Je haar wassen zonder shampoo met de No Poo methode

Inleiding

De No Poo methode houdt in dat je je haar niet wast met shampoo, maar met azijn en baksoda of alleen met water. Dit klinkt heel raar. Het is echter helemaal niet zo raar,  aangezien de moderne shampoo pas op de markt is gekomen in de 30er jaren van de vorige eeuw. Daarvoor waste men het haar met zeep of alleen met water.

Basis informatie

Je hoofdhuid heeft net als de rest van je huid talg klieren. Deze produceren een olieachtige en wasachtige substantie, het zogenaamde talg. Deze klieren zijn overal op ons lichaam te vinden. Op ons gezicht en hoofdhuid zijn er echter een stuk meer. Elk zoogdier produceert talg, dit is, in feite, het spul dat er voor zorgt dat onze haren/ vacht waterdicht zijn.

De talg is kleverig en wasachtig en kan er voor zorgen dat je haar aan elkaar gaat kleven, vooral wanneer jouw lichaam veel talg produceert.  Veel mensen geloven dat de talg wordt verminderd door de huidige shampoo. Omdat de talg vermindert denkt je lichaam dat er talg aangemaakt moet worden en gaat flink aan de slag om dat te doen. Hierdoor hebben sommige mensen meer talg. Niet iedereen gelooft dit en of het wetenschappelijk te bewijzen is kan ik niet zeggen.

Ik kan wel zeggen dat wanneer ik mijn haren niet waste ik snel het gevoel had dat het vettig werd. De eerste paar weken van shampoo naar geen shampoo zijn voor je haar en je uiterlijk even wennen. Er is een overgang nodig omdat je haar en hoofdhuid moeten wennen aan het feit dat er geen shampoo meer gebruikt wordt en er rust komt.

De overgang van shampoo naar No Poo

Wanneer je besluit om over te gaan van shampoo naar de No Poo methode dan is het belangrijk om je te realiseren dat je haar er niet in een paar dagen goed uit ziet. Je haar en hoofdhuid heeft tijd nodig om zich te ontdoen van de sulfaten die in shampoo zitten. Sulfaten zijn stoffen die doordringen tot de wortel van je haar. Hierdoor wordt je haar schoon, maar aan de andere kant zorgt het ervoor dat de natuurlijke oliën, van je haar, verminderen. Doordat je hoofdhuid minder olie heeft, produceert het meer olie om het in balans te houden. Vervolgens ga je het weer wassen en begint het opnieuw.

Door over te gaan op de No Poo methode, moeten zowel je haar als je hoofdhuid wennen. De ervaring leert dat er een toename is van talg en de aanmaak van olie blijft eerst doorgaan. Hierdoor voelt en ziet je haar er vettig uit. Dit kan 4 tot 6 weken duren, daarna merk je dat het minder wordt. Houd hier rekening mee en geef niet op.

Borstel je haar elke avond goed, dit zorgt ervoor dat de talg en olie over je haar verdeelt wordt en verspreid wordt. Gebruik een borstel met echt haar, dit is te koop bij elke drogist. Je kan beginnen met een plastic borstel om alle klitten eruit te halen om vervolgens door te gaan met de borstel welke echt haar bevat.

De voordelen

  • Beter voor het milieu. Doordat je geen chemische stoffen gebruikt is het veiliger.
  • Bespaart in de kosten. Baksoda en azijn zijn goedkoop! Wanneer je de prijzen baksoda en azijn vergelijkt met shampoo en conditioner dan zijn de kosten een fractie. Het scheelt je maandelijks een leuk bedragje.
  • Makkelijk. Bij een weekendje weg of vakantie hoef je niet grote flessen mee te nemen. Baksoda kan in een zakje gedaan worden en azijn heeft iedereen wel in huis of is ter plekke te kopen. Voor een weekendje weg hoef je het niet eens mee te nemen, wassen met water is vaak al voldoende.
  • Bespaart tijd (en nog meer geld). Door over te stappen op de No Poo methode hoef je niet meer elke dag, of om de dag, je haren te wassen. Hierdoor sta je minder lang onder de douche, dit bespaart je tijd en water (en dus ook weer geld).

Hoe ga je over naar No Poo

Zoals gezegd is No Poo stoppen met gebruiken van shampoo. In plaats daarvan was je je haar met water. Juist, alleen met water. Wanneer je denkt dat je haar toch even wat nodig heeft, dan kan je het wassen met baksoda en met azijn. Je kan hier gewone witte natuur azijn voor gebruiken of, zoals sommige mensen doen, Appel azijn. Het is voor jezelf even uitzoeken wat jij het prettigst vind. Ik gebruik zelf witte natuur azijn.

