Argan olie wat is het en wat kan je er mee

Arganolie geschiedenis

Arganolie wordt gewonnen uit een zaadje dat groeit aan de Argan boom gelegen aan de rand van de Sahara woestijn in Marokko. De boom wordt beschermd door de Verenigde Naties, omdat het als bedreigd wordt gezien. De boom bestaat al meer dan 200 jaar en is erg gewild om zijn unieke anti-aging eigenschappen.

Arganolie wordt beschouwd als een van de zeldzaamste oliën ter wereld, omdat het oogstseizoen zeer kort is en de boom groeit niet overal.

De populariteit van de Arganolie is de laatste tijd toegenomen als gevolg van zijn cosmetische en therapeutische eigenschappen. Het wordt beschouwd als de rijkste bron van vitamine E en vetzuren die voordelen leveren aan huidkwalen en vroegtijdige veroudering veroorzaakt door vrije radicalen.

Wat is Arganolie
Argannotenjes.jpg

Argan boom

De Arganolie wordt geproduceerd door de Argan Spinosa of Argan boom. Deze boom groeit in het zuiden van Marokko tussen de Atlantische oceaan en het Atlasgebergte. De vruchten van de Argan boom worden geplukt en gemalen om de olie te produceren. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van machines zodat in een korte tijd sneller en meer olie geproduceerd kan worden, dan met de hand.

Arganolie producten

Arganolie is er in 2 soorten, de eetbare en de cosmetische soort. De cosmetische soort wordt gebruikt bij de productie van een aantal schoonheidsproducten. De eetbare olie wordt gebruik voor culinaire doeleinden. De olie is rijk aan vitaminen en vet. Het verschil tussen de twee soorten producten is dat de eetbare Arganolie geroosterd is om een goed aroma te produceren daardoor wordt het ook eetbaar. De culinaire kwaliteit is ook nuttig om je huid van binnenuit te verbeteren.

Cosmetische Arganolie

De cosmetische kwaliteit Arganolie is niet gebrand om zo de natuurlijke voedingsstoffen, die nuttig zijn bij de productie van schoonheidsproducten, te behouden. De cosmetische kwaliteit is zo gedeodoriseerd om de sterke geur te verwijderen. Gedurende vele jaren gebruiken Marokkaanse vrouwen de olie als toevoeging voor het verzorgen van hun nagels, huid. Tegenwoordig gebruiken andere vrouwen over de hele wereld ook dit product om dezelfde reden.  

Samenstelling

Rauwe arganolie is bekend door zijn hoge concentratie van natuurlijke vitamine E, welke nuttig is voor het menselijk lichaam. Ook natuurlijke arganolie bevat 80% onverzadigde vetzuren, zoals palmitinezuur, stearinezuur, oliezuur en linolzuur die zeer nuttig zijn in het lichaam. De vetzuren zijn ook beter bestand tegen oxidatie in tegenstelling tot andere oliën, zoals olijfolie, waardoor Arganolie langer houdbaar is.

Lichaamsverzorging

De cosmetische olie wordt gebruikt in de productie van schoonheidproducten waarvan bekend is dat het de huid verbetert, de huid verzacht, nagels en haren harder maakt en rimpels vermindert. Arganolie is sterk aanbevolen door dermatologen omdat het natuurlijk is en geen schadelijke ingrediënten bevat die wel gevonden worden in andere schoonheidsproducten. Hierdoor wordt het ook gebruikt als behandeling van huidziekten en andere huidaandoeningen die gevoelig zijn voor bepaalde medicijnen.

Arganolie voordelen voor de huid

Met wetenschappelijke tests en analyses is aangetoond dat Arganolie de hydratatie en elasticiteit van een verouderde huid kan verhogen. Het verbetert ook celregeneratie, wat ons helpt te beschermen tegen de blootstelling van schadelijke vrije radicalen. Schadelijke vrije radicalen ontstaan onder andere door vervuiling, blootstelling aan de zon, roken en stress.

Andere voordelen voor de huid zijn

  • Acne (vermindert de vlekken)
  • Vermindert waterpokkenlittekens
  • Voorkomt het begin van striae door zwangerschap
  • Hydrateert de huid
  • Behandelt eczeem en psoriasis

Vele voordelen voor het haar

  • Kroes en onhandelbaar haar wordt door het aanbrengen van 2 druppels Argan olie weer gezond en handelbaar.
  • Geeft glans en maakt het zijdezacht.
  • Arganolie heeft geen siliconen die de haren opvullen waardoor uw haar slap blijft, in de plaats daarvan wordt het haar soepel, zacht waardoor breuk en toekomstige haaruitval verminderd.

Arganolie in cosmetica

  • Zorgt voor hydratatie waardoor de huid steviger en gladder zal worden.
  • Arganolie wordt gebruikt in de make-up van Josie Maran Cosmetics.
  • Arganolie zal je huid hydrateren en het jong en stevig houden voor vele jaren.

Slotwoord

Arganolie producten worden steeds populairder over de hele wereld als gevolg van inspanningen van de Marokkaanse overheid om ermee te adverteren. Het wordt langzamerhand een van de toonaangevende exportproducten van Marokko die bijdraagt aan de economische groei van de lokale gemeenschap waar het wordt geteeld.

Hierdoor kunnen wij in Europa gebruik maken van dit mooie product voor onze huid en haar.