Wat kost het steriliseren van een kat of poes

Wat kost het steriliseren van een kat of poes? Dat is een veel gestelde vraag. Wil jij graag een kat of poes in huis nemen? En ben je benieuwd wat het kost om een kat te verzorgen? Iedereen begrijpt dat het dagelijks eten van een kat geld kost. De meeste mensen zien echter op tegen de hoge (soms onverwachte) kosten van een dierenarts voor de gezondheid van katten en poezen. En ja, de kosten van de gezondheidszorg van een kat kunnen vrij hoog uitvallen. Met welke kosten moet je rekening houden bij de gezondheid van een kat?

Regelmatig vragen vrienden en bekenden naar de gezondheid van mijn katten. Ik heb drie katten uit hetzelfde nest. Mijn drie katten zijn nu bijna een jaar oud. Het zijn twee poezen en een kater. De meest gestelde vraag gaat over het steriliseren van mijn poezen en het castreren van mijn kat. Vandaar dat ik in dit artikel graag alle antwoorden op een rijtje zet.

Castreren kater

Mijn dierenarts heeft mij geadviseerd mijn huisdieren te laten steriliseren op een leeftijd tussen een half jaar en een heel jaar, dus tussen de 6 en 12 maanden. Voor dat mijn kater werd gecastreerd, heb ik gevraagd of deze medische ingreep gevolgen zou kunnen hebben voor het gedrag van mijn kater. of gevolgen voor het humeur van mijn kater. Je hoort immers horror verhalen dat een levenslustige kater na een castratie verandert in een lusteloos dier. Dat is zielig voor de kat en ik zit met een heel andere kater dan voorheen. De dierenarts vertelde vooraf dat ik daarvoor niet bang hoefde te zijn. En de dierenarts heeft gelijk gehad!

Mijn kater is nog steeds levenslustig. Uiteraard was mijn kater de eerste week na de operatie wel suf en van slag. Het is begrijpelijk dat de kat pijn had op het moment dat de verdoving was uitgewerkt. Ik heb mijn kat echter na deze castratie goed verzorgd en liefdevol opgevangen.

Steriliseren poes

Voor de kosten van sterilisatie en castratie heeft een dierenarts verschillende tabellen en handleidingen waaraan hij zich moet houden. Wat dat betreft is een dierenarts vergelijkbaar met een "gewone" huisarts. Er staan bepaalde standaard bedragen voor standaard ingrepen. Het steriliseren van een kat behoort tot de standaard ingrepen voor elke dierenarts. Uit mijn hoofd gezegd heb ik € 84 betaald voor het steriliseren van de kat. Het castreren van mijn kat kostte 94 euro. Een vriendin van mij heeft de katten laten steriliseren, terwijl zij een kattenverzekering had afgesloten. De nota van de sterilisatie heeft zij nooit gezien. De nota voor http://www.katten-verzekering.com/kosten-sterilisatie-kat@@sterilisatie kat kosten is door de dierenarts rechtstreeks naar de dieren verzekeraar gezonden. Handig!

Overige ingrepen bij een poes

Het is verstandig je kat te laten chippen. Met een chip is een kat sneller opgespoord indien deze is weggelopen. Sommige katten kunnen de weg naar huis niet meer vinden. Zodra een kat bij een asiel wordt gebracht, kan men die chip van de kat uitlezen. In een centraal register staat vermeld dat deze kat bij jou hoort. Het dierenasiel kan dan snel contact opnemen en jij kan je kat weer snel ophalen. Er zijn wel kosten aan verbonden. Het chippen kostte mij 25 euro. Ook het afhalen van een gevonden kat kost geld. Het asiel heeft namelijk geld nodig voor het voortbestaan. Houd rekening met tenminste 75 euro voor opvang en verzorging. De meeste dieren eigenaren betalen graag voor het ophalen van hun huisdier.

Kattenverzekering afsluiten

Mocht ik weer een kat nemen dan sluit ik al vroegtijdig een kattenverzekering af. Dan heb ik namelijk geen zorgen meer over te hoge kosten voor mijn kat. Deze kosten worden bijna allemaal gedekt door de katten verzekering!