Azijn Spoel 2x per week je haar hier mee. Vul een beker voor 1/3 met azijn en de rest met water. Wanneer je onder de douche staat of je haar aan het wassen bent, spoel je haar ermee.

Baksoda Was 1x per maand je haar ermee. (Hoe vaak je het kan gebruiken ligt aan je haar. Fijn haar kan droog worden wanneer je het te vaak gebruikt, het is dus even uit proberen wat voor jouw haar het beste is). Doe 1 theelepel baksoda in een beker en vul met water. Schenk het mengsel over je hoofd en masseer goed je hoofdhuid.

Problemen oplossen

Het kan gebeuren dat, wanneer je al een tijdje op de No Poo methode bent, je haar droog of vettig aanvoelt, of misschien zijn er andere problemen waar je een oplossing voor zoekt. 

  • Vettig haar of hoofdhuid? Gebruik baksoda om de olie op te laten nemen.
  • Droog haar of hoofdhuid? Gebruik azijn of appel azijn.
  • Gespleten haar punten? Knip het af en zorg er vervolgens voor dat je je haarpunten bedekt met azijn of appel azijn wanneer je het uitspoelt. Wil je het niet afknippen, neem dan een beetje kokosolie en breng het aan op je haarpunten.

Eigen ervaring

Vanaf 4 november 2012 behandel ik mijn haar volgens de No Poo methode. Ik heb zelf fijn,donker bruin haar, zonder krul of slag. Ik ben van de een op de andere dag gestopt met shampoo. De eerste 2 à 3 weken merkte ik dat mijn haar en hoofdhuid moest wennen aan deze methode. Mijn haar was vettig en ik had het idee dat ik vaker moest wassen. Ik heb 1x mijn haar gewassen met baksoda, omdat ik het gevoel had dat mijn haar droog werd door de baksoda. Ik was mijn haar om de dag of 2 dagen met water en spoel het 2x per week met azijn en het voelt net zo schoon en zacht alsof ik het gewassen heb met shampoo en conditioner.

Op het moment dat ik dit artikel schrijf gebruik ik een maand geen shampoo en ik merk niet veel verschil. Mijn haar voelt (en ziet) er schoon uit, ruikt fris en ziet er goed uit. Het grote voordeel is dat ik nu meer slag in mijn haar heb.

Update 7 maart 2014: 
Ondertussen was ik mijn haar al een hele tijd niet meer met shampoo, want inderdaad ik doe het nog steeds niet. Vanaf maart\ april 2013 ben ik mijn haar minder met baksoda gaan wassen, ipv 1x per week ben ik het 1x in de 2 weken gaan doen en vervolgens 1x per maand. Na de zomervakantie 2013 ben ik gestopt mijn haar te wassen met baksoda. Ik spoelde het nog wel uit met azijn.

Sinds december 2013 was ik het alleen met water. Inderdaad alleen met water. Mijn haar voelt schoon, ruikt normaal, is stevig, gewillig, voelt dik aan en is niet vettig. 

Ik kan niets anders zeggen dan dat ik heel blij ben dat ik voor de No Poo methode ben gegaan.

Conclusie

Heeft ons haar echt shampoo nodig? Jaren heeft de mens het haar gewassen zonder shampoo. Nu is het helemaal ingeburgd in ons leven en hebben we allemaal het idee dat we niet meer zonder kunnen. Ons lichaam regelt veel zelf, zo ook het schoonmaken en schoon houden van ons haar. Ons haar heeft helemaal niets extra's nodig, en zeker geen chemische stoffen, om schoon te worden.

Reacties (12)

Reageer
Mariet reageerde 9 jaar geleden
24 Feb 19:17
Ik heb wel al een paar keer gehoord dat shampoo het haar uitdroogt en niet echt goed is. Ik heb ook al ervaren dat wanneer ik innerlijk rustig ben, het haar minder vlug vettig wordt. Zelf ben ik ook heel erg milieubewust en gebruik ik zo weinig mogelijk afval. Om nog een extra steentje daaraan toe te voegen, wil ik met bovenstaande zeker gaan experimenteren! Ik ben wel heel nieuwsgierig :-)!
Suzan reageerde 9 jaar geleden
29 Sep 00:15
Hoi Mensen, Hier ook een poging gewaagt zonder shampoo verder te leven. Ik hou vol maar mijn haar oogt vet en kan er niet meer doorheen gaan zonder dat ik haren meekrijg. Is dit normaal? Ik heb ook last
van jeukende hoofdhuid/roos. 52 ben ik.
Ik ben drie mnd shampoovrij. Helaas een keer gewassen met teetreeshampoo tussendoor. Grt Suzan.
Jessi reageerde 10 jaar geleden
19 May 09:14
@Jenny, ik gebruik af en toe styling producten en mijn haar wordt inderdaad schoon met alleen water.

