Borstkanker met een nieuwe operatiemethode

Nieuwe operatiemethode bij borstkanker

borstkenkerBorstkanker is de schrik van elke vrouw. Nu is er een nieuwe operatiemethode. Die maakt het mogelijk om de tumor in zijn geheel te verwijderen. Daardoor is er minder nabehandeling vereist. Dat betekent dat de mentale gevolgen van borstkanker aanzienlijk verbeteren. Als dat geen goed nieuws is voor vrouwen met de diagnose borstkanker.

 

Nieuwe borstkanker behandeling

borstkankerIn elk geval is het goede nieuws bij deze nieuwe behandeling dat minder nabehandeling nodig is.

Ten tweede: de cosmetische resultaten voor de vrouw zijn aanzienlijk te noemen. Hoe kan dat? Bij deze nieuwe behandeling gaat men namelijk een echo-apparaat gebruiken tijdens de operatie. Hierdoor is het mogelijk om de tumor in 97% van de gevallen in zijn geheel te verwijderen. Men noemt dit daarom een echo-geleide operatie of echo-geleide chirurgie.

De echografie zorgt er tijdens de operatie voor dat de tumor heel nauwkeurig te lokaliseren is. Het gevolg? De tumor kan met een zekerheid van 97% in zijn geheel worden verwijderd. Ter vergelijking: met de tot nu toe toegepaste behandeling/operatie was dit 'slechts' 83%. Met deze methode van behandeling en operatie wordt dus een nog beter resultaat bereikt. Dit kan alleen maar goed nieuws betekenen voor de vrouw die toch al een uiterst negatieve boodschap (diagnose) te horen heeft gekregen. Deze nieuwe behandeling is dus goed nieuws bij alle slecht nieuws. Want de diagnose borstkanker slaat in als een bom. 

Gunstige gevolgen

Er is minder aanvullende therapie nodig. Je moet hierbij denken aan volgende mogelijkheden: een verminderde dosis bestraling, opnieuw opereren of zelfs een borstamputatie.

Een tweede gevolg: er wordt twee keer minder gezond borstklierweefsel verwijderd en dit door het gebruik van echo-apparatuur. Het spreekt voor zich dat hoe minder gezond weefsel er gespaard wordt, hoe beter voor de patiënt. 

Tot op heden

Bij de behandeling van borstkanker neemt de arts geen risico. Dat betekent dat hij kiest voor een  volledige chirurgische verwijdering van het gezwel. Dat is en was steeds het belangrijkste uitgangspunt. Maar het was wel zo dat 1 op de 5 borstkankertumoren niet in een keer en volledig werden verwijderd. In die gevallen waren extra bestraling en/of ingrepen nodig. Ook werd er tijdens de operatie veiligheidshalve te veel gezond borstweefsel weggesneden.

Het goede nieuws bij deze nieuwe behandeling is dat bij deze operatie meestal de borst kan worden gespaard. 

 Conclusie

Het is te hopen dat deze nieuwe behandeling van borstkanker snel ingeburgerd raakt in de ziekenhuizen. Op de eerste plaats is dat belangrijk voor de patiënt. En dan zijn er de financiële gevolgen voor de ziekenfondsen/ziekenkas (België). Want door deze methode zijn er veel minder aanvullende behandelingen nodig. Dat betekent dan weer een aanzienlijke besparing voor de gezondheidszorg. En die is toch al onbetaalbaar zegt men. 

In elk geval is dit weer een stap vooruit. Laat ons hopen dat borstkanker, zowel voor de vrouw als voor de man, van deze nieuwe behandeling kan profiteren. Uiteindelijk gaat het er om deze vreselijke vorm van kanker te overwinnen. Elke innovatie is dan meer dan welkom. Uiteindelijk willen we allemaal gezond leven en in elk geval gezond oud worden.