De Fennec vos als huisdier

De fennec vos of de woestijnvos

35962.jpegDe fennec vos ook wel de woestijnvos genoemd, is een mooie kleine vos. Deze vos is lid van de Vulpine familie. Hoewel ze niet vaak voorkomen kunnen fennec vossen als huisdier worden gehouden. Ze zijn heel klein, behalve hun enorme grote oren. Ze gedragen zich net als honden, maar omdat ze niet gedomesticeerd zijn, vereisen ze een zorgvuldige socialisatie en voorzorgsmaatregelen tegen ontsnapping. Zoals altijd moet je voordat je beslist één van deze prachtige kleine dieren te adopteren, nagaan of het wettelijk toegestaan is ze te houden waar je woont. 

Fennec vos kenmerken

Fennec vossen hebben een volwassen gewicht van slechts 1- tot 1.5 kilogam, met een zachte dikke korte vacht die wit is aan de onderkant en roodachtig aan de achterkant, met enkele zwarte markeringen op de rug en de staart. Het vosje heeft een staartlengte van 20- tot 30 centimeter lang. Ze zijn erg actief, snel en wendbaar en hebben een hoog schreeuw geluid. Deze vossen in het wild zijn 's nachts erg actief, hoewel huisdier fennecs zich enigszins aanpassen aan het schema van hun eigenaar. Het zijn schone dieren en het kan worden opgevoed met strooisel, hoewel eigenaren er verschillende meningen op nahouden.

Fennec Fox dieet

In het wild zijn fennec vossen alleseters, hun dieet bestaat uit eten van insecten, knaagdieren, planten, fruit en reptielen. Het ideale dieet voor een fennec vos die huisdier is, zou waarschijnlijk een commercieel wild dieet zijn (zoals dierentuinen hun dieren voeden), maar de meeste eigenaren zullen een mix van hondenvoer, kattenvoer en fruit geven als voeding. Sommige fokkers adviseren ook een dieet met rauw vlees, groenten en een vitaminemix.

Een huisdier houden zoals de Fennec vos

Fennecs zijn erg actief en hebben behoefte aan een uitlaatklep voor hun energie. Ze zijn nieuwsgierig en gaan alles en iedereen onderzoeken. Ze staan ook bekend om hun graafwerk. Buitenomheiningen moeten zodanig zijn ontworpen dat ze niet onder de omheining kunnen graven of eroverheen kunnen klimmen. Het zijn heel goede gravers en klimmers.

De omheining moet ingegraven zijn en de bovenkant van de omheining schuin naar binnen gedraaid. Of als het kan de behuizing volledig afdekken om ontsnapping te voorkomen. Sommige eigenaren hebben hen geleerd om honden te vangen, en dit is een goede uitlaatklep voor hun energie. Als ze echter uit een beveiligde tuin komen, moeten ze aan de leiband worden gehouden. Ze zijn extreem snel en als ze ergens achteraan rennen zoals ze in het wild zouden doen, kunnen ze heel moeilijk terug te halen zijn. Zolang er voldoende onderdak wordt geboden, zijn ze redelijk tolerant ten opzichte van zowel warm als koud weer. Eén van hun favoriete activiteiten is zonnebaden.

Fennec vossen lijken erg op honden en handopgevoede pups zijn meestal volgzaam, ze gaan alleen bijten als ze in het nauw gedreven of bedreigd worden. Ze kunnen worden getraind aan een lijn en komen wanneer ze worden geroepen. Maar ga je het huis uit, dan zal je ze steeds moeten aanlijnen. Ze zijn ook over het algemeen niet bang voor vreemden en zijn vriendelijk voor iedereen. Ze kunnen andere huisdieren in het huishouden lastig vallen, alleen al omdat fennec vossen altijd met ze willen spelen.

De kennel

Fennec vossen moeten over het algemeen een kennel hebben als ze niet onder toezicht staan, alleen al omdat ze overal bij kunnen komen. Wanneer ze onder toezicht staan, kunnen ze bij hun eigenaars in huis zijn. Gebruik een hondenbench binnenshuis, een hondenren buiten huis is prima zolang deze ontsnappingsvrij is. In het ideale geval is een overdekte en aan de onderkant ingegraven hondenren het beste.

Zinnelijkheidstraining

Omdat fennec vosjes wilde dieren zijn, is zinnelijkheidstraining soms een uitdaging. Sommige kunnen het best goed doen om een kattenbak te gebruiken, hoewel een overdekte box het beste werkt vanwege hun neiging om te graven. Anderen kunnen nog steeds ongelukjes in huis hebben of hun behoefte doen waar ze willen. Het proces voor zinnelijkheidstraining houdt in dat je de vos vaak naar de kattenbak moet brengen en veel traktaties moet geven wanneer het lukt om in een kattenbak of buiten te gaan. Straf nooit voor ongelukjes in huis. Als je je fennec vos tijdens het urineren of poepen betrapt, verplaats hem dan gewoon naar de kattenbak of naar buiten.

Tot slot Gezondheidszorg

Je moet een dierenarts vinden die bereid is je fennec vos te behandelen en zij hebben een preventieve zorg nodig die op die van honden lijkt. Ze zouden routinematig moeten worden gevaccