De metafoor als oplossing voor gedragsproblemen voor jonge ouders met probleem kinderen

Metafoor bij gedragsproblemen

Komt uit het Grieks en betekent: Overdracht.

Een metafoor wordt overdrachtelijk gebruikt dwz dat er een woord wordt toegepast waarvan de letterlijke betekenis eigenlijk niet gebruikt kan worden. We hebben het hier dus over beeldspraak, een voorbeeld is:

'je huid is zo zacht als fluweel'. Hier gaat het er dus om dat het zacht is, terwijl huid en fluweel 2 totaal verschillende dingen zijn.

Een bekende metafoor die vaak in de volksmond gebruikt wordt is:

'De soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend.' De betekenis hierachter is: het is nooit zo erg als het in eerste instantie lijkt. Het heeft in dit geval dus totaal niets met soep of eten te maken en toch weten de meeste mensen wat er bedoeld wordt. Metaforen die we allemaal wel kennen zijn: sprookjes, radio en tv reclame, advertenties, theaterstukken, muziekstukken. In al deze metaforen wordt geprobeerd iets via een omweg duidelijk te maken.

Metafoor in therapie.

Er wordt via een omweg iets duidelijk gemaakt omdat het dan niet zo confronterend hoeft te zijn. Nu valt dat bij de al genoemde voorbeelden wel mee, maar in therapie kan dat erg belangrijk zijn. Een metafoor kan een cliënt een andere kijk op het probleem bieden, hierdoor kan de cliënt geconfronteerd worden met zijn/haar eigen gedrag terwijl als dit rechtstreeks zou gebeuren er een grote blokkade is en het onmogelijk wordt.

Metaforen worden zowel bij kinderen als bij volwassenen gebruikt. Bij volwassenen, als die graag de controle houden en veel afleidingsmanoeuvres hebben omdat ze bang zijn voor die confrontatie. Daarbij komt: dat als het een metafoor is in de vorm van een sprookje er ruimte gegeven wordt aan het innerlijke kind van de cliënt. Vaak zijn daar de problemen al ontstaan.

Metaforen bij jonge kinderen

Vooral bij jonge kinderen lezen we al vaak voor of vertellen een verhaaltje voor het slapen gaan. Kinderen van ongeveer 3 tot 7 jaar bezitten een groot vermogen om zich in te leven. Het verschil tussen de werkelijkheid en een sprookje zien ze dan ook nog niet. Maar ook oudere kinderen tot in de puberteit kun je goed iets duidelijk maken via een metafoor. Deze metaforen hebben dan wel een iets ander karakter, in tegenstelling tot de jonge kinderen daar mag het wat fantasierijker. Kinderen begrijpen niet veel van ons volwassenen maar staan er wel tussen in en worden ook vaak bij de problemen betrokken.

Problemen waar kinderen last van kunnen krijgen zijn:

  • echtscheiding,
  • veel ruzie in huis,
  • er wordt nooit interesse in het kind getoond of
  • ouders doen niet wat ze beloven{wantrouwen}.

Dit kan heel veel impact hebben op een kind, waardoor het kind ander gedrag gaat vertonen, zoals:

  • bedplassen,
  • agressieve buien,
  • huilbuien,
  • slecht presteren op school,
  • zich afzonderen, etc.

Als er met een kind met een dergelijk probleem dan ook nog eens door een volwassene op een rechtstreekse volwassen manier gevraagd wordt waarom, is het voor te stellen dat zo’n kind dichtklapt en zich voor iedereen afsluit. Wil je bijvoorbeeld aan een kind, waarvan de ouders gaan scheiden en dit kind gelooft dat het voorbij is met zijn leuke leventje en dat het nooit meer goed komt, uitleggen dat het leven ook nu nog leuk kan zijn en heus wel goed komt, kan een metafoor de oplossing zijn. In deze metafoor zorg je dat de hoofdpersoon in een vergelijkbare situatie als het kind zit. Je laat het verhaal of sprookje zo verlopen dat de hoofdpersoon weer gelukkig is en dat er is uitgelegd waarom alles zo is gegaan.

Zelf een metafoor maken

Om een metafoor te maken is een aantal stappen nodig:

  1. kies een doel.
  1. kies een hoofd persoon
  1. kies een spanningsboog{het probleem van het kind wordt vertaald naar hoofdpersoon}dit een aantal keren in het verhaal herhalen.
  1. de oplossing {het doel bereiken van stap1}.
  1. begin gewoon te vertellen en volg je hart.

Tips over metaforen en gedragsproblemen bij kinderen

Er zijn hele leuke boekjes in de handel waar veel metaforen in staan, met een verhaallijn, die goed op veel kinderen van toepassing is. Zoals bijvoorbeeld het boek van Pol Ghesquiere en Bea Maas: Kinderen met problemen. Vertel je echter het verhaal uit je zelf, ben je veel meer bij het kind aanwezig en zal de metafoor eerder succes hebben.

Oplossingen bij bedplassen

Probeer niet boos te worden als jouw kind (weer) in bed heeft geplast. Gebruik als matrasbeschermer een http://www.dekbed-overtrek.com/waterdichte-molton@@waterdichte molton.