Kinderen en gezond eten

Wat jonge kinderen nodig hebben

35847.jpegHeb je een kind van vijf of minder? Ontdek alles wat ze nodig hebben voor een gezond, evenwichtig dieet dat voldoet aan al hun behoeften. Als ouder is de voedingsbehoefte van je baby of peuter uiteraard een prioriteit, en het is makkelijk om overweldigd te raken door de hoeveelheid verschillende informatie die er is. Het voedsel dat een kind in zijn vroege jaren eet, kan hun levensgewoonten later in het leven beïnvloeden, dus het is belangrijk om goede gewoonten en een gezonde relatie met voedsel vanaf een vroege leeftijd op te zetten. Zodra je kind vaste voeding eet, zal je waarschijnlijk vinden dat sommige van de maaltijden die je zo liefdevol hebt gecreëerd, afgewezen worden. Maak je geen zorgen, dit is perfect, maar het is verstandig om zo snel mogelijk in een goede routine te komen. Zorg ervoor dat aan de voedingswaarde voor je kind wordt voldaan door drie evenwichtige maaltijden per dag te streven, elk met een voedingswaarde van elke voedingsgroep met maximaal twee gezonde snacks. Kom in de gewoonte om verschillende soorten eiwitten te proberen met elke maaltijd en een paar verschillende groenten.

Babys en melk

In de eerste zes maanden krijgen baby's al hun voedingsbehoeften uit een op melk gebaseerde dieet. Zuigelingenvoeding is de enige alternatief voor borstvoeding voor het voeden van baby's onder de zes maanden. Koemelk wordt niet aanbevolen als hoofddrank voor zuigelingen tot 12 maanden. Echter, vanaf zes maanden komen de kinderen in het stadium van transitievoeding en maken de overgang van alleen een melkdieet naar een gevarieerd, evenwichtig dieet van complementair voedsel uit de vier belangrijkste voedingsgroepen. De voedingsgroepen die dit evenwichtige dieet vormen zijn eiwitrijvoedsel zoals vis, vlees en eieren, starmeelachtige voedingsmiddelen die koolhydraten, fruit en groenten leveren, melk en zuivelproducten.

Waarom eiwit belangrijk is

Proteïnen zijn essentieel voor een aantal belangrijke functies, waaronder groei, hersenontwikkeling en gezonde botten. Van de 20 aminozuren - of bouwstenen die eiwitten produceren, moeten kinderen 9 'essentiële aminozuren' via hun voedsel krijgen binnen krijgen.

Hoe kan je eiwitten in het dieet van je kind krijgen

Dierlijke eiwitten zoals mager vlees, vis, eieren, melk, yoghurt en kaas bevatten alle 9 essentiële aminozuren en worden als de belangrijkste factor voor groei beschouwd. Plantaardige eiwitten zoals bonen en pulsen zijn onvolledige eiwitten en moeten gecombineerd worden om het volledige spectrum van aminozuren te bereiken. Doel tweemaal per week vis, met een verscheidenheid zoals zalm, forel of makreel. Vers, bevroren of ingeblikt zijn goed, maar onthoud gerookte en ingeblikte producten hebben de neiging om een hoger zout gehalte te hebben. 

Hoe koolhydraten in het dieet van je kind krijgen

Kinderen hebben in elke maaltijd ook een bron van koolhydraat nodig. Echter, jonge kinderen onder de 13 maanden kunnen worstelen om volkorengranen te verteren. Te veel vezels kunnen ze te snel opvullen en hun eetlust en hun absorptie van belangrijke mineralen zoals calcium en ijzer in het gedrang brengen. Ouder dan 13 maanden kunnen kinderen meestal volkorenbrood, muesli en pasta eten en verdragen. Sommige kinderen verdragen dit beter dan anderen, dus het is gewoon een kwestie van hoe je kind reageert. Gehele noten en zaden zijn goede bronnen van vezels, evenals belangrijke gezonde vetten, maar ze moeten vermeden worden totdat je kind 5 jaar of ouder is door het risico op verslikken met alle gevolgen van dien. 

Fruit en groenten

Het richten op vijf porties groenten en fruit is een goed uitgangspunt voor kinderen. De portion grootte hangt af van hun leeftijd, omvang en lichamelijke activiteit - dus er zijn geen vaste regels. Een gemakkelijke gids is dat een gedeelte fruit of groenten de grootte is dat in de handpalm van de hand past. Eenvoudige tips voor het bijhouden kunnen zo eenvoudig zijn als een zak bevroren groenten in de diepvriezer of een stukje vers fruit voor het dessert slaan. Kinderen krijgen veel voedingswaarde uit zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Deze voedingsmiddelen kunnen het lichaam voorzien van calcium, evenals vitaminen A en B12, eiwitten en andere vitaminen en mineralen.

