De eerste 3D televisie van Samsung

In de bioscopen worden al langer films in 3D vertoond. Tot voor kort bestond deze mogelijkheid niet voor in huis. Daar brengt Samsung nu verandering in met haar nieuwe Samsung C7700 HDTV. Vanaf maart 2010 is de eerste 3D TV te verkrijgen in Europa.

Samsung Electronics

Samsung is een van de grootste elektronicabedrijven in de wereld en is onderdeel van de Samsung Group uit Zuid-Korea. Het bedrijf heeft al vaker vernieuwende producten op de markt gebracht. Zo kwam ze begin 2009 als eerste met HDTV’s met LED-backlights op de markt. Ook nu is zij weer de eerste fabrikant die een 3D TV beschikbaar maakt voor de grote massa.

De 3D technologie

Van nature zien mensen in drie dimensies. Beide ogen zien vanuit een verschillende kijkhoek een bepaald object en deze twee beelden worden door onze hersenen omgezet tot één beeld waarin diepte te zien is. De 3D technologie doet in principe hetzelfde. Er worden twee beelden weergegeven op de televisie; een speciale 3D-bril zorgt ervoor dat het juiste beeld in het juiste oog terechtkomt. Onze hersenen vormen deze beelden dan om tot een soort 3D-beeld, waardoor het lijkt dat we ‘in’ de film zitten in plaats van er naar kijken.

Samsung 3D LED TV

Samsung heeft haar eigen 3D-chip ontwikkelt en heeft daarbij de infrarood zender die zorgt voor de synchronisatie van het beeld op tv met het openen en sluiten van de shutters in de bril in de televisie geplaatst. De televisie biedt de mogelijkheid 2D-beeldmateriaal om te zetten naar 3D-beelden. Hierbij wordt realtime beoordeeld welke delen van het beeld op de voorgrond en welke delen op de achtergrond weergegeven moeten worden.

De 3D LED TV’s zullen in diverse formaten beschikbaar zijn. De C7700 heeft een 46 inch scherm met LED-backlights. Het toestel is maar 2,9 centimeter dik en heeft een stijlvol uiterlijk meegekregen. De TV is omlijst met een chromen rand waarop rechts onderin een paar tiptoetsen zijn verwerkt voor handmatige bediening. De televisie staat op een chroomkleurige plastic gekruiste standaard.

Aansluitingen

Vanwege de beperkte ruimte in het dunne toestel konden niet alle aansluitingen in de achterzijde verwerkt worden. De televisie wordt daarom geleverd met de benodigde verloopkabeltjes. Het toestel is onder meer voorzien van een dubbele SCART-aansluiting, een optische s/pdif-aansluiting, een kabel- en ethernetaansluiting, twee USB-poorten en diverse HDMI-aansluitingen. Er wordt geen HDMI-kabel met het toestel meegeleverd.

Accessoires

De C7700 wordt standaard geleverd met één 3D-bril. Deze is prettig om te dragen door de rubberen vleugeltjes. Ook blijft hij goed op zijn plaats zitten door naar binnen buigende pootjes. Door het handige design kan de bril ook over een gewone bril heen gedragen worden zonder dat hij ergens klemt of niet goed past.

Om de volledige 3D-ervaring te kunnen beleven heb je naast de 3D TV ook een 3D-Blu-Ray speler of andere 3D-bron nodig. Samsung komt in april 2010 op de markt met de Samsung BD-C6900.

De prijzen

De Samsung C7700 is vanaf maart 2010 te krijgen voor rond de €2000. Deze wordt echter geleverd met één bril. De meeste mensen zullen zodoende een aantal extra brillen erbij moeten kopen. Daarnaast is een 3D Blu-Ray-speler gewenst voor de optimale 3D ervaring. Toch wordt deze prijs als zeer redelijk beoordeeld voor de eerste TV met 3D-technologie op de markt.