De impact van geurtjes

Geurtjes

De impact van geurtjes is belangrijker dan mensen vaak denken. Geurtjes roepen namelijk bepaalde herinneringen en emoties op, het beïnvloed het koopgedragen van mensen, heeft invloed op je stemming, het heeft een effect op de beleving van smaak, en het speelt een belangrijke rol in de aantrekkingskracht tussen de geslachtenen. Al deze onderwerpen zullen uitgebreider in dit artikel aan het licht komen.

Wat is geur?

Het is moeilijk om geur te omschrijven. Het is te beschrijven als een gevoel en de beelden die je daarbij opwekt. Om een bepaalde stof te kunnen ruiken moet het vluchtig zijn en dus oplosbaar in water en vet.

Je neus

Het reukorgaan, je neus, staat direct in contact met het limbisch systeem waar het geheugen en de emoties zich bevinden. Deze heeft veel invloed op het emotionele brein. Geuren kunnen daarom herinneringen naar boven halen van jaren geleden. Dit gebeurt vaak onbewust. Een geur kan de herinnering aan een vakantie ophalen, of je een vertrouwd gevoel geven als je komt op een plaats waar je als kind vaak was, ook kan het je bijvoorbeeld laten herinneren aan een ex.

Stemming

Geur is vaak ook bepalend voor de stemming waarin mensen zich bevinden. Stank en nare luchtjes zorgen voor een onprettig gevoel en kunnen ook voor overlast zorgen bijvoorbeeld de geur van een scheet of andere uitlaadgassen. Andersom zijn er gelukkig ook geuren waar we van ontspannen en blij van worden dit kan bijvoorbeeld lavendel zijn, waar we rustig van worden; jasmijn, die de symptomen van migraine en claustrofobie verminderen; dennengeur die de zintuigen prikkelen; groene appel of geuren die zorgen voor een hongergevoel, zoals brood.

Partner keuze

Mensen en dieren hebben ook allemaal hun eigen unieke geur. Dieren bakenen hiermee hun territorium af of lokken het andere geslacht hiermee. De meeste dieren kunnen beter ruiken dan mensen maar slechter zien. Mensen gebruiken geur ook bij de keuze voor een partner, ook is zo bijvoorbeeld uit een onderzoek gebleken dat moeders hun baby’s geblinddoekt kunnen herkennen aan hun geur. Deze geurstoffen worden feromonen genoemd. Deze worden afgescheiden door de talg en zweetklieren.

Omzet

Op sommige kantoren worden geuren verspreidt waarvan bekend is dat ze een stimulerende werking hebben. Het is dan de bedoeling dat de activiteit van de werknemers hierdoor bevorderd wordt. Geuren hebben ook invloed op het koopgedrag van consumenten. Supermarkten verspreiden een heerlijke geur van versgebakken brood en koeken door de winkel die mensen moet aanzetten om meer te kopen. Uit onderzoek blijkt dat consumenten langer in een winkel blijven met een aangename geur, en zijn consument bereidt om meer te kopen en waardoor dus de omzet stijgt.

Waarschuwende functie

Geur heeft ook een waarschuwende functie. Dit kan positief of negatief zijn. Aan gas is bijvoorbeeld een geur toegevoegd om mensen te waarschuwen voor gevaar en de geur van bedorven voedsel zorgt ervoor dat mensen het niet meer opeten, en dus zo minder snel ziek worden.

Waardering

De waardering voor geurtjes wordt mede bepaald door onze cultuur, zwangerschap, lichamelijke gesteldheid, maar het is zo ook afhankelijk van de mode. Zo zijn er ook verschillende soorten deoderants, eau de toilettes/coulognes, en parfums die eigen natuurlijke lichaamsgeuren doen verdoezelen.

De toekomst

In de toekomst zal steeds meer gebruik worden gemaakt van geur omdat het een ervaring vaak veel intenser maakt. Dit kan bij films bijvoorbeeld zijn dat wanneer er wordt gegeten in de film, dat je dit dan kunt ruiken of het wordt misschien wel mogelijk om met de computer geuren te gaan downloaden.