Hoe kies je een snookerkeu deel 2

Heb je de tijd hebt genomen om de informatie te lezen in deel 1 van hoe kies je een snookerkeu, dan zal dit je enige hulp en begeleiding kunnen geven bij het vinden van een geschikte snookerkeu. In deel 2 van 'hoe kies je een snookerkeu' gaan we dieper in op lengte van de keu, de dikte van de butt en nog een aantal andere belangrijke zaken die je moet weten om je keuze te kunnen maken. Specificaties hebben meer te maken met grootte en comfort en zijn een persoonlijke keuze, rekening houdend met welke specificaties het best te gebruiken zijn voor je eigen bespeelbaarheid.

Ruwe richtlijnen

Spelers kleiner dan 5ft 6"

Deze spelers zullen comfortabel zijn met een keulengte van 56". Het populairst is nog steeds 57". 58". Toch kan deze keulengte te lang aanvoelen.

Spelers met een lengte van 5ft 7"- 5ft -9"

Deze spelers zullen comfortabel zijn met 57"en 58". Spelers die deze lengte van snookerkeu gebruiken met 58 "hebben vaak 2" - 3" reserve aan de achterkant van de keu, maar zullen zeker comfortabel zijn met de balans van de keu.

Spelers met een lengte van 5ft 10"- 6ft 2"

Niet veel spelers met deze lengte komen weg met een keulengte van 57". 58" is het meest geschikt voor spelers met deze lengte, sommige spelers voelen zich meer comfortable met een 59" keulengte wanneer ze langer dan 6ft zijn.

Spelers met een lengte van 6ft 3"- 6ft 6"

Er zijn spelers van deze lengte die heel goed met 58” keulengte spelen, toch is het aangeraden om naar 59" te gaan of zelfs nog een langere snookerkeu. 6ft 9″. De langste snookerkeu die gemaakt is was 63" deze snookerkeu was voor een heer die 6ft 9 was.

Hoe je kan controleren welke keulengte geschikt is

Ga van de houding uit alsof je op het punt staat om een schot te spelen. Zorg ervoor dat je voorarm vertikaal / 90 graden naar de grond gericht staat. De tip van je keu raakt bijna de speelbal, de afstand tussen de speelbal en brughand moet ongeveer 12". Dit zorgt ervoor dat je voldoende lengte hebt voor een volledige actie met de keu te maken. In het ideale geval heb je ongeveer 1" aan het uiteinde van de keu voorbij je griphand, zodat je je stoot kunt verlengen voor power shots. De 12"afstand meting voor de brugafstand is niet een uitgesproken feit, omdat sommige spelers het beter langer of korter vinden. Deze informatie geeft je een goede indicatie voor hoe lang je snookerkeu moet zijn.

De butt

Uiteinde van de snookerkeu ‘butt’ diameter. Dit is de maat aan het einde van de butt van zijkant tot zijkant. Standaard butt diameters zijn tussen 29 - 30 mm, deze maat is comfortabel voor de meeste spelers.

Een gids om je te helpen

  • 27 mm - 28 mm is dun - Zeer weinig spelers zijn comfortable met deze diameter.
  • 28 mm tot 29 mm is slank - Populair bij Engelse pool spelers.
  • 29 mm tot 30 mm is de standaard. Ten minste 80% van de spelers gebruikt deze butt diameter.
  • 30 mm - 31 mm is dik - Niet veel spelers zijn comfortable met deze dikte van de butt.
  • 32 mm is extreem dik - Zeer zeldzaam.

Het evenwichtspunt van de snookerkeu

Dit is de positie waarin de keu balanceert in het midden wanneer deze in een horizontale lijn gehouden is. Dit bepaalt hoe een snookerkeu in je handen aanvoelt. Sommige spelers geven de voorkeur aan een aan de achterkant gewogen keu, terwijl anderen liever het gewicht verder naar voor voelen. Zoals zoveel dingen met een snookerkeu is het een persoonlijke voorkeur. Veel dingen kunnen van invloed zijn op een evenwichtspunt, gewrichten, de natuurlijke dichtheid van het hout, schacht en butt en het taps toelopen van de snookerkeu. Het is allemaal erg subjectief. Uit ervaring zou ik zeggen dat de meeste keu’s de neiging hebben om goed te spelen en in balans te voelen wanneer ze tussen 17"- 18,5" lang zijn. Keu’s met een balanceringspunt van minder dan 17" kunnen aan de butt zwaar aanvoelen of en licht aanvoelen op je brughand. Het probleem met evenwichtspunten is dat ze soms misleidend kunnen zijn, maar in de regel als je van een zare butt houdt, kan je zware keu / gewicht in de hand ongeveer 17"of minder blijven, als je de voorkeur geeft aan een gelijkmatig gebalanceerde keu ga dan voor 18" of meer.

