Slimme kinderen door het eten van de juiste voeding

Inleiding

Wil je goed eten dan kies je voor voedsel waarbij je een lang verzadigd gevoel houdt. Maar kan voedsel er ook voor zorgen dat je kind slimmer en meer ontstapnnen wordt? Welke voeding is belangrijk voor de spijsvertering? Welke voeding is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind? Wil je meer weten lees dan verder.

Wat voor invloed heeft eten op je bloedsuikerspiegel?

Als op het menu het eten van pannenkoeken en poffertjes staat worden kinderen over het algemeen heel blij. Dit is meestal van korte duur. Belangrijk bij het eten is de spiegel van je bloedsuiker, oftewel je bloedsuikerspiegel. Het werkt als volgt. Als je voedsel eet waar veel suiker inzit, stijgt je bloedsuikerspiegel. Door deze stijging van je bloedsuikerspiegel voel je je goed. Helaas is dit maar van korte duur. Als je nu zorgt dat je voedsel eet waarbij je bloedsuikerspiegel op hetzelfde peil blijft houd je dat verzadigde gevoel voor een langere tijd. Van belang hiervoor is dat je voedsel eet waarin volkoren producten zitten. Deze volkoren producten zorgen dan weer voor een verzadigd gevoel. Vervolgens zorgen ze ook nog eens voor een goede spijsvertering. Werkt de spijsvertering goed dan neemt je lichaam makkelijker mineralen en vitaminen uit het eten op. Op haar beurt zorgen dit er dan weer voor dat je je goed voelt. Voedsel is dus ook een belangrijke bouwstof voor de hersenen. Maar welk voedsel helpt nu eigenlijk tegen wat?

Welk voedsel is nu goed voor je hersenen?

Je wilt dat je kind of jijzelf zo goed mogelijk eet. Maar welk voedsel is nu goed en waarvoor is het goed? Onderstaand een overzichtje.

Vette vis

De meeste mensen weten welk dat omega-3 vetzuren goed zijn. Dit zit onder andere in paling, tonijn, makreel, zalm en haring. Omdat onze hersenen voor een groot deel zijn opgebouwd uit vetten spelen deze vetzuren een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen.

Ananas

Het eten van dit fruit zorgt er voor dat de spijsvertering goed werkt. Tevens is het ook goed voor het geheugen.

Banaan

Het eten van een banaan zorgt ervoor dat je je goed en rustig voelt. Dit komt omdat in bananen stoffen zitten die daarvoor zorgen (onder andere vitamine B en foliumzuur). Verder zitten er ook veel voedingsvezels in bananen.

Water

Het is belangrijk om genoeg water te drinken omdat dit de spijsvertering bevordert en gifstoffen beter worden afgevoerd door uw lichaam.

Spinazie

Het eten van spinazie is goed omdat spinazie rijk is aan vitamine b, magnesium en foliumzuur. Het zorgt er dus voor dat je rustig bent of wordt.

Avocado

Om te zorgen dat de hersenen goed werken en te helpen bij de ontwikkeling van de hersenen is het eten van avocado een aanrader. Er zit naast vitame b en foliumzuur ook een stofje in dat invloed heeft op het zenuwstelsel.

Eiwitten

Producten die eiwitten bevatten zijn goed voor een bloedsuikerspiegel die op hetzelfde niveau blijft, dus niet heen en weer schommelt. Eiwitten zitten in peulvruchten, vis, kip, eieren maar bijvoorbeeld ook in kalkoenfilet.

Noten en zaden

Lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten bevatten goede vetten die nodig zijn bij een goede ontwikkeling en werking van de hersenen. Verder bevatten noten en zaden ook magnesium en dat zorgt er weer voor dat je niet prikkelbaar wordt.

Havermout

Misschien iets minder van deze tijd maar havermout zorgt voor een evenwichtige suikerspiegel. Tevens bevordert het de spijsvertering en geeft het een verzadigd gevoel. Aangezien ook hier weer magnesium inzit werkt het tegen prikkelbaarheid.