Hypoallergene kat door genetische manipulatie

Inleiding

Katten en honden online bestellen, met teruggave binnen 7 dagen en een productgarantie van 2 jaar, vindt u dat kunnen?

En niet zomaar katten of honden, maar hypoallergene katten en honden, vanaf 6.950 dollar, oplopend tot 22.950 dollar!

Genetische mutatie en/of manipulatie?

Omdat er zoveel mensen last hebben van een allergie, is alles wat hypoallergeen is business geworden. Hypoallergene Labradoodles vliegen als warme broodjes over de toonbank, net als hypoallergene cosmetica.

En aangezien we in een tijdperk leven waarin we vinden dat we overal recht op hebben en dat het leven maakbaar moet zijn moeten er ook voor mensen met een allergie huisdieren tot de beschikking staan. Dus sleutelen we aan dieren totdat zij aangepast zijn of worden aan onze beperkingen in plaats van te leren leven met onze beperkingen.

Kattenallergeen Fel d 1
Vanaf het moment dat er bekend was welke genen er verantwoordelijk waren voor de aanmaak van de eiwitten Fel d 1 en Can f 1, resp. het katten- en het hondeninhalatieallergeen, kon het sleutelen beginnen.

Er werden verschillende pogingen ondernomen om door specifiek fokken een kattenras te produceren dat geen Feld-1 eiwit meer aanmaakt.

In 2001 begon het bedrijf Transgenic Pets met het genetisch manipuleren van katten opdat ze geen allergische reacties meer zouden uitlokken bij de mens. Het was de bedoeling om de eerste anti-allergiekat eind 2004 voor rond de 1000 dollar op de markt te brengen maar dit lukte niet omdat er niet genoeg geld meer was voor het project. Dit vermoedelijk omdat één van de investeerders, Simon Brodie, zich terugtrok en vervolgens de firma Allerca oprichtte.

Allerca bracht in 2006 de eerste hypoallergene kat op de markt. Volgens Transgenic Pets met door Brodie gestolen bedrijfsgeheimen en ze deden Allerca een proces aan waarbij Allerca een schikking trof.

Transgenic Pets heet inmiddels Felix Pets en ze adverteren nog steeds op een internet site als zijnde een bedrijf dat hypoallergene katten maakt door het verwijderen van het gen dat het kattenallergeen Feld-1 aanmaakt uit één kattencel, die daarna in een surrogaatkat wordt geïmplanteerd. Er zijn echter nog geen hypoallergene katten via hen te koop en de site lijkt voornamelijk in de lucht te zijn om nieuwe investeerders te zoeken.

Online hypoallergene dieren winkelen bij Lifestyle Pets alias Allerca

Allerca, alias Forever Pets, alias Geneticas, heet inmiddels Lifestyle Pets. Was tot voor kort (oktober 2011) de website van Allerca.com nog te bezoeken, met uitgebreide uitleg over de manier waarop ze hypoallergene katten fokken, en referenties naar studies en genetische testen, nu vinden we alleen nog een deel van de oorspronkelijke site, en dan vooral de gebruikelijke verkoopinformatie, terug op de site van Lifestyle Pets.

Er zijn 3 producten te koop:

  1. De ALLERCA GD hypoallergene kat, type Britse korthaar voor 6.950 dollar
  2. De exotische hypoallergene ASHERA GD, een soort mini luipaard, die wel tot 12 kilo zwaar kan worden, voor “slechts” 22.950 dollar en
  3. De JABARI GD, een hypoallergene hond van tussen de 5,5 en 7,5 kilo, voor 7.950 dollar.
Ashera GD
Volgens het bedrijf doen ze niet aan genetische manipulatie maar gaat het puur om een fokprogramma met katten met een genetische afwijking. Door een genetische mutatie maakt 1 op de 50.000 katten het Feld-1 eiwit niet aan en met die katten is Allerca een fokprogramma gestart. Het zou dus om een natuurlijk en tijdrovend proces gaan waarbij DNA van vele katten onderzocht wordt en er daarna uitsluitend met katten met die specifieke natuurlijke genetische afwijking gefokt wordt.

Echter, volgens Dr. Barry Starr van de Stanford University zou er wel degelijk genetisch gemanipuleerd worden met een techniek die “ gene silencing” heet.

Een gen is niets anders dan het recept voor het maken van een eiwit. De helft van de dubbele DNA helix van het gen wordt gekopieerd naar de enkele RNA helix. Deze wordt door de cel afgelezen en het eiwit wordt gemaakt.

Het eiwit is in dit geval het kattenallergeen Fel d 1 of het hondenallergeen Can f 1. Om de aanmaak hiervan te stoppen kun je dus of het gen verwijderen of het RNA van het gen verwijderen. De wetenschappers van Allerca zouden gemanipuleerd hebben met het RNA, waardoor het door de lichaamseigen cel als vreemd herkend en vernietigd wordt. Met als gevolg een Fel d 1 vrije kat of een Can f 1 vrije hond.

Lifestyle Pets claimt op de website dat de katten 95% en de honden 100% gegarandeerd allergie-vrij zijn. Er wordt echter geen openheid van zaken gegeven over de wetenschappelijke bewijzen hiervoor en er zijn geen studies gepubliceerd. Ook worden er vragen gesteld bij het fokprogramma en de hoeveelheid katten die er in 3 jaar tijd gefokt werden. Verder weigert de firma katten te leveren aan mensen die in de hoogste allergie categorie vallen.

Hypoallergeen
In november 2009 werd op de website van Allerca/Lifestyle Pets bekend gemaakt dat vanaf 1 januari 2010 geen hypoallergene dieren meer verkocht zouden worden en dat ze zich alleen nog maar met het ontwikkelen van genetische technologie bij dieren zouden bezig houden.

Daarnaast staat er op internet het verhaal over katten die als hypoallergene Ashera katten aan een Nederlands stel verkocht zijn die achteraf gewoon Savannah katten bleken te zijn.

Blijkbaar kan er via de nieuwe site van Lifestyle Pets toch opnieuw aangekocht worden. Ik zou zeggen, uiterste voorzichtigheid lijkt me geboden, er is nog heel veel onduidelijkheid. Uitgebreide informatie over de aantijgingen en rechtszaken tegen Allerca vindt u hier.

Links

Hypoallergene katten en honden online te bestellen

Hypoallergeen huisdier via internet

Welke hypoallergene hondenrassen zijn er

Labradoodle, de hypoallergene wonderhond

Welke (medische) thuistesten zijn er op de markt

De voor- en nadelen van medische thuistesten