Waarom is het zo moeilijk om je oude trouwe snookerkeu te vervangen

Ooit zijn er 8 keu’s gemaakt in hetzelfde ontwerp, met precies dezelfde specificaties. Ik vermoed dat je misschien denkt dat ze allemaal hetzelfde zullen zijn. Ontwerp en specificaties zeggen dat ze identiek zijn en het slechts een kwestie is van hoe deze keu’s aanvoelden en speelden, maar hier staat men echt ver van de waarheid. Enkelen van deze keu’s waren vergelijkbaar in hoe ze speelden en aanvoelden, maar de meesten van deze keu’s waren heel verschillend, hoewel ze allemaal 18oz in gewicht waren voelen sommige lichter of zwaarder aan.

Het is de gewichtsverdeling van de keu die dit veroorzaakt, omdat er een variërend gewicht is in het hout. Tipgroottes waren allemaal 9.5 mm, maar bij het spelen met de keu’s leken sommige dikker en dunner. Het nervenpatroon van het hout kan deze illusive veroorzaken. Sommige keu’s voelden langer en korter aan dan andere, ook al waren ze allemaal 58 ". Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom het maken van een keu volgens je eigenste exacte specificaties niet betekent dat de keu correct voor je is.

Diepgaand nadenken

Waarom is het nu zo moeilijk om genoegen te nemen met een nieuwe snookerkeu? Het komt neer op een combinatie van ervaring en verwachtingen van je nieuwe snookerkeu. Hoe minder ervaring hoe minder verwachtingen je zal hebben. Een goede kwaliteit keu is geschikt voor de meeste beginnende / gemiddelde standaardspelers. Een beetje tijd om uit te zoeken welke specificaties voor jezelf het beste is, is meer dan de moeite waard, neem contact op met een specialist als je hier hulp bij nodig hebt. De meest voorkomende specificaties die spelers kiezen, zijn de tipgrootte rond 9,5 mm, standaardlengte 58 ", gewicht tussen 18 - 19 oz. Voor de meeste spelers is het goed als ze zich houden aan deze specificaties.

Hoe meer ervaring hoe hoger de verwachting

En dit is nu net waar het moeilijk wordt. Er is een kennis die is opgedaan gedurende jaren van spelen, dit heeft begrip en verwachting opgeleverd over hoe je een keu wilt aanvoelen en hoe ermee te spelen. En om het nog moeilijker te maken, willen sommige spelers meteen beter spelen met een nieuwe keu. Elke keu speelt anders, geen 2 keu’s zijn identiek hetzelfde. Het kost tijd om te leren hoe de keu zal spelen en reageren. Deze fijnafstemming van opnames aan de snookertafel met een nieuwe keu is wanneer je als speler beslist of de keu wel of niet geschikt is voor je om snooker mee te spelen.

Het feit is hoe beter je wordt hoe moeilijker het wordt om een geschikte keu te vinden

Elke keu is anders in termen van gevoel en speelvermogen. In staat zijn om aan te passen en te compenseren is een kunst op zich, sommige spelers kunnen dit goed sommige spelers niet. Om een keu te vinden waarmee je genoegen kunt nemen, is onbetaalbaar.Als je na verschillende pogingen moeite hebt om een geschikte speelkeu te vinden, is mijn advies aan jou om eens met een specialist ter zake te praten waar je snookerkeu’s kunt vergelijken en testen om te ontdekken wat goed aanvoelt en speelt.

De ervaring is dat spelers vaak vaste ideeën hebben over wat ze willen op het gebied van specificaties en ontwerp, de mogelijkheid om verschillende aanwijzingen uit te proberen, komt er vaak op neer dat spelers een keu vinden waar ze van houden, met specificaties die ze nooit zouden hebben overwogen zonder te proberen.

Hoe een keu speelt met off-center stoot en deflectie

Ik denk dat doorbuiging waarschijnlijk één van de factoren is die het meest bijdraagt aan de vraag waarom spelers wel of niet met een nieuwe keu door kunnen gaan. Wanneer een speler op zoek is naar een nieuwe keu, hebben ze over het algemeen een idee van het ontwerp, grootte, lengte en gewicht. Maar wordt de o zo belangrijke deflectie nooit genoemd.

Deflectie is het doorbuigen van de keu bij een stoot. Stijfheid van de keu wordt door sommige spelers naar voren gebracht, maar dat geeft niet altijd een goede indicatie van hoe de keu zal spelen. Spelers met kennis van snookerkeu’s zullen hebben geleerd dat een stijve keu minder afbuiging zal creëren, of dat is wat ze willen doen geloven, het is een feit dat dit inconsistent kan zijn. Er zijn stijve keu’s die veel deflective produceren en keu’s met deflectie die zeer weinig deflectie produceren.

Een hoog percentage stijve snookerkeu’s spelen goed, ze hebben de neiging om de lijn van het schot beter te houden dan keu’s met meer deflectie. Een keu met veel deflectie is moeilijk te gebruiken, hij is minder vergevingsgezind wanneer hij per ongeluk de speelbal niet in het middelpunt raakt. Een keu met minder deflectie is gemakkelijker te gebruiken, spelers kunnen zich snel aanpassen omdat het vergevingsgezinder is wanneer ze per ongeluk niet het middelpunt van de speelbal raken.

Tot slot Engels maten en éénheden

  • 1 ounce = 28.3495231 grams
  • Sinds 1959 wordt de inch (of duim) gedefinieerd en internationaal aanvaard als gelijkwaardig aan 25,4 mm (millimeter).