Alfred Vogel De natuurdokter

Pionier

Alfred Vogel: Geboren in Zwitserland op 26 oktober 1902 en overleden op 1 oktober 1996. Alfred Vogel is de pionier wat betreft natuurlijke geneeskunde. Hij was fytotherapeut, oprichter van Bioforce AG, schrijver, auteur, spreker en producent van natuurgeneesmiddelen. De man is zijn tijd ver vooruit geweest. Hij was ook de man die beroep deed op het gezonde verstand van de mens om hem bewust te maken, van zijn verantwoordelijkheid voor zijn eigen gezondheid. 

 

Het begin

Toen de Zwitser Alfred Vogel twintig jaar was, stond hij voor de keuze van zijn leven: medicijnen studeren of zich zelfstandig verder verdiepen in de natuur als bron van genezing. Alfred Vogel startte al vroeg in zijn leven een praktijk in Basel. Op die manier kon hij de mensen in zijn omgeving voorzien van verantwoorde gezondheidsadviezen. De bestaande natuurlijke geneesmiddelen voldeden niet aan zijn hoge eisen en hij begon al snel zelf extracten te maken uit verse geneeskrachtige planten. Uiteindelijk groeide zijn praktijk zo snel dat hij artsen in dienst nam die zijn visie en respect voor de natuur deelden.

Expedities

Om het mogelijk te maken zijn kennis uit te breiden, ondernam hij expedities naar alle uithoeken van de wereld. Hij leefde geruime tijd bij natuurvolkeren en bestudeerde hun leefwijzen en geneeswijzen. Op één van zijn expedities leerde hij een opperhoofd van de Sioux-indianen kennen met de naam Black Eagle. Deze leerde hem de geheimen van hun geneeskrachtige kruiden. Het geheim zat hem in Echinacea purpurea. De weerstandsverhogende eigenschappen van deze plant zijn inmiddels wetenschappelijk vastgesteld.

Zestig jaar lang hield hij lezingen om zijn ontdekkingen van en ervaringen met geneeskrachtige planten met anderen te delen, voor volgepropte zalen, radio en TV over de gehele wereld. Zo ontstonden ook zijn boeken en zijn eindeloze artikelen voor het maandblad "Gezondheidsnieuws". Van zijn bekendste werk "De Kleine Dokter" zijn meer dan twee miljoen exemplaren gedrukt, en dit in twaalf verschillende talen.

Natuurlijke geneeswijze

Alfred Vogel beschouwde een ziekte niet als een op zichzelf staand feit of louter de aantasting van een orgaan of systeem in het lichaam. Ziekte was volgens hem een aandoening waarbij de gehele mens, inclusief lichaam en geest is betrokken. Het probleem is daarom niet met een pilletje op te lossen, alles wat kan bijdragen tot genezing moet dan ook worden gemobiliseerd. Deze visie is dan uiteindelijk bekend komen te staan als de natuurlijke totaalgenezing.

Leefwijze

Inplaats van een geneesmiddel voor te schrijven, adviseert Alfred Vogel altijd eerst om de leefwijze te analyseren. Volgens hem is zeventig procent van de gezondheidsproblemen waarmee iemand naar een arts gaat van psychomatische aard. Misschien wel de helft ervan kan door een andere leefwijze en geestelijke instelling opgelost worden. Een positieve geestelijke instelling, het vermijden van een druk leven en gezonde voeding dragen tot een goede gezondheid bij.

Voeding

Volkoren produkten, veel verse groenten en fruit beveelt hij sterk aan. Het vermijden van veel vetten en dierlijke eiwitten zal een wezenlijke bijdrage leveren tot een goede gezondheid. Natuurlijk geldt hetzelfde ook voor gebruik van alcohol en tabak. Wanneer de voorafgaande stappen het gezondheidsprobleem nog niet voldoende hebben opgelost, kan een volgende mensvriendelijke stap worden gezet, door de toepassing van uitwendig behandelmethoden en geneesmiddelen.

Uitwendige behandelmethoden

Enkele voorbeelden:

  • behandelingen met koud en warm water
  • stomen, kompressen of omslagen
  • acupunctuur en fysiotherapie

Pas als deze uitwendige behandelmethode geen gewenst resultaat opleveren, wordt er geadviseerd om geneesmiddelen te gebruiken.

Geneesmiddelen

De voorkeur bij het gebruik van geneesmiddelen gaat uit naar een veilig natuurlijk geneesmiddel. Bij ziekten waarvoor geen natuurlijk geneesmiddel of geneeswijze voorhanden is zal men natuurlijk moeten kiezen voor, chemische geneesmiddelen, chirurgie of zelfs voor bestraling.

Wanneer bij zelfgenezing het herstel binnen een redelijke termijn "men denkt aan een acht dagen" uitblijft,  dan moet men ook met onschuldig geachtte aandoeningen beslist naar de dokter gaan. In de visie van Alfred Vogel is er zeker geen sprake van afwijzing van de reguliere geneeskunde. Gelukkig zijn er steeds meer artsen die de waarde van veilige en natuurlijke methoden inzien. Daardoor kunnen bijwerkingen waardoor veel chemische medicijnen nu éénmaal worden gekenmerkt, ook worden voorkomen.

Wat moet u nog meer weten over natuurlijke geneesmiddelen

Punten die van belang zijn bij het gebruiken van natuurlijke geneesmiddelen:

  • het innemen van natuurgeneesmiddelen doet men best een kwartier tot een half uur voor het eten
  • verschillende geneesmiddelen kunt u ook best niet tegelijk innemen, maar met tussenpozen van 10 - 15 minuten
  • natuurlijke geneesmiddelen mogen gecombineerd worden met de meeste chemische geneesmiddelen
  • sterk werkende chemische medicijnen kunnen de werking van natuurlijke middelen onderdrukken of zelfs opheffen 
  • ook prikkelende stoffen zoals koffie, azijn en pepermunt kunnen een negatief effect hebben

Alfred Vogel zijn favoriete uitspraak was:

Gezondheid is iets anders dan een pilletje slikken.