekens op de huid, dit zijn dan zwangerschapsstriemen of striemen. Ze komen voor in de meeste zwangerschappen, maar niet altijd en niet enkel op de onderbuik, ook aan de zijkant van de borsten, de bovenbillen en zelfs aan de binnenkant van de dijen.

Striemen voorkomen

Gelukkig is het antwoord Ja, tot op zekere mate. Hoewel sommige vrouwen genetisch geneigd zijn om Striae te ontwikkelen, is het aangetoond dat atleten en vouwen die gewend zijn aan zwaar lichamelijk arbeid, minder of  geen Striae krijgen. Ongeacht hun vrouwelijke familieleden striemen krijgen of niet. De reden hiervoor is dat deze vrouwen goed ontwikkelde en sterke buikspieren hebben. Deze spieren kunnen makkelijk het gewicht van de groeiende baarmoeder aan en voorkomen dat het op de huid naar voren wordt getrokken- net als het dragen van een sterk gespierde gordel onder de huid. De huid is minder gespannen, minder elastine vezels worden beschadigd, en zo minder Striae. Een soepel, gezond en goed gehydrateerde  huid is in staat om meer te rekken zonde enige blijvende schade. Dus als een vrouw haar buikspieren versterkt en  de huid gezond en soepel houdt, is er minder kans op het ontwikkelen van Striae.

Spieren ontwikkelen en de huid gehydrateerd houden

Zachte oefeningen voor de buikspieren kunnen vanaf de zwangerschap of zelfs bij het plannen van de zwangerschap worden begonnen. Deze 3 oefeningen zullen de buik-en rugspieren versterken, ook wordt de huid soepeler en verbeteren ook nog eens de houding tijdens de zwangerschap. 

Oefening 1: sta rechtop benen lichtjes gespreid, beide armen hoog boven het hoofd. Buig langzaam naar voor met gestrekte armen om je tenen aan te raken. Hou deze positie 10 tellen aan, keer dan langzaam terug naar de begin positie en herhaal. Uitademen als je buigt, inademen als je rechtkomt. 

Oefening 2: Sta rechtop benen lichtjes gespreid, beide armen gestrekt boven het hoofd en gesp je handen in elkaar. Buig langzaam aan je linkerkant zover tot je nog comfortabel bent. Hou de houding aan10 tellen aan. Kom terug rechtop en buig langzaam naar de rechterkant en hou de houding 10 tellen aan. Kom terug naar de beginpositie en herhaal. Adem uit als je buigt en adem in bij het rechtkomen. 

Oefening 3: Sta rechtop met de voeten op schouderbreedte. Plaats de handen op de rug van je taille. Buig langzaam naar achter, zo ver tot je nog comfortabel bent. Hou deze houding aan voor 10 tellen. Kom terug langzaam recht. Nu buig je langzaam naar voren en houd de positie 10 tellen aan. Kom terug naar de beginpositie en herhaal. Adem uit bij het buigen en adem in bij het rechttrekken.

De zorg voor de huid

Hou de huid gehydrateerd door het aanbrengen van olie. Olijfolie, kokosolie, amandelolie of een goede babyolie grondig over de huid van de buik, heupen en dijen aanbrengen. Masseer het in met opwaartse bewegingen. Je kan dit doen vóór de oefeningen, zodat de olie goed wordt opgenomen als de huid wordt uitgerekt tijdens de oefeningen. Hierdoor wordt de huid soepel en gezond en kan het rekken zonder de elastinevezels te beschadigen. Wat ook heel belangrijk is, dat is een gezond voedingspatroon. Neem een gezond voedinspatroon met veel verse groenten, fruit en voldoende water, vergeet ook je dagelijkse vitamines niet. Dit zal zorgen voor een gezonde en soepele huid.

Tot slot: De natuurlijke verdwijntruc

Het goede nieuws is dan weer dat er een soort van natuurlijke verdwijntruc bestaat. Toen de striemen voor het eerst worden gevormd zijn deze rood of paarsachtig van kleur, na verloop van tijd worden het dunne zilverkleurige lijnen die niet zichtbaar zijn op het eerste gezicht. De elastine en collageengroei kan tot op zekere hoogte gestimuleerd worden met cacaoboter, vitamine E, tarwekiemolie en lanoline. Maar wil je echt de striemen verwijderen dan zal dit enkel kunnen met een medische ingreep. Men spreekt dan over laserchirurgie, blauw licht therapie en andere medische behandelingen. Veel crèmes en lotions op de markt beweren ook in staat zijn om striemen te verwijderen, maar dit is nog niet medisch bewezen.

Er bestaan ook cursussen over zwangerschap en alles wat daarbij hoort, een aanrader is " 

Deze cursus bevat: 

Een eigentijdse zwangerschapscursus waarin theorie gecombineerd wordt met oefeningen en praktische aanwijzingen.

Je leert precies hoe je lichaam werkt en hoe je daar optimaal van gebruik kunt maken. Hierdoor heb je een ontspannen zwangerschap en je hebt alles in huis om tijdens de bevalling met de weeën om te gaan op de manier die voor jou persoonlijk het beste werkt.

In deze cursus vind je bovendien een aantal aanwijzingen waarmee je kunt ontdekken wat voor bevalling het beste bij je past. Iets wat de meeste vrouwen pas na hun bevalling weten.