Wat is Lifehacking

Introductie

Lifehacking is een redelijk nieuwe term die de laatste jaren steeds meer opduikt. De term komt uit de IT wereld waar Lifehacking het doel had/heeft om bepaalde taken te vereenvoudigen of te automatiseren. Tegenwoordig wordt lifehacking ook gezien als slimme handige methode om het werken van de kenniswerker te vereenvoudigen.

Betekenis van lifehacking

Een lifehack is een methode of manier om dingen te verbeteren in jezelf of in processen die je uitvoert. Je past iets naar eigen wensen of behoefte aan of je ontwikkeld iets om in je behoefte te voorzien.

Wie kan er lifehacker worden

Iedereen kan een lifehacker worden of je nu stratenmaker bent of bankdirecteur lifehacking is altijd en overal toepasbaar. Het is echter wel zo dat de meeste lifehacks zich richten op de kenniswerker met affiniteit voor techniek. Zij hebben in het dagelijks leven veel te maken met informatiestromen welke geordend moeten worden. Om dit overzicht te behouden zijn het vooral deze mensen die hun toevlucht zoeken in lifehacking. Prive is lifehacking echter ook gewoon toepasbaar van de keuken tot de auto of klusjes in huis, overal is wel een lifehack voor bedacht of kan iets voor worden bedacht.

Hoe word ik een lifehacker

Wees eigenwijs en neem niet alles aan wat een ander je verteld. Bedenk of geboden oplossingen wel de juiste oplossingen zijn en of deze niet verbeterd kunnen worden.

Wees lui en probeer terugkerende taken te automatiseren of op te lossen. Het heeft geen zin om heel de dag bezig te zijn met terugkerende taken die eigenlijk geautomatiseerd zouden kunnen worden. Bekijk altijd of iets beter kan met minder inspanning en steek hier tijd in zodat je dit op termijn terug verdient.

Wees creatief en probeer je bewustzijn te verandere door out of the box te denken. Misschien is jouw probleem dat probleem van velen en kun je gezamelijk veel makkelijker naar een oplossing toe werken.

Wees zelfstandig en zorg dat je weet wat je wilt. Autonoom zijn en je doel in het leven kennen helpt je bij het houden van de juiste focus. Zorg dat je oplossingen gaat bedenken voor de problemen die je tegenkomt om je doel te bereiken. Je doel komt niet dichterbij als je om problemen heen gaat werken.

Wees doortastend als je een uitdaging heb bijt je er dan in vast en los dit op. Het geeft je voldoening en zelfvertrouwen als je iet oplost waar je tegenaan loopt.

Getting things done

Lifehacking wordt ook veel genoemd met Getting things done. Een methode om je leven en je werk te structureren en gedaan te krijgen ontwikkeld door David Allen. Lifehacking en Getting things done hebben veel gemeen met elkaar op de manier waarop ze proberen het leven te structureren en te veraangenamen door het maken van oplossingen voor problemen. Een echter lifehacker is ook vaak een GTD-er omdat deze methodes elkaar aanvullen en helpen bij het vergemakkelijken van het leven.

Sites over lifehacking

Hieronder een aantal sites in het nederlands die gaan over lifehacking.

Lifehacking.nl

Dutchcowboys

Engelse sites over lifehacking:

Lifehack.org

Lifehacker.com