Hoe melk en calcium in het dieet van je kind krijgen

Kies volle melk voor kinderen onder de twee, aangezien het belangrijk is voor de groei en de opname van essentiële vitaminen en ze krijgen mogelijk niet de calorieën of essentiële vitaminen die ze nodig hebben van melk met een lager vetgehalte. Vanaf twee jaar kan je de schakel van volle naar halfvolmelk maken, op voorwaarde dat je kind een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen eet en een normaal gesproken gewicht krijgt. Lage vetversies van melk en zuivelproducten bevatten evenveel calcium als hun hogere dikke tegenhangers. Calcium is een essentiële voedingsstof voor alle kinderen om sterke botten en tanden te ontwikkelen. Verwerkte yoghurt worden vaak verpakt met suiker, kleurstoffen en zoetstoffen, dus verwijder de gearomatiseerde producten. In plaats daarvan kies je natuurlijke yoghurt en voeg je eigen natuurlijke aroma's toe zoals fruitcompote, gestoofd fruit of vers fruit, zoals geraspte peer.

Hoe zit het met vet en suiker

Terwijl kinderen wat vet nodig hebben om te groeien en te ontwikkelen, wordt teveel van vet niet aanbevolen. Boter en oliën dragen bij aan de smaak, de textuur en het genot van voedsel. Ze zijn belangrijk als geconcentreerde energiebronnen voor jonge kinderen die snel groeien en fysiek erg actief zijn. Vetten zijn ook nodig om de absorptie van bepaalde vitaminen, waaronder vitaminen A, D, E en K, te helpen. Er zijn sommige vetten die essentieel zijn voor het dieet van uw kind voor een gezond immuunsysteem en voor de normale hersenfunctie. Deze omega 3 vetten worden gevonden in olieachtige vis, noten, zaden en hun oliën.

Het beste ontbijt voor je kind

Bij het kopen van verwerkte granen lees de dan heel etiketten zorgvuldig, omdat ze zelden zo gezond zijn als ze lijken. Veel bevat hogere niveaus van suiker en zout, veel meer dan aanbevolen per portie. Het is best om een ongezoete, éénvoudige havermout- of volkoren graan te kiezen en fruit toe te voegen, zoals een banaan of een kleine handjevol rozijnen om het zoet te maken en een voedzame boost te geven. Als je tijd hebt om een uitgebreider ontbijt te maken, zijn er veel gezonde voordelen voor het opnemen van eiwitten, zoals een ei, bonen of een natuurlijke yoghurt. Proteïne zal de lust van je kind door de ochtend handhaven en zal hun concentratieniveaus op school helpen.

Super snacks en smoothies

Juiste snacks zijn belangrijk om je kind tevreden te stellen. Hoe meer je kan helpen bij het begeleiden van je kind als ze honger hebben, hoe beter ze kunnen worden om te beoordelen hoeveel eten ze moeten eten als ze ouder worden. Wanneer kinderen vragen om eten, controleer dan dat ze niet daadwerkelijk dorst hebben, omdat de twee soms verwarrend zijn voor een kind. Gedroogde vruchten zoals vijgen en rozijnen zijn goede snacks wanneer kinderen een zoete traktatie willen. Rauwe groenten zoals wortel, komkommer, selderij, kersentomaten, enz. Serveer met een kleine pot hummus, boontje dip, guacamole, tzatiki van wat zachte kaas.

  • Humus is: Een dikke pasta gemaakt van grondkikkererwten en sesamzaadjes, olijfolie, citroen en knoflook, oorspronkelijk uit het Midden-Oosten.

Belangrijk om weten

Onthoud dat baby's jonger dan een jaar geen gecondenseerde melk, verdampte melk, gedroogde melk of andere drankjes gerelateerd aan melk, zoals rijstmelk, havermout of amandeldranken mogen krijgen. Zuigelingenvoeding is het enige geschikte alternatief voor borstmelk voor de eerste 12 maanden van het leven van een baby. Smoothies en sappen kunnen een geweldige manier zijn om kinderen hun vitamine C en folium inname op te vangen, beide zijn belangrijke vitamines voor de functie van het immuunsysteem, energieproductie en voor het voorkomen van bloedarmoede. De natuurlijke suiker in fruit (fructose) kan beter zijn voor kinderen (en hun tanden) dan suikerbeladen verpakt / ingeblikte drankjes. Maar dit betekent niet dat kinderen een onbeperkt aantal drankjes kunnen drinken. Sommige smoothies en sappen bevatten veel fructose en dit kan resulteren in een 'suikerhoogte' die de stemmings- en energieniveaus kan verergeren. Water moet de belangrijkste bron zijn van het vloeibare inname van uw kind, en een klein glas vers fruitsap per dag is voldoende. Vergeet niet om altijd vruchtensap te verdunnen met een beetje water.

Tot slot: Gezondheidsinhoud

Alle gezondheidsinhoud in dit artikel is uitsluitend voor algemene informatie verstrekt en mag je niet als vervanging van het medisch advies van je eigen arts of een andere zorgverlener gebruikt worden. Als je bezorgd bent over de algemene gezondheid van je kind, dan moet je contact opnemen met de kinderarts.

Link