Wat is bijziendheid en wat verziendheid

Oogafwijkingen komen veel voor. De meest voorkomende oogafwijkingen zijn vaak onschuldig en worden bijziendheid of verziendheid genoemd. Dit kun je verhelpen met een bril of lenzen en in het meest extreme geval met een laserbehandeling. Maar wat zijn bijziendheid en verziendheid precies voor oogafwijkingen, hoe worden ze veroorzaakt en hoe kun je ze verhelpen?

Lees hier alles wat je moet weten over bijziendheid en verziendheid.

De bouw van het oog

Accomodatie van de lensIn een oog dat scherp kan zien, valt het te vormen beeld precies op het netvlies. Je ziet het beeld dan scherp. De lens van het oog zorgt hiervoor. Doordat de lens van het oog van vorm kan veranderen, ook wel accomoderen genoemd, kun je een scherp beeld op je netvlies krijgen. Dit beeld wordt vervolgens doorgestuurd naar de hersenen en je wordt je bewust van wat je ziet. Dit gaat heel snel en je realiseert je dan ook niet dat dit steeds gebeurd. Iedere keer als je naar een voorwerp op een andere afstand kijkt, past de lens zich aan en zorgt voor een scherp beeld.

Voor een voorwerp dat zich verder dan vijf meter van het oog bevindt, moet de lens plat worden. Voor een voorwerp dat dichterbij is moet de lens bol worden. Dit gaat niet altijd goed. Soms kan de lens niet meer goed van vorm veranderen en soms is er iets met de vorm van de oogbol aan de hand. Hierdoor kun je last krijgen van bijziendheid of verziendheid.

Wat is bijziendheid

Zoals de naam het al zegt, Bijziendheidkunnen mensen die bijziend zijn nog wel voorwerpen van dichtbij scherp zien. In de verte zien zij niet meer scherp. De lens is in dit geval nog wel in staat bol te worden, maar helemaal plat lukt niet meer. Ook kan het zijn dat de vorm van de oogbol niet meer rond is maar meer lijkt op een ei op zijn kant.

Bijzienheid wordt verholpen met een holle ofwel negatieve (-) lens.

Als mensen met hun ogen knijpen als ze naar de televisie kijken of als kinderen graag voorin in de klas zitten om het bord beter te kunnen lezen. Dan weet je bijna zeker dat deze personen last hebben van bijziendheid.

Wat is verziendheid

VerziendheidBij verziendheid zie je juist in de verte scherp, maar voorwerpen van dichtbij niet. De lens kan niet meer bol genoeg worden, waardoor het beeld niet op het netvlies valt maar erachter. Ook hier kan de vorm van de oogbol afwijkend zijn en lijkt dan meer op een ei dat rechtop staat.

Verziendheid wordt verholpen met een bolle ofwel positieve (+) lens.

Verziendheid is moeilijker vast te stellen, dan bijziendheid. Vaak gaan mensen die hier last van hebben bijvoorbeeld een krant steeds verder van het oog af houden of juist steeds dichterbij houden tijdens het lezen ervan.

Een bril, lenzen of laserbehandeling

Welke behandeling kies je als bijziendheid of verziendheid wordt vastgesteld?

Vaak kies je bij een jong kind voor een bril, dit is het meest makkelijk en het minst ingrijpend.

Oudere mensen kiezen vaker voor lenzen of voor een laserbehandeling. Met beide kun je goede resultaten behalen. Lenzen kun je zelf inbrengen en als bijkomend voordeel bestaan er allerlei varianten van, zodat je de voor jou best passende lenzen kunt kiezen.

Als je je ogen laat laseren heb je blijvend resultaat, het is wel een grote investering om de behandeling uit te laten voeren en misschien ook wel eng of angstig om te ondergaan.

Tot slot

Denk je dat je last hebt van bijziendheid of verziendheid? Laat je ogen dan opmeten bij de opticien en voorkom bijkomende klachten als hoofdpijn en rimpels door knijpen met de ogen.

Wil je meer lezen over al dan niet zien in het donker? Lees dan verder in; Wat is nachtblindheid.

Wil je meer lezen over andere oogziekten ? Lees dan verder in; Wat is keratitis voor oogziekte.