Waarom een hond of kat uit een dierenasiel

Een hond, kat of een ander huisdier is goed gezelschap

Deze lieve kater komt ook uit het dierenasiel.

Huisdieren worden ook wel gezelschapsdieren genoemd. Dat is niet voor niets. Veel mensen hebben hun huisdier voor de gezelligheid. In een wereld met veel mensen om je heen kan je toch eenzaam zijn en dan kan een kat, een hond of een ander huisdier troost brengen. Maar wat als het baasje komt te overlijden? Dan is het dier, als er niets voor is geregeld, aan zijn lot overgelaten. Het dier komt dan in het dierenasielterecht.

Vakantietijd ramptijd voor het dierenasiel

Helaas is overlijden van het baasje niet de enige reden dat huisdieren naar het dierenasiel worden gebracht. Er zijn ook dieren die opeens niet meer “voldoen”. Men heeft vol enthousiasme een hond, kat, konijn, of een ander dier in huis gehaald en vindt het na een tijdje niet meer leuk. Erger nog, het dier wordt als een last gezien. In het beste geval wordt het dan naar het dierenasiel gebracht, maar het komt ook voor dat het gewoonweg op straat of in een bos gedumpt wordt. De vakantietijd is helemaal een ramptijd voor huisdieren. Ze worden het huis uitgezet alsof ze grof vuil zijn. Een deel van die dieren komt dan in een dierenasiel terecht. Zonneklaar dat het dierenasiel rond die tijd uitpuilt.

Een goede buur

Vraag je je af wat er met je huisdier moet gebeuren als je met vakantie wilt, kijk dan eens rond in je omgeving. Er zijn best mensen die op je huisdier willen passen tijdens je afwezigheid. De plantjes worden dan meteen ook verzorgd. En wellicht kan jij ook de helpende hand aan je buren bieden als ze er even niet zijn. Heb je die mogelijkheid niet, dan ben je op een dierenpension aangewezen, of op iemand die tegen betaling op je huisdier past. Kijk bijvoorbeeld eens op Oppas voor katten in de vakantie Blogspot.nl of op de website Blije huisdieren.nl

Waar moet je aan denken?

Bezin eer ge begint. Zo'n hondje of katje kan er lief uitzien, haal het niet in huis als je nog niet over de consequenties ervan hebt nagedacht. Hoe klein je huisdier ook is, je moet er tijd voor vrijmaken. Zelfs het aquarium waar het kleinste visje in zwemt heeft onderhoud nodig. Veel meer tijd kost een hond, want alle honden moeten een paar keer per dag naar buiten. Denk ook aan de kosten. Je huisdier moet natuurlijk eten en drinken. Het kan ziek worden en de dierenarts werkt niet gratis. In de vakantietijd kan je op een dierenpension aangewezen zijn. Voor een hond moet je bovendien hondenbelasting betalen.

Waarom een huisdier uit het dierenasiel?

Heb je alle voors en tegens goed tegen elkaar afgewogen en ga je over tot het in huis halen van een dier, ga dan naar het dierenasiel. Je kunt niet alleen honden en katten uit het dierenasiel redden, maar ook konijnen en andere huisdieren. Niemand zit graag levenslang achter de tralies. Ondanks de goede zorgen van de mensen die in het dierenasiel werken (er werken veel vrijwilligers), is het toch beter dat een dier een goed thuis krijgt.

Als er een nieuw dier in het asiel komt, wordt het een tijdje in quarantaine gezet. Ook wordt het door een dierenarts gekeurd. Katers en poezen worden gecastreerd of gesteriliseerd. Ook worden de dieren ontvlooid en krijgen een chip voor registratie in een databank. Als het nodig is krijgen ze extra vachtverzorging, medicijnen of dieetvoer. Als je een dier uit het asiel haalt, betaal je een bijdrage voor deze behandelingen.

Een slotwoord

Wellicht ten overvloede: Denk goed na voor je een dier in huis neemt. Een dier is meer dan een speeltje.

En.......een dier uit het dierenasiel help je uit zijn situatie. Veel plezier samen!!