Meer plezier in je werk

Meer plezier in je werk

Ga je met frisse moed naar je werk of zie je er tegenop? Na een periode van rust kun je er weer tegenaan maar voorkom dat je weer in een vicieuze cirkel terecht komt van jezelf moeten opladen en ’s avonds afgebrand thuis komen. Je kunt het jezelf makkelijker maken zodat je ook plezier in je werkt blijft houden.

Tips

Organiseren

Houd overzicht in je werkplek. Zorg dat het geen bende is, zodat je niets meer kunt vinden. Begin op de eerste dag van de werkweek al gelijk met ordenen. Trek er een aantal minuten voor uit. Maak een overzicht van het werk dat nog gedaan moet worden. Schrijf het gewoon op een lijstje zodat het overzichtelijk is. Orden alle verdwaalde dossiers en zorg dat je werkplek er netjes en opgeruimd bij ligt.

Neem de tijd

Een opgeruimde werkplek en een goede planning zijn erg belangrijk voor een rustige geest. Zorg dat je de eerste tip goed opvolgt, hier heb je echt profijt van. Neem ook de tijd voor je lunch, wandel een stukje buiten en maak een praatje met collega’s. Als je nu weer terug gaat naar je werkplek, kun je veel helderder nadenken en dit zorgt er voor dat je efficiënter kunt werken.

Plan technologie

Tegenwoordig worden we overspoeld door e-mails, telefoontjes en sms’jes. De communicatie gaat steeds sneller en wij moeten natuurlijk met de tijd meegaan, maar laat het niet te gek worden. Vijftig keer per dag je mail checken is overbodig. We zijn gewend geraakt aan al deze technologie maar vaak worden mensen er juist meer gestrest door. Je kunt de technologie inplannen zodat je niet gestrest raakt. Check bijvoorbeeld twee keer per dag je e-mails. Zo word je tussendoor niet afgeleid door inkomende berichten. Als je een belangrijke mail verwacht, moet je natuurlijk vaker je e-mail checken maar houd het dan bijvoorbeeld op 4 keer. Laat je eigen mobiel in je tas of koffer zitten en zet hem op stil. Check één keer of iemand toevallig heeft gebeld of ge-sms’t. Is het niet dringend? Antwoord dan pas na je werkdag. Je zult merken dat, als je dit eenmaal gewend bent, je een stuk geconcentreerder aan je werk zit. Je wordt veel minder snel afgeleid.

Luister naar je lichaam en geest

Zit je er even helemaal doorheen? Stop dan gewoon. Je lichaam geeft niet voor niets aan dat het allemaal even teveel is. Misschien word er wel teveel van je gevraagd? Geef dit aan. Vraag meer tijd voor een bepaalde opdracht of neem een dag vrij. Het klinkt simpel en dat is het ook maar veel mensen durven dit niet. De baas heeft toch een deadline waar hij zich aan moet houden. Dit is helemaal waar maar als jij altijd kwaliteitswerk aflevert, zal je baas zo’n voorstel minder snel van de hand wijzen. Hij wil tenslotte geen half werk, maar kwaliteit.

Ga op tijd naar huis

Je hoeft niet te laten zien dat je ontzettend gemotiveerd bent door tot 18.30 uur door te werken. Je kunt beter om 17.00 uur weggaan, dan kun je tenminste de hele dag geconcentreerd blijven werken. In de avond heb je tijd voor jezelf. Ga naar een vriend of vriendin, sporten of gewoon een avondje bankhangen. Ontspanning en regelmaat zijn erg belangrijk voor een mens. Als je dat erin houd, zul je minder snel gestrest zijn.

Conclusie

Organiseren, plannen, luisteren naar je lichaam en de tijd nemen zijn de belangrijkste dingen om een werkdag goed door te komen. Zo raak je niet uitgeput en houd je plezier in je werk.