Hoe weet je of je verliefd bent

Hoe weet je of je verliefd bent

Verliefd zijn, dat heerlijke gevoel, en het steeds aan de ander moeten denken. Maar wanneer ben je nou verliefd? Wat zijn de symptomen van verliefd zijn, welk gedrag hoort er bij iemand die verliefd is, en hoe merk je of je verliefd bent. Lees het onderstaande overzicht.

Hormonen

Als je verliefd bent maken je hersenen hormonen aan die je dat heerlijke gevoel van verliefdheid geven. Je wilt de ander zo vaak mogelijk zien, je loopt met je hoofd in de wolken en je voelt je geweldig.

Verliefdheid en lichaamstaal

Als je verliefd bent let dan eens op dit lijstje met lichaamstaal die je uitstraalt.

 • Je houdt de ander steeds in de gaten.
 • Je zorgt dat je steeds bij de ander in de buurt bent.
 • Je probeert steeds oogcontact te maken.
 • Je pupillen bewegen sneller.
 • Je lichaam beweegt zich in de richting van de ander.
 • Je hele lichaam straalt.
 • Je vindt alle grapjes en opmerkingen leuk die de ander maakt.
 • Ben je bij de ander in de buurt dan zul je vaker blozen.
 • Je hebt last van klamme en trillende handen.
 • Je bent vrolijk, je lacht veel, je hebt het gevoel de hele wereld aan te kunnen.

Verliefdheid en gedrag

Ben je verliefd dan gedraag je je ook zo. In onderstaand lijstje zie de meest opvallende gedragingen van een verliefde.

 • Je trekt zoveel mogelijk de aandacht van de ander en maakt vaak oogcontact.
 • Je wilt zoveel mogelijk bij hem of haar in de buurt zijn.
 • Je maak de ander veelvuldig complimentjes en je bent geïnteresseerd in alles wat de ander doet.
 • Je wilt alles maar dan ook alles over de ander weten.
 • Je praat veel over degene waar je verliefd op bent, waar het hart vol van is…
 • Je moet vaak blozen als je bij de ander in de buurt bent.

Verliefdheid en je eigen gevoel

Je weet nu wat je zelf of de ander uitstraalt aan lichaamstaal en welk gedrag hoort bij iemand die verliefd is. Maar wat is dan het gevoel dat hoort bij verliefdheid. Als je veel onderwerpen in dit lijstje herkent ben je vast en zeker verliefd.

 • Je moet de hele tijd aan de ander denken, en dagdroomt de hele dag.
 • Je slaapt slecht, en zelfs dan denk je aan hem of haar.
 • Je hebt vlinders in je buik.
 • Je kunt niet eten, hebt geen honger.
 • Je hebt veel energie, je bent niet te stuiten.
 • Je hebt een gelukzalig gevoel en hebt de hele dag goede zin.
 • Je hebt concentratieproblemen, je bent vergeetachtig en je kunt aan niets anders denken dan aan hem of haar.
 • Ben je in zijn of haar buurt, dan heb je knikkende knieën, je bent zenuwachtig, je bloost en stottert en hebt klamme handen.
 • Je idealiseert de ander, hij of zij kan niets fout doen in jouw ogen.
 • Je wilt de hele dag in de buurt zijn van de ander en hem of haar aanraken.
 • Je doet alles om aandacht te vragen van de ander en je wilt een positieve indruk achter te laten.

Tenslotte

Ben je verliefd geniet dan vooral van dat heerlijke gevoel want volgens wetenschappelijk onderzoek duurt verliefdheid maar ongeveer een jaar.


Reacties (33)

Reageer
Marinus reageerde 5 jaar geleden
03 Jan 20:03
haha
Marcia reageerde 6 jaar geleden
21 Nov 07:29
Hallo allemaal,

Recentelijk heb ik een nieuwe vriendengroep gevormd, maar op één van de mensen (die ik trouwens ook als eerste leerde kennen) ben ik gisteren opeens verliefd geworden. Dit heb ik zelf ook verteld, en ik was in feite al verliefd op een ander (sindsdien zijn we weer gewoon vrienden), maar hoe zit het met de rest?

