Wat zijn de voor- en nadelen van beelddenken

Inleiding

Er is beelddenken en woorddenken. Beelddenken: is dat voor- of nadelig? Misschien ben jij een beelddenker en zie je alleen maar nadelen? Er zijn ook flink wat voordelen! Als je meer wilt weten over beelddenken, lees dan verder... 

Voordelen

We beginnen met de voordelen en zoals je zit zijn dat er toch wel flink wat! Misschien ga je er anders tegen aan kijken en toch denken van he! Beelddenken is helemaal niet zo erg. Hier is een overzicht van de voordelen van het beelddenken.

Snel in je hoofd lezen

Je kan heel snel in je hoofd lezen, wanneer je een regel ziet weet je al snel wat er in de regel staat tot tegenstelling van woorddenkers die alles woord voor woord lezen.

  • Sterk geheugen

Je hebt een zeer sterk geheugen! Je kan zomaar een kleine gebeurtenis van 10 jaar terug makkelijk precies vertellen, Dit geld ook gewoon voor een grote gebeurtenis.

  • Artistiek aangelegd

Je bent meestal erg artistiek aangelegd, dus zeer creatief etc.

  • Voorwerpen in gedachten goed bekijken

Je kan voorwerpen zeer goed bekijken , je loopt er een rondje omheen en je kan je ogen dicht doen en het voorwerp van alle kanten bekijken. Woorddenkers moeten vaak als ze een speciale kant van een voorwerp willen zien het vaak bekijken maar hebben erg veel moeite om het de volgende dag weer opnieuw voor zich te zien in hun gedachten. Terwijl beelddenkers 3 dagen erna nog steeds het voorwerp precies voor zich zien.

Snel denken

  • Je kan zeer snel denken vergelijke met woorddenkers, op zich merk je hier niet veel van.

Commercieel inzicht

  • Je kan al snel zien wat de wensen van mensen zijn, En weet waar ze wat voor overhebben.

Zien wat waarbij past

  • Je kan erg goed zien wat waarbij past, dit kan handig zijn voor als je een kamer in moet richten, beelddenken kan ook erg handig zijn als je binnenshuis architect bent/wilt worden.

Beelden opnemen

  • Je kan als beelddenker veel opnemen, een plaatje kan meer dan uit 1000 woorden bestaan en je kan algauw 30 plaatjes in je opnemen binnen een seconde dus ongeveer 30000 woorden opnemen per seconde. Een woorddenker kan slechts 5 woorden in zich opnemen in een seconde.

Verbanden en overeenkomsten snel opmerken

  • Je kan zeer snel een verband tussen dingen zien die woorddenkers niet snel zullen begrijpen/zien.

Nadelen

Nadelen

Hier is een overzicht met nadelen van het beeldenken.

  • Je bent snel afgeleid.
  • Wanneer je iets doet en andere mensen om je heen zijn ook weer met andere dingen bezig word je snel afgeleid en kan je je niet bij je werk houden. Dit is ook een probleem wanneer je een rustige ruimte opzoekt, dan is het weer te rustig en ga allemaal herinneringen ophalen en kan je je weer niet goed concentreren.
  • Dingen vooruit stellen
  • We kennen dit eigenlijk allemaal wel ook al ben je een taaldenker Uitstellen... Het is vaak moeilijk je ergens aan te houden of als je iets moet doen dat je het steeds weer opnieuw uitstelt. Maar bij beelddenkers is dit weer net wat meer waardoor het moeilijk word om prioriteiten te stellen.
  • Moeilijk uit je woorden komen

(Bij het vertellen is het vaak moeilijk om uit je woorden te komen, Je weet wel wat je wil zeggen maar je kan er de woorden niet voor vinden. Wanneer je dus moeilijk uit je woorden komt en je moet iets simpels uitleggen dan ga je al snel voor de ander onbegrijpelijk praten, of je geeft een erg lange uitleg wanneer dit niet nodig is. Dit geld ook bij het schrijven.)

  • Problemen met het leren

(Je krijgt als je een zware beelddenker bent vaak al snel moeite met het leren van woordjes naar een andere taal, ook dit komt omdat je in beelden denkt en er moeite mee hebt om het woord voor je te nemen)

  • Woorden vergeten

( Ook dit is erg lastig wanneer je aan het vertellen bent en je weet eindelijk uit je woorden te komen kan je soms de meest simpele woorden zo weer vergeten.)

  • Woorden mixen/andere naam geven

(Als je een gewoon aan het praten bent kan je soms zomaar een woord mixen, zoals wanneer je aan iemand vraagt mag ik me sloffen/pantoffels zeg je soms al snel: Mag ik me pantsloffels. Dit kan soms erg lachwekkend zijn maar wel vervelend. Je kan ook een object een andere naam geven zonder je het door hebt bijvoorbeeld: deuropener in plaats van deurkruk.)

  • Hardop voorlezen

( wanneer je hardop voorleest gaat dit heel erg lastig en ga je al snel woord voor woord uitspreken waardoor het heel blokkerig klinkt.

  • Verschil tussen links en rechts niet onthouden

( het is heel lastig om het verschil tussen links en rechts te onthouden, dit komt omdat wanneer je links wilt je er een plaatje bij ziet en geen woorden die zeggen dat je links gaat.)

Tips

Ikzelf ben ook een beelddenker en kan een paar tips geven die bij mijzelf altijd goed werken.

  • Als je het moeilijk vind om te concentreren helpt het vaak om oortjes in te doen en muziek te luisteren je hoort dan niks anders meer dan muziek. Als je dan nog niet goed kan concentreren stop je je muziek nog wel in maar kijk je naar boven en doe je je ogen even dicht. Je gedachte en ogen krijgen even rust en kunnen daarna goed bezig met wat je moest doen.
  • Wanneer je moeilijk uit je woorden kan komen is het handig om in jezelf het verhaal te vertellen en vervolgens daar een kleine samenvatting tegen de gene met wie je aan het praten was. Wanneer je dit niet doet en je vertelt hetzelfde verhaal maar dan niet in je hoofd zal niemand het echt snappen, maar naarmate je dingen in je hoofd vertelt en dan uitlegt zal dit steeds sneller gaan!
  • Wanneer je hardop moet voorlezen vraag dan even of je de tekst eerst voor je zelf mag lezen en daarna nog een keer te lezen maar dan hardop, dit zal nog steeds moeilijk gaan maar zal wel helpen en naarmate resultaat tonen.
  • Als je snel het verschil tussen rechts vergeet zijn dit tips die je eventueel kunnen helpen.
    • Als je weet dat je met links schrijft moet je bij jezelf voordoen of je aan het schrijven bent en dan weet je zo wat links is en die andere zal waarschijnlijk dan wel rechts zijn.
    • Voor op die fiets is het ook makkelijk te onthouden wat links is, namelijk omdat je fietsbel bijna altijd aan de linker kant zit!
    • Je kan van je linkerhand altijd een L maken door je wijsvinger omhoog te steken en je duim horizontaal te doen, wanneer de L is omgekeerd zal het je rechterhand wel zijn.

© Stijn Wijnsma


Als je wilt weten wanneer je een beelddenker bent of wat het precies is lees dan: