Emo stijl

Wat is Emo?

Emo is een muziektype. Emo’s luisteren naar hardcore, post-hardcore, screamo en popmuziek met melodische en experimentele rock. Tegenwoordig kennen Emo’s ook een eigen modestijl en lifestyle. In de 20e eeuw is de emocultuur ontstaan. Bekende Emo bands zijn Paramore, Indian Summer, The Devil Wears Prada, Bless The Fall en Escape The Fate. Emo muziek is niet vaak op de radio te horen omdat het geen mainstream is. Emo is afgeleid van emotioneel. Door veel mensen worden Emo’s gezien als mensen die depressief en onzeker zijn. Vaak worden ze dan ook verward met gothics. Maar eigenlijk zijn Emo’s juist bedachtzaam en gevoelig. Het is dus zeker niet zo dat alle Emo’s zichzelf snijden en bezig zijn met zelfmoord.

Emo wordt vaak verward met Scene. De zogenoemde ‘Scene Kids’ hebben vaak vrolijke kleurtjes in hun haar. Dat is misschien wel de reden dat die als minder depressief gezien worden en niet gezien worden als mensen die doen aan automutilatie.

Emo kledingstijl

De Emo stijl is te verdelen in 3 stijlen: De Indie Emo Look, De Nerdy Emo Look en De Dressy Emo Look. Het is natuurlijk niet zo dat een Emo er precies hetzelfde uitziet als in de beschrijving, ze voegen vaak eigen dingen toe. Sommige Emo’s hebben geen piercings en tattoos en sommige dragen extreem veel oogmake-up (ook jongens).

• De Indie Emo Look

Deze look is de meest gebruikelijke voor jongens en meisjes van 16 tot 20 jaar. Emo’s die in deze categorie horen, hebben zwart geverfd haar met een rechte lok die over één kant van het gezicht valt, puntige lokken op het achterhoofd die rechtovereind staan en licht vettig haar. Emo meisjes hebben soms blond haar. Hiernaast hebben ze ook piercings, vaak door het oor, de lip, de kin, de neus en de wenkbrauw. Er worden juwelen gedragen, denk bijvoorbeeld aan parels. Dikke zwarte brilmonturen worden ook veel gedragen, eigenlijk door alle drie de stijlen. Meestal dragen deze Emo’s smalle T-shirts met slogans of met de naam van hun favoriete Emo band. Verder dragen deze Emo’s donkere denim jeansjasjes, een zwarte skinny jeans en zwarte Converse Allstars. Meestal zijn de Allstars oud en afgetrapt.

• De Nerdy Emo Look

Deze look is de meest gebruikelijke voor meisjes onder de 17 en jongens boven de 21 jaar. Emo’s die in deze categorie horen, hebben vaak kort haar dat er een beetje verwaaid uitziet zonder er spikey uit te zien. Ze dragen dezelfde soort brillen als de Emo’s uit de categorie ‘Indie Emo Look’, dus dikke zwarte brillen. Verder dragen deze Emo’s dunne strakke truien met een v-hals. Meestal donker van kleur. De broeken die deze Emo’s dragen zijn geen skinny jeans, maar wijdere exemplaren. Meestal in de kleuren blauw, zwart of grijs. De sokken die deze Emo’s dragen zijn de welbekende sokken met ruitjes. Als laatste dragen ze zwarte schoenen.

• De Dressy Emo Look

Deze look is de meest gebruikelijke voor jongens en meisjes boven de 20 jaar. Emo’s die in deze categorie horen, hebben donker of bruin haar. Ze hebben een zelfde soort bril op als de andere twee Emo looks. Ze dragen een halsband die meestal zilver van kleur is. Hierbij dragen ze ook vaak nog een sjaal. Verder dragen ze blauwe of zwarte kleding, vaak met oplappingen. Ze dragen Doctor Martens schoenen of gewoon zwarte schoenen. Verder moet je om er Emo uit te zien mager zijn. Alle Emo’s die je ziet zijn mager. Voor velen is dit de reden om vegetariër te worden.

Streetstyle

Emo style wordt steeds populairder onder jongeren en gaat de hele wereld over. Vanaf ongeveer het jaar 2000 is de stijl zich verder gaan ontwikkelen en zijn met name jongeren zich zo gaan kleden. Tegenwoordig ontwikkelen veel Emo’s hun eigen stijl door de Emo stijl te mixen met hun persoonlijkheid. Wat veel Emo meisjes hebben is een strikje in hun haar of andere versiersels met veel kleuren. Hoewel, dat laatste zijn dan meer de ‘Scene Girls’. Er zullen waarschijnlijk altijd mensen blijven die Emo’s associëren met automutilatie en zelfmoord, maar het zijn vaak hele gewone mensen die alleen een beetje willen opvallen door een ander uiterlijk. So what?

Beroemde Emo’s

Er zijn veel beroemdheden die bijvoorbeeld in een Emo band spelen of gewoon acteur zijn. Hier onder volgt een rijtje met celebrities die Emo zijn of waren:

  • Avril Lavigne. Ze wordt steeds minder ruig naarmate ze ouder is geworden, maar ze blijft altijd die stoere rockbitch.
  • Bill Kaulitz. De zanger van de Duitse band Tokio Hotel heeft een Emo uiterlijk. Inclusief oogmake-up, piercings en nagellak. Zijn tweelingbroer Tom, die ook een lid van de band is, heeft een apart uiterlijk, alleen niet Emo. Hij heeft dreadlocks.
  • Pete Wentz. Deze bassist en achtergrondzanger van de band Fall Out Boy is in de loop der jaren best veranderd. Hij is nu vader en misschien is dat de reden dat hij iets ‘rustiger’ is geworden.
  • Jared Leto. Deze meneer is acteur en de zanger en gitarist van de band 30 Seconds To Mars.
  • Adam Lambert. Deze zanger werd tweede bij American Idol in 2009.
  • Hayley Williams. De zangeres van de band Paramore. Hayley behoort meer tot de Scene Girls dan tot de Emo’s, want ze heeft een vrolijke uitstraling en een leuk oranje kapsel.