Veel groetjes Marcia
Anoniem reageerde 6 jaar geleden
12 Dec 15:14
heeey,
er is een jongen bij mij op school en hij is op mij.
hij heeft het vorig jaar aangevreegd en blijft zegge dat hij op mij is... ik zei nee want ik was niet op hem.
maar nu begin ik te twijfelen wantalles wat hierboven staat is waar :) wat nu???
Alison reageerde 7 jaar geleden
08 Sep 01:08
Heee, ik ben op vakantie geweest en daar heb ik een jongen ontmoet, hij was super grappig en aardig, en hij versierde mij steeds, maar toen wist ik nog niet dat ik hem leuk vond, dus toen hij vroeg om een kusje zei ik nee. Maar toen hij me een keer meevroeg naar de disco, was ik echt wel een beetje verliefd dus ik zei ja. Maar toen we in de disco waren ging hij steeds dansen met een andere meid, en de volgende dagen nergeerde hij me een beetje. Ik zag hem voor het laatst bij een tent, en daar deed hij ook heel raar. Voor derest heb ik hem niet meer gezien, nooit meer. Maar ik denk nu de hele tojd aan hem, en ik wil alleen maar even weten of ik het nou helemaal verpest heb omdat ik steeds nee zei toen hij me versierde :'(
Ilse reageerde 7 jaar geleden
22 Jun 22:06
Hey, ik vind iemand leuk... alleen heeft diegene al met iemand. En hij ziet ons alleen als vrienden. En mijn vriendinnen mogen hem niet. Als hij bij ons in de pauze komt zitten willen ze elke keer dat ie weg gaat. Ze wisten wel dat ik hem leuk vind maar zijn dat denken ik al weer vergeten. En hij is best wel een player en eigenlijk wil ik hem helemaal niet leuk vinden. Wat moet ik doen?
Ari's Direction reageerde 7 jaar geleden
14 Jun 12:20
Hii! Ik en mijn vriendinnen zijn verliefd op 3 bandleden van One Direction. Ik op Zayn (Javadd Malik) en zijn op Niall (James Horan) en Harry (Edward Styles) (als je hun volledige namen niet kent ben je een Carrot :). We maken fanfictions over de jongens (en de andere bandleden Liam James Payne en Louis William Tomlinson) en we plagen elkaar steeds door telkens hun namen te zeggen waardoor de ander steeds moet lachen van verliefdheid, en we laten elkaar foto's zien. Ga nu naar YouTube en luister naar muziek van One Direction en als je dat niet doet dan spoor ik je op en dan dwing ik je muziek te luisteren. (als je hier op wilt reageren met "ik haat One Direction ze zijn gay" dan heb ik een ding te zeggen: boeit me niet, ga een leven zoeken -_- BYE!
Liefdeisleuk reageerde 7 jaar geleden
04 Jun 18:39
Hoi allemaal,
Ik heb best wel een drama meegemaakt de eerste x dat ik verliefd was. Ik was verliefd op een jongen bij mij op de zwemclub toen ik 12 was. Ik ben meer dan een half jaar op hem geweest maar hij is 2 en een half jaar ouder dus ik wist zeker dat ik gewoon een klein, onbenullig 12 jarig meisje was dat hij kende. De dag voor valentijnsdag stuurde hij allemaal lieve smsjes dus ik dacht echt dat hij mij ook leuk vond. Toen stuurde hij ineens dat ik niet moest denken dat hij op me was. Ik was echt smoorverliefd dus dat was echt met een klap terug op aarde komen vanuit mijn zwevende hemel. Ik was echt superverdrietig op valentijnsdag en al mijn vriendinnen waren woedent. Ik heb hem wekenlang genegeerd want omdat ik niet wilde huilen heb ik er heel lang mee rondgelopen. Sinds gisteren praten we weer en heb ik hem dit hele verhaal verteld, omdat ik heb wel weken genegeerd heb en ik vond dat hij de reden mocht weten. Nou nadat ik dat had verteld zei hij ineens: 'dat smsje was gelogen. Ik was ook op jou maar ik durde het niet te zeggen omdat ik dacht dat jij niet op mij was en dat ik onze vriendschap zou verpestten. ' toen was ik redelijk geshokeerd en dat ben ik nu nog. We hebben nog een hele tijd staan praten over toen we verliefd waren en uiteindelijk kwamen we erachter dat we beide niet meer verliefd zijn. Nu hebben we afgesproken om gewoon vrienden te zijn en als 1 van beiden weer verliefd word moet diegene dat zeggen zodat de ander er rekening mee kan houden en we zo'n zelfde drama voorkomen. Ik ben nu 13 en die valentijnsdag was dit jaar ook. Dit was mijn liefdesdrama, voor degenen die het leuk vinden om te lezen. Groetjes liefdeisleuk
Anoniem reageerde 7 jaar geleden
24 May 21:18
Ik ben verliefd op een jongen maar hij ziet mij niet staan
Thibault reageerde 7 jaar geleden
24 May 15:10
er is een meisje op wie ik verliefd ben maar het is wel erg verwarrend soms geeft ze me knuffels maar meestal hich-five's ik heb haar al een paar mooie spullen gegeven bv: een kogel uit de napolean oorlog een steen vol met (echte dus dure) bergkristallen zelfs een stukje echt goud ze vind het heel lief we hebben (redelijk) veel oogcontact we praten ook redelijk veel samen maar ik ben wel erg verlegen en lach en bloos dan in haar buurt en dat heeft ze waarschijnlijk al gemerkt ook verklappen andere mensen mijn gevoelens aan haar dus ze weet hoe ik me voel.wat moet ik doen? grtjs,Thibault.
Priscilla <3 reageerde 7 jaar geleden
11 Mar 15:53
er is een jongen en hij zei dat hij mij heel leuk en mooi vind en of ik verkering met hem wilde en ik wist niet of ik ook op hem was blijk baar dus wel dankje je heb me gered nu kan ik hem antwoord geven op zijn vraag xxPris
Anoniem reageerde 7 jaar geleden
04 Mar 20:46
Hooy, ik ben voor het EERST echt verliefd op een jongen. Ik heb geen idee of hij mij ook leuk vind en ik durf hem ook niet te vragen wat hij van mij vind.... wat moet ik doen???
Yisa reageerde 7 jaar geleden
08 Dec 18:36
@Bregje
Ik denk het wel Bregje. Geniet ervan
Groetjes Yisa
Bregje reageerde 7 jaar geleden
07 Dec 12:27
Hee, ik ben Bregje en ik ben 13 jaar.
Ik ben echt super verliefd op een jongen van mijn school, terwijl wij eigenlijk ook vrienden zijn.. Alle punten die hierboven staan kloppen. Mijn vriendin heeft het hem gisteren vertelt en nu wilt hij opeens allemaal met mij afspreken :$ en doet hij veel aardiger en leuker.. zou hij mij ook leuk vinden? x
Sanne reageerde 8 jaar geleden
27 Sep 16:07
ik ben net verhuist en ik heb daar een jongen ontmoet in ben nu beste vrienden maar ik ben op hem al ik bij hem ben wilt hij mij de hele tijd aanraken hij streelt me over mn rug en kijkt me altijd lang aan in mn ogen ik weet niet zeker of hij op mij helppp .
Kaan reageerde 8 jaar geleden
15 Sep 23:13
Neeeneeeneee dit meen je niet ben ik verliefd op dat meisje uit me klas neeeeee pfffff die gaat mij dus nooit leuk vinden :(
Juul reageerde 8 jaar geleden
07 Aug 20:38
Beste valerie ik denk niet dat je heel erg helpt (sorry)
maar ik ben zelf ook 3 jaar verliefd geweest dus je bent niet de enige.
Als ik jou was zou ik aan een vriendin vragen of zij wil vragen aan een vriend van je buurjongen+klasgenoot of hij jou leuk vindt?
Groetjes juul
Valerielovemax (11) reageerde 8 jaar geleden
02 Jul 19:57
Hoi hoi ik ben verliefd op mijn buurjongen+klasgenoot,
Het laatste klopt niet echt want ik ben al meer dan 3 jaar verliefd op hem....... of ben ik de enige die lang verliefd is???

