Wat kun je doen aan scheel kijken

Inleiding

Als je naar sommige mensen kijkt zie je dat ze scheel kijken. Hoe komt scheel kijken nu eigenlijk? Is er iets aan te doen als je kind scheel kijkt? Is er ook nog een behandeling voor scheel kijken bij volwassenen? Lees meer over scheel kijken in dit artikel.

Scheel kijken

Als je ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn spreken wij van scheel zien of scheel kijken. Met een moeilijk woord wordt dit ook wel strabismus genoemd. Beide ogen voeren beelden naar de hersenen, die in de hersenen samenkomen tot één beeld. Dit ontwikkelt zich gedurende de eerste kinderjaren. Wordt deze ontwikkeling verstoord, door welke reden dan ook, kan scheel kijken ontstaan. Dit komt bij ongeveer 5% van de mensen voor.

Er is een verschil tussen scheel kijken bij volwassenen en scheel kijken bij kinderen. Indien bij volwassenen sprake is van het feit dat de ogen niet gericht kunnen zijn op hetzelfde punt, gaan zij dubbele beelden zien, zij gaan dus dubbel zien. Bij kinderen is dit echter een heel ander geval. De hersenen van kinderen werken anders dan de hersenen van volwassenen. Kinderen hebben geen last van dubbel zien omdat zij nog in staat zijn om de beelden van het afwijkende oog te onderdrukken. Het is dus een voordeel dat zij niet dubbel gaan zien. Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo luidt de stelling en dat gaat hier zeker op. Als namelijk steeds één oog van een kind minder goed meekijkt of scheel kijkt dan zal dit oog na een tijdje lui woden.

Oorzaken scheel zien

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor scheel kijken. Er is sprake van scheel kijken als de verbinding tussen de oogspieren en de hersenen niet optimaal is. De spieren van de ogen worden dan niet goed aangestuurd. Met de oogspieren zelf is dan niets aan de hand. Het kan ook zo zijn dat er afwijkingen aan de oogspieren zelf zijn, die scheel kijken veroorzaken. Andere factoren die voor scheel kijken of zien kunnen zorgen is een hoge verziendheid of een groot verschil in de sterkte van de ogen.

Behandeling scheel kijken

De behandeling van scheel kijken hangt af van het feit of je te maken hebt met een kind of een volwassenen. Bij een jong kind zal de behandeling bestaan uit het afplakken van het goede oog. Dit afplakken van het goede oog wordt gedaan met als doel het schele, meestal luie, oog weer te prikkelen zodat het mee gaat kijken. Nadat het luie oog even sterk is als het goede oog zal er een operatie worden uitgevoerd aan het schele oog.

Oogspieroperatie

In sommige gevallen wordt een oogspieroperatie bij kinderen of volwassenen gedaan om het schele oog recht te zetten. Deze operatie gebeurt bij kinderen altijd onder narcose en vindt meestal in het ziekenhuis plaats onder dagbehandeling. Het verschil tussen de operatie voor kinderen en/of volwassenen zit hem in het volgende. Bij volwassenen moet altijd worden gekeken of een oogspieroperatie wel zinvol is, omdat na de operatie dubbel zien zou kunnen ontstaan. De hersenen zijn de signalen gewend van het schele oog en raken in de war. Je krijgt dan dus dubbel zien. In dat geval kan geen oogspieroperatie worden uitgevoerd.

Links