@eleonora, ik kan niets anders zeggen dan doorzetten. Bicarbonaat zorgt ervoor dat het vet wordt geabsorbeerd, gebruik het echter niet te vaak omdat je haar dan heel erg droog kan worden. Ik denk niet dat leeftijd er iets mee te maken heeft.
Eleonora reageerde 10 jaar geleden
03 May 15:03
Hallo allemaal, ik ben nu 7 weken "no poo". Het valt niet mee, want ik heb vrij dun vet haar. En dus na 7 weken nog steeds een vet hoofd, ziet er niet uit. Af en toe was ik met bicarbonaat, dn gaat het een par dagen goed. Ben 56, zou dat er iets mee te maken hebben? Moet ik doorzetten, zijn er mensen die ook zo heel lang hebben moeten wachten op het resultaat? Dank ujullie wel!
Jenny reageerde 10 jaar geleden
31 Mar 21:37
gebruik je ook nog stylingprodukten? krijg je daar je haar mee schoon met alleen water?
Jessi reageerde 10 jaar geleden
10 Mar 08:26
@Astrid, ik heb zelf geen roos, maar ik heb gelezen dat mensen die roos hebben er ook veel baat bij hebben.
Astrid reageerde 10 jaar geleden
08 Mar 11:54
Gaat dat ook als je veel last hebt van roos?
Monique reageerde 10 jaar geleden
18 Sep 18:01
Ik heb enige tijd in het ziekenhuis gelegen. Daar werd mijn haar niet gewassen. Het was niet echt vies. Erna toch weer gewoon gewassen. Tot voor 2 weken terug ben ik gestopt met shampoo. Ik was alleen met water het word steeds minder snel vet. Mijn haar zit gewoon goed. De krul is wel slag geworden omdat ik moet borstelen. Maar over een tijd zal ook dit weer herstellen. Ik stink niet zie er schoon uit maar in het begin voel je je niet fris terwijl je dat wel bent. Ik heb in elk geval minder jeuk dan ooit ik had exzeem. Ik was ook mijn lijf alleen met water. Ik stonk altijd enorm naar zweet en ook dit neemt af ook sla ik af en toe een dag de deo over. Douchen doe ik wel 2 x per dag. Alleen water. Het enige wat ik wel gebruik is tandpasta.Ik stink niet meer dan te voor en zelfs minder.
Romy40 reageerde 10 jaar geleden
27 Jul 20:44
Van deze had ik werkelijk nog nooit gehoord, zelf was ik me haar 1x in de week met olijfshampoo...
Sanne reageerde 11 jaar geleden
02 Jul 15:49
Ik zou het heel graag willen doen, maar ik kan echt niet minstens vier weken lang met vettig haar rond lopen. Ik ga het hoe dan ook wel een keer proberen, maar niet nu.
Jessi reageerde 11 jaar geleden
09 Apr 09:39
Evelien, wanneer je haar nat is dan ruikt het een beetje naar azijn. Zodra het droog is ruik je geen azijn meer, maar heeft je haar echt een haargeur (om het maar zo te noemen).

Je kan azijn gebruiken maar ook apelcider. Het is een soort cremespoeling voor je haar. Wanneer ik de baksoda heb gebruikt dan voelt mijn haar een beetje stug, door het gebruik van de azijn wordt mijn haar weer zachter.

Ik was mijn haar of maak mijn haar nat voordat ik naar de kapper ga en geef aan dat het schoon is, zodat er geen shampoo gebruikt hoeft te worden.
Evelienc reageerde 11 jaar geleden
07 Apr 22:51
maar riekt je haar dan niet naar azijn als je het spoelt met azijn en ben je verplicht om azijn te gebruiken voor te spoelen of kan je ook gewoon je haar 1 keer wassen in de week met die baksoda.
Ik heb namelijk heel erg dik haar en lang haar allee tot aan de bovenkant van de bh.
En ik werk in het rusthuis in de keuken en zo en kan dat dan geen kwaad voor je haar.
want ik wil dat wel een keer proberen maar ik zie dat wel niet zitten om ook nog een keer appart je haar te spoelen met azijn dus niet wassen of is gewoon wassen met baksoda en zo ook goed en dan afspoelen met water.
en wat als ik dan tussentijds naar de kapper ga en die gebruikt dan shampoo.
Kan dat dan ook geen kwaad voor je haar want je haar is gewoon zonder shampoo en dan door de kapper is het dan dan weer shampoo en zo en dan weer zonder shampoo.
Ik hoop dat je me kan helpen.
Mvg van evelien coppens en tot wederhoren.