Greetzzz
Beau reageerde 8 jaar geleden
30 Jun 17:23
Hey allemaal ik ben Beau en ik ben 14 jaar. Ik ben verliefd op een jongen en mijn beste vriendin vind hem dus leuk en zij skypen altijd elke dag met elkaar maar als ik met hem praat dan word ik altijd heel verlegen en dan weet ik niet meer wat ik moet zeggen en ik word echt helemaal gek van mezelf en ik weet niet wat ik moet doen want hij is echt super leuk en ik ben maar de beste vriendin van... help! xx Beau
Ana reageerde 8 jaar geleden
25 Jun 16:05
hoi peopol ik ben ana en heb 12 jaar ik ben verliefd op mijn ex maar haar nichtje heeft gezegd dat hij op iemand in roterdam valt mijn ex kijk de hele tijd naar me en hij plaagt me op een hele leuke manier en we zitten in de zelfde klas en we zitten best wel vaak achter elkaar en als hij naar me kijk moet ik lachen en hij ook geef me advies pleassssssss !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tom reageerde 8 jaar geleden
20 Jun 23:46
hoi ik ben tom , ik ben verliefd op een meisje uit mijn klas maar ze ziet me niet echt staan(denk ik). wat moet ik doen?
Yisa reageerde 8 jaar geleden
29 May 19:20
Geniet ervan Debby!
Debby reageerde 8 jaar geleden
29 May 16:45
Hallo ik ben Debby en ben verliefd op een hemelse jongen dank zij de uitleg weet ik dat ik op hem val :-)
Anoniem reageerde 8 jaar geleden
02 Apr 23:16
He
Ik ben heel erg verliefd op een vriend van mijn broer
Ik vind hem echt heel leuk maar ik durf niet tegen hem te zeggen op school loop ik steeeds langs hem en ik denk steeds aan hem maar het blijft de vriend van mijn broer hij is maar een jaar ouder
Jennifer reageerde 8 jaar geleden
28 Mar 16:42
Ik ben echt smoor verliefd op een jongen uit mijn klas. ik denk dat hij me ook leuk vindt, want zijn beste vriend kwam en keer naar me toe e!n zei dat die jongen me ook leuk vindt maar ik weet niet of hij het meende en ik ben te bang om een blauwtje te lopen. Wat moet ik doen!!
Yisa reageerde 8 jaar geleden
12 Feb 20:40
Lijkt me een leuk idee LD
LD reageerde 8 jaar geleden
12 Feb 19:28
Halloo, ik vind een jongen leuk uit mijn klas. Maar eerst vond ik hem niet echt leuk en toen dacht ik de HELE tijd dat hij mij leuk vond! En nu denk ik dat nog steeds een beetje want hij plaagt me altijd op een leuke manier en toont steeds meer interesse in me. Ik ben echt verliefd!!! Wat moet ik nu doen? Zal ik hem een roos sturen met Valentijnsdag?
Iswi reageerde 8 jaar geleden
01 Feb 19:34
Hoi, ik ben een meisje van 13 jaar. En ik vrag me iets af.
Ik vind al een tijdje een jongen van mijn school leuk en ik denk eigenlijk dat ik echt verliefd ben. Ik zie hem best wel vaak en als ik hem zie hebben we best vaak oogcontact. Ook stond hij een kee voor mijn kluisje zonder reden en mijn vriendinnen zeggen dat hij best veel naar me kijkt. Wat moet ik doen?! Vind hij me ook leuk of..? Help!
Fianna reageerde 8 jaar geleden
28 Jan 22:26
Hallo ik ben fianna
En deze tip is voor niels

