Van Gietzeep tot Zeephanger

Van Gietzeep tot Zeephanger

Zeephangers of zeepkettingen maken is een hele leuke hobby. Zeephangers kun je maken van kant-en-klare stukjes zeep maar het is natuurlijk veel leuker om gietzeep in vormpjes te gieten en zeepjes te maken die je zelf leuk vindt. Leuk om samen met je kinderen te doen. Wat je nodig hebt lees je hieronder.

Wat heb je nodig

  • Lepel van metaal om te roeren
  • Mes
  • Magnetron
  • Schaal voor in de magnetron
  • Pan en vuurvaste schaal om au-bain-marie verwarmen
  • Glycerinezeep
  • Kleurstof
  • Geurstof
  • Vormpjes
  • Decoratie spullen als lintjes, strikjes, kraaltjes

Zeep smelten

Snijd de gietzeep in kleine blokken en doe ze in een schaal. Verwarm de zeep in de magnetron tot ongeveer 60 graden. Let op dat de zeep niet te warm wordt, het kan namelijk gaan branden. Een alternatief is om de zeep au-bain-marie te verwarmen dit gaat op de volgende manier: breng een grote pan water aan de kook. Doe de pan niet te vol. Zet in deze grote pan een ander pannetje of vuurvaste schaal. In het kleine pannetje of de vuurvaste schaal doe je gietzeep in blokjes en laat deze smelten. Is de zeep gesmolten draai dan meteen het gas uit en roer de zeep goed door met een metalen lepel. Op deze manier zal de zeep niet te warm worden omdat het binnenste pannetje nooit warmer wordt dan de buitenste pan, je kunt zo ook het smeltproces goed volgen.

Kleur- en geurstof toevoegen

Blijf goed roeren en zorg dat je geen klontjes hebt. Als alles mooi vloeibaar is kun je langzaam een paar druppeltjes kleurstof toevoegen, ook nu weer goed roeren. Voeg wat extra druppels toe als je nog niet tevreden bent over de kleur. Als de zeep al een beetje begint te stollen kun je het nog even iets verwarmen in de magnetron of au-bain-marie. Heeft je zeep de gewenste kleur dan pas voeg je de geurstof toe. Je kunt hiervoor parfumolie gebruiken, ook etherische olie is geschikt. Gebruik voor 100 gram zeep 1 ml geurstof, dit is ongeveer 10 druppels.

Vorm of mal

Alles is nu klaar om de zeep te gieten. Let erop dat de zeep niet te warm is, als de zeep boven de 70 graden is kun je het beter nog even laten afkoelen. Gebruik een geschikte thermometer om de temperatuur te meten. Giet nu de zeep in een vormpje of in een mal. Je kunt zelf kijken of je iets in huis hebt dat je kunt gebruiken. Wil je kant en klare mallen gebruiken kijk dan eens op internet. Er zijn heel veel verschillende vormen te koop. Ook is het leuk om de zeep op een plaat te gieten en als het goed hard is geworden, kun je met koekvormpjes leuke zeepjes uitsteken. Dit laatste is heel leuk om met kinderen te doen.

Afkoelen

Als de zeep, na ongeveer een uurtje, is afgekoeld en goed is gestold kun je het uit de vormpjes halen. Dit kan soms lastig zijn vooral bij plastic malletjes. Probeer, met geduld, een beetje lucht tussen de mal en de zeep te laten komen zodat de zeep van de mal loskomt.

Versieren

Je zeepje in nu klaar. Je kunt het versieren met alles wat je zelf leuk vindt. Erg leuk is het om een zeepketting of –hanger te maken. Je rijgt stukjes zeep, in de vorm die je zelf leuk vindt, aan een waxkoord, een lint, of een veter en versier alles met kralen, strikjes en lintjes.

Tenslotte

Op internet zijn veel winkels te vinden waar je materialen kunt kopen die je kunt gebruiken om te werken met gietzeep. Werken met gietzeep is een leuke hobby waarbij je al je fantasie kunt gebruiken.