7 belangrijkste oorzaken van stress

7 belangrijkste oorzaken van stress: inleiding

Al in 1967 is er een onderzoek gedaan naar oorzaken voor stress. Dit onderzoek is toen uitgevoerd door Thomas H. Holmes van de Washington Universiteit. In 2006 is dit onderzoek opnieuw uitgevoerd, met als resultaat, de eerste 7 oorzaken voor stress zijn hetzelfde gebleven. Misschien net iets in een andere vorm, maar in 1967 en veertig jaar later in 2006 houden dezelfde zaken mensen bezig.

  • Als jij wist welke oorzaken jou stress opleveren, zou je deze dan op willen lossen?
  • Is stress überhaupt wel op te lossen of moet men leren hiermee om te gaan tot de dood?

7 belangrijkste oorzaken van stress: financiën

Bijna uit ieder onderzoek en iedere studie blijkt dat Financiën verreweg de grootste boosdoener is voor stress. Wanneer mensen wordt gevraagd waar zij zich het meeste zorgen over maken, antwoordt bijna 23% van de respondenten de persoonlijke financiële situatie als grootste stressfactor.

Bijvoorbeeld, stress kan ontstaan wanneer je een auto of huis wilt kopen die eigenlijk net iets te duur is, inkomen verliest of credit card schulden hebt. Het bankroet zijn, is ook een zeer belangrijk reden voor stress. Voor studenten kan het betalen van de opleiding tot stress leiden terwijl bij ouderen een klein pensioeninkomen weer stress als gevolg kan hebben.

7 belangrijkste oorzaken van stress: werk

Naast financiën en deels gerelateerd aan financiën komt het werk als tweede stress reden uit de bus. Bijna 21% van de geïnterviewden vindt het werk de belangrijkste reden voor stress. Hoe kan een werkplek stress opleveren?

Het blijkt dat wij in ons werk, onszelf te veel zorgen maken over het krijgen en behouden van goed werk. In een nieuwe functie maken we ons druk om de nieuwe verantwoordelijkheden wat weer stress tot gevolg heeft. We worstelen voor een goed carrière en worden overweldigd door de eisen van de baas. De werkomstandigheden kunnen veranderen of wij kunnen persoonlijk soepkip van ons werk maken. Voor studenten kan huiswerk weer stress opleveren, nu iedereen het uiterste van ons verwacht. Soms komt de stress niet vanzelf, maar veroorzaken wij het zelf.

7 belangrijkste oorzaken van stress: familie

Een familie kan ook worden gezien als een wonderbaarlijke organisatie. Maar helaas kunnen verschillende situaties binnen een familie oorzaken tot stress zijn. Niet alle stress hoeft negatief te zijn. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

  • Ruzie met familieleden
  • Trouwen binnen een familie
  • Ziekte van iemand binnen een familie
  • Zwangerschap, miskraam of abortus
  • Adoptie
  • geboorte

7 belangrijkste oorzaken van stress: ongerustheid

Vaak wordt persoonlijke ongerustheid veroorzaakt door anderen, en toch is het één van de belangrijkste factoren voor stress. Vaak is dit gerelateerd aan te weinig zelfcontrole, anderen hebben snel, makkelijk of veel invloed op jou.

Maar een andere reden voor deze ongerustheid kan ook onbedoeld door anderen worden veroorzaakt zoals: Het proberen te behouden van baan, kinderen naar school brengen en/of ophalen, vergaderingen en meetings die bijgewoond dienen te worden en dan nog het huishouden, allemaal belangrijke factoren om ongerust en gestrest te raken. Want als mens zal je altijd proberen alles onder controle te houden, maar dit is niet altijd en overal mogelijk.

7 belangrijkste oorzaken van stress: gezondheid en veiligheid

Voor velen van ons is gezondheid een belangrijk factor voor stress, denk maar eens, je bent gestrest en voelt je niet lekker, gevolg is nog meer stress en je zelf nog minder goed voelen. Maar ook zijn bijvoorbeeld willen afvallen of het tegenovergestelde gewicht aan willen komen en zelfs het huidige gewicht willen behouden, redenen voor stress. Het af willen komen van slechte gewoontes als roken of alcohol kan bij mensen ook veel stress opleveren. Veel van deze redenen voor stress heeft de mens zelf in de hand, alleen moet hij of zij er zelf echt iets aan willen doen.

Veiligheid, gerelateerd aan persoonlijke omstandigheden zijn ook redenen voor stress. Vrouwen kunnen zich bijvoorbeeld meer zorgen om veiligheid maken dan mannen. En ouderen zullen zich op hun beurt weer meer zorgen kunnen maken dan jongeren. Maar criminaliteit blijft een stressfactor voor iedereen.

7 belangrijkste oorzaken van stress: relaties

Relaties hebben en zullen altijd stress opleveren, ook zal deze reden voor stress altijd hoog blijven scoren. Vriendschap, liefde, trouwen en scheiden. We verwachten vaak misschien net iets meer van relaties dan we eigenlijk krijgen, bijvoorbeeld meer aandacht dan dat we nu krijgen. Soms eisen relaties ook meer tijd en aandacht dan dat jij kunt bieden, dat kan ook een reden voor stress zijn.

7 belangrijkste oorzaken van stress: overlijden

Het overlijden van een vriend of familie is altijd moeilijk en levert daarom ook veel stress op, je kunt er immers niets aan doen. Maar het is wel een feit van het leven en beter om het te laten gaan, dit lukt niet iedereen. Maar wanneer jou kind of echtgenoot(e) overlijdt is de kans op overweldigende stress nog veel groter dan wanneer een vriend, kennis of collega overlijdt.

7 belangrijkste oorzaken van stress: conclusie

Waar je ook bent, wat je ook doet, de stressfactoren zullen je tot de dood blijven achtervolgen, je zult er niet aan kunnen ontsnappen, Een feit van het leven. Jongeren die stress hebben om huiswerk of door pubertijd, iets ouderen die stress hebben door werk, huishouding en financiën en ouderen die weer stress hebben door zorgen over de kinderen en kleinkinderen. Enkele voorbeelden van stress die altijd terug zullen blijven komen. Belangrijk om te weten is dat stress gezond en belangrijk is zolang je het onder controle hebt. Maar net zo belangrijk is het om negatieve stress te kunnen overwinnen.

Interessante links

5 redenen voor concentratieproblemen

Een agenda schrijven voor een vergadering

Gezond en verantwoord gewicht aankomen

Gezond afvallen: Water drinken en bewegen

Spiritualiteit en religie