brobeer eerst vrienden te worden en dan
kan je meshien even met haar flirte en zo langzaam er hand kan het
Zijn. Dat ze je leuk gaat vinden .ps maar heb GEDULD.
Yisa reageerde 8 jaar geleden
07 Jan 18:40
Beste Nowah,

Wat vervelend van dat pesten. Zo is het een stuk minder leuk om verliefd te zijn.

Blijf er niet mee lopen, maar probeer het te bespreken met iemand die je vertrouwd. Praten over pesten is GEEN klikken.
Ook zijn er speciale sites die je op weg kunnen helpen. Kijk eens op www.mindyourownlife.nl/je-gevoel/agressie/gepest-worden, en op pestweb.nl. Ik hoop dat ik je hiermee opweg heb geholpen.
Nowah reageerde 8 jaar geleden
07 Jan 01:39
Ik ben smoor verlieft maar waar ik op ben heeft al een en ik ha het ver telg aan mijn bersten vriend maar hoi heeft het door vertelt en nu plaagen ze me en degen ze me uit schijf aub nog wat over pesten
Nas reageerde 8 jaar geleden
10 Dec 21:55
neeeeeeeee ik ben smooooooor verlieft op een seksy jongen hij is liefnleuk grapig maar hij is op mijn aler beste vriendin wat nu
Sara reageerde 9 jaar geleden
16 Nov 17:46
Hallo ik ben Sara 15 jaar en verliefd op een profvoetballer. Ik lees veel herkenbare dingen in dit column. Ik ben er van op de hoogte dat het NOOIT wat wordt, logisch eigenlijk. Dus ik geniet idd van het gevoel. Ik doe niet anders dan aan hem denken en hem idealiseren
Niels reageerde 9 jaar geleden
15 Nov 23:22
Hallo ik ben Niels ik ben 13 jaar en ben verliefd op een meisje maar het lijkt of ze me niet ziet staan ik voel iets voor haar maar ik weet niet of het andersom ook zo is kun je me nog een paar enkele tips geven alvast bedankt.