Wat is een optometrist

Inleiding

Optometrist: wat is dat nu eigenlijk? Het heeft iets met ogen te maken. Maar waarom zou je naar een optometrist gaan in plaats van naar een oogarts of een opticien. Is er überhaupt wel een verschil tussen de optometrist en de opticien. Lees meer over de optometrist in dit artikel.

Wat is een optometrist

Het woord optometrie zegt het eigenlijk al: opto gaat over ogen en metrie heeft met meten te maken. Een optometrist is een gespecialiseerde man of vrouw die een onderzoek verricht om eventuele oogafwijkingen te vinden. In het verleden ging je voor een oogonderzoek naar de oogarts en voor een bril of contactlenzen ging je naar een opticien. In Nederland is het beroep van optometrist een redelijk nieuw verschijnsel. In andere landen zijn er al tientallen jaren optometristen. In Nederland behoren de optometristen tot de OVN (Optometristen Vereniging Nederland).

Optometrisch onderzoek

Tijdens een onderzoek bij de optometrist zal er naar een aantal elementen worden gekeken. Ten eerste zal er worden gekeken naar de algemene gezondheid van de ogen. Er wordt gekeken of de ogen goed samen kunnen kijken en of de oogspieren goed werken. Dit wordt een binoculair onderzoek genoemd. De oogdruk van het oog zal ook worden gemeten. Daarna zal de optometrist naar de buitenkant van de ogen en naar de binnenkant van de ogen kijken. De optometrist zal dit onderzoek doen met behulp van oogdruppels.

Verschil optometrist en opticien

Het verschil tussen een optometrist en een opticien is dat een optometrist een hbo-opleiding heeft gevolgd en een opticien een mbo-opleiding. Het gevolg is dus dat de optometrist hoger is opgeleid dan de opticien en daarom ook breder onderzoek kan en mag doen. Om maar een voorbeeld te noemen: de oogmeting voor een bril. Is hierbij een druppelonderzoek nodig dan kan de optometrist dit doen (of de oogarts) maar niet de opticien die zal moeten doorverwijzen naar een oogarts of optometrist.

Verschil optometrist en oogarts

Tegenwoordig kan een optometrist verschillende onderzoeken doen die in het verleden alleen door een oogarts werden gedaan. Het voordeel van een optometrist ten opzichte van een oogarts is dat hij of zij geen wachtlijsten heeft en in het ziekenhuis is dat vaak wel het geval. Mocht na een bezoek alsnog doorverwijzing naar een oogarts nodig zijn, dan zal de optometrist dit doen.

Wanneer kun je nu bij de optometrist terecht

In welk geval is het nu verstandig een afspraak te maken bij de optometrist. Je kunt een afspraak maken bij een optometrist als je last hebt van zwarte vlekken voor je ogen, wazig ziet, last hebt van dubbel zien of van lichtflitsen, van rode of jeukende ogen of als je gewoon je ogen wilt laten controleren. De optometrist kan je wellicht van de boven genoemde klachten afhelpen. Ook voor het aanschaffen van een bril of voor het laten aanmeten van (nieuwe) contactlenzen kun je bij een optometrist terecht.

Waar vind je nu een optometrist?

Een optometrist is meestal samen met de oogarts te vinden in een ziekenhuis, in een eigen praktijk of bij een contactlenzenspecialist. Wil je naar een optometrist die verbonden is aan het ziekenhuis dan is een verwijsbrief van de huisarts of van de opticien nodig. Wil je naar een optometrist die niet verbonden is aan een ziekenhuis dan kun je daar gewoon een afspraak maken zonder tussenkomst van de huisarts.

Kosten optometrist

Wil je naar een optometrist en wil je weten of deze kosten vergoed worden dan is het verstandig contact op te nemen met je zorgverzekeraar. De ene zorgverzekeraar vergoedt een bezoek aan de optometrist wel en de andere zorgverzekeraar niet. Er zijn (nog) niet echt richtlijnen voor.

Links

http://oogheelkunde.startpagina.nl