Ben jij een beelddenker

Denken

Het blijkt dat de manier van denken van mensen nog behoorlijk kan verschillen. Waar sommige mensen vooral in woorden denken, bestaan de gedachten van andere mensen voornamelijk uit beelden. Jonge kinderen denken in beeld maar stappen later meestal over op taaldenken. Er zijn echter veel volwassenen die nog steeds beelddenken. Hoe kun je testen of jij een van hen bent?

Ben jij een beelddenker?

Beelddenkers verschillen qua gedachten sterk van taaldenkers. Je kunt er echter ook een beetje tussen zitten. In dit geval denk je soms in beelden en soms in woorden. Vaak heb je wel een voorkeur voor een van beiden. Als je een beelddenker bent, dan heb je vaak de volgende kenmerken:

  • Als je aan een object denkt, zie je een beeld daarvan in je gedachten. Als je bijvoorbeeld aan een koe denkt, dan zie je in je gedachten bijvoorbeeld een plaatje van een koe in de wei.
  • Je hebt soms moeite om op een woord te komen. De simpelste woorden kunnen zomaar uit je geheugen verdwijnen. Vaak heb je geheugensteuntjes nodig om het op te halen. Soms doe je niet eens de moeite en gebruik je woorden als: dinges en je weet wel. Soms verzin je spontaan een nieuw woord om het woord dat je vergeten bent te vervangen. Een voorbeeld hiervan is deuropener in plaats van deurknop.
  • Als je nadenkt, kijk je vaak iets naar boven. Tijdens het nadenken, ben je de beelden in je hoofd aan het bekijken. Hiervoor wil je zo weinig mogelijk echte beelden binnenkrijgen. Door iets naar boven te kijken, geef je je ogen wat rust zodat je op de beelden in je hoofd kunt focussen.
  • Beelddenkers hebben moeite met onthouden wat links of rechts is. Vaak heb je van iedereen in je omgeving alle tips en trucs gehoord en wil het nog steeds niet lukken. Als je moet weten wat rechts is, denk je bijvoorbeeld aan de hand waarmee je schrijft. Je ziet dan een beeld van je rechterhand. Hierdoor weet je welke kant rechts is. Dit proces kan even wat tijd in beslag nemen. Als je dus snel een beslissing moet maken, neem je vaak een gok. In 50% van de gevallen is het de verkeerde.
  • Als je leest, neem je de zinnen als geheel in je op. Je leest dus niet netjes woord voor woord. Je ziet een zin en begrijpt meteen wat er staat. Dit wordt ook wel snellezen genoemd. Als je echter gedwongen wordt om een zin woord voor woord te lezen, heb je een grotere kans om fouten te maken.
  • Je hebt een goed geheugen voor gebeurtenissen en belevenissen. Je kunt je vrienden en familie bijvoorbeeld verbazen door een gebeurtenis uit een ver verleden naar boven te halen en dit precies na te vertellen. Woorden blijven veel minder goed hangen. Namen kun je bijvoorbeeld al helemaal niet onthouden.

Bij twijfel

Twijfel je nog of je wel een beelddenker bent? Vraag eens na bij je familie of een van hen in beelden denkt. Vaak is beelddenken erfelijk. Ook kun je een test laten doen om vast te stellen of jij wel of niet een beelddenker bent. Het kan fijn zijn om hier zekerheid over te hebben. De diagnose van beelddenker kan veel dingen op zijn plaats laten vallen. Je manier van denken heeft namelijk veel invloed op hoe je dingen ervaart.

Meer weten over de voor- en nadelen van beelddenken? Lees dan ook dit artikel: Wat zijn de voor- en nadelen van beelddenken