Een Zelfvoorzienend leven

Op weg naar een Zelfvoorzienend leven

Een droom van velen, en zeker een droom van mij. Een zelfvoorzienend leven. Een mooie droom. Zelf je groente kweken. Met eigen voorzieningen warm blijven in de winter. En zelf zorgen dat je met een mechanisch vervoermiddel ergens komt. Wat is die fiets toch een mooie uitvinding.

Hoe zou mijn Zelfvoorzienende leven eruit zien dan ?

Nou ik stel me voor, dat er een op hout brandende Steenkachel mijn kamer verwarmt. Het hout groeit dan op ons eigen land. Ja en dat moet mijn man dan zagen ( lekker zelfvoorzienend, je man aan het werk zetten) Ik zie de Eikenhoutenhakhoutwallen in gedachte al op ons land staan. Met de afgekapte stronken, voor het hout dat in mijn steenkachel moet.

Een steenkachel geeft een erg hoog rendement en door de stralingswarmte die eraf komt. blijft de warmte nog lang hangen ook al is het hout opgebrand.

Geen auto maar fiets

De auto wordt uit den boze. De fiets de norm. Nu wil de praktijk dat daar echt nog wel enige training voor nodig is, voordat ik het 20 km verderop liggend Zwolle wil bereiken. Om mijn moeder te kunnen bezoeken. Maar de droom blijft er wederom gewoon om bestaan.

Voorzieningen

In mijn zelfvoorzienende droom, wordt er regenwater opgevangen en met een eigen zuiveringsinstalatie gezuiverd van w.c. doorspoelwater tot en met het was- en drinkwater. Stroom is geen probleem, een paar zonnepaneeltjes op het dak. En een windmolentje in de achtertuin en we komen al een heel eind.

Voedsel verbouwen

Uiteraard mijn eigen eten in de tuin. En de tropische vruchten gekweekt voor mijn ramen. En pas plukken dus, als het echt rijp is. Want dan zijn ze veel lekkerder. En in de herfst wordt er een wintervoorraad gewekt, gedroogd of ingevroren. Zodat er in de winter ook geen winkel nodig is.

Ach waar ik van droom, komt al dicht bij het wonen in een gebouw dat allang bestaat, maar wat niemand mag bouwen. Omdat het volgens onze wetgeving een milieuvervuilend gebeuren is. Omdat het nu eenmaal verboden is, om autobanden in de grond te stoppen.

En ik droom dan uiteraard wel van een Earthship Waar je geen belasting over hoeft te betalen, want als je belasting moet betalen, ben je niet meer onafhankelijk van geld. En dat maakt direct dat je eigenlijk niet meer zelfvoorzienend bent. (tjonge wat is zelvoorzienend leven nog ingewikkeld. En dat terwijl ik droom van de simpelheid)

Haalbaarheid

De conclusie van mijn droom is echter. Dat er een kapitaal nodig is om te zorgen voor de water zuiveringsinstalatie en de energievoorziening. Dan moet er een burocratisch geheel doorlopen worden, om het voor elkaar te krijgen, dat je bruin water niet meer op het riool loost, maar dat je dat gezuiverd in de grond terug laat lopen. Want het riool gebruiken past niet in mijn zelfvoorzienende droom.

Als alles dan geregeld en gefinancierd is, blijven er nog wat belastingen bestaan die nog altijd betaald moet worden. Maar voor werken om extra geld te verdienen daarvoor is geen tijd. Want de wintervoorraad moet nog aangelegd worden.

Conclusie

Ach ja. Als je vergeet te dromen. Dan vergeet je misschien ook wel te leven. Dus ik droom gewoon verder.

Tja de conclusie voor het zelfvoorzienende leven is toch, dat het in Nederland Utopie is. En de duurste levensvorm die er is. Des al niet te min. Probeer ik met mijn eigen huis tuin en keuken mogelijkheden, gewoon op weg te gaan. En dat hou ik bij in een weblog. De weblog vordert wel, maar of mijn zelfvoorzienendheid nu zo gevorderd is, dat is maar de vraag.

Ik ga tenslotte nog steeds met de auto naar Zwolle. En ik zie dat niet snel veranderen. Ik ben gewoon te lui.

Wil je meer weten over zelfvoorzienend leven of meepraten daarin. Neem dan eens een kijkje bij de online community zelfvoorzienend leven

Dat wat ik zoal probeer al stuikelend te bereiken is beschreven in een weblog: Op weg naar een zelfvoorzienend leven nog meer simpele ideeen zijn altijd welkom.