Hypoallergeen huisdier via internet

Inleiding

Allerca kat

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft last van hooikoortsachtige verschijnselen. Ook zij kunnen nu toch een hond of kat nemen.

Lifestyle Pets, voorheen Allerca, zegt gegarandeerd hypoallergene honden en hypoallergene katten te verkopen via internet.

Maar zij zijn niet de enigen die de term hypoallergeen claimen. In dit artikel de ins - en outs over huisdierenallergie en hypoallergeniteit.

Huisdierenallergie

Allergie rugtest
Tussen de 25 en 30 % van de Nederlanders heeft een allergie. De belangrijkste veroorzakers van een inhalatieallergie op een rijtje:
  1. pollen,
  2. de huisstofmijt en
  3. dieren.

Ongeveer 10 procent van de bevolking is allergisch voor huisdieren met als voornaamste boosdoeners de kat en de hond. Wanneer je nagaat dat er in Nederland ongeveer 3,3 miljoen katten zijn oftewel dat in 25 procent van de Nederlandse huishoudens ten minste één kat aanwezig is, dan is de omvang van het probleem voor mensen met deze allergie wel duidelijk. Voor honden gelden de volgende cijfers, er zijn circa 1,8 miljoen honden en in ongeveer 20 procent van de huishoudens bevindt zich te minste één hond.

Verschillende hypoallergene kattenrassen en hondenrassen

Zoals u in het artikelHypoallergene katten en honden online te bestellen heeft kunnen lezen, is het kattenallergeen Fel d 1 het krachtigste inhalatieallergeen. Dit omdat het bijna tien keer kleiner is dan stuifmeel- en stofdeeltjes en daardoor maandenlang in de lucht kan blijven zweven.

De enige remedie voor mensen met een huisdierenallergie is het stelselmatig mijden van katten en honden. Maar voor een dierenliefhebber is dit natuurlijk geen oplossing. Net zo min als het toch nemen van een huisdier en het continu slikken van medicijnen om de allergische reacties te onderdrukken. Vandaar ook het fervente zoeken naar hypoallergene rassen.

Voor een overzicht van hypo-allergene hondenrassen verwijzen we u naar het Leerwiki artikel “Welke hypoallergene hondenrassen zijn er ”.
Siberische kat

Ook bij katten staan sommige kattenrassen er om bekend minder van het Feld-1 eiwit aan te maken dan de gemiddelde kat. Het zou onder andere gaan om de Russische Blauwe en de Devon Rex maar ook hiervoor geldt dat er nog niets wetenschappelijk bewezen is.

Uit onderzoek in een biotechnologisch laboratorium in de Verenigde Staten is gebleken dat de 'Siberische Kat 'wel duidelijk minder Fel d 1eiwit heeft als andere rassen. Echter, zolang de waarde niet nul is, bestaat er dus een kans dat mensen die allergisch zijn ook op deze minimale waarde kunnen reageren. De reden waarom Siberische katten minder Feld-1 aanmaken is nog niet bekend.

Echt voorkomen van allergische reacties kan pas wanneer er helemaal geen Fel d 1 eiwit meer door de kat aangemaakt wordt. Voor de hond geldt hetzelfde maar bij hen betreft het het Can f 1 eiwit. Om dit te bereiken moest men op zoek naar òf dieren waarbij het gen voor de aanmaak van het eiwit ontbreekt òf naar een techniek waarbij men met genetische manipulatie het huisdier naar wens aan kan passen.

In "Hypoallergene kat door genetische manipulatie" leest u hier meer over.

Links

Hypoallergene katten en honden online te bestellen

Welke hypoallergene hondenrassen zijn er

Labradoodle, de hypoallergene wonderhond

Hypoallergene kat door genetische manipulatie

Welke (medische) thuistesten zijn er op de markt

De voor- en nadelen van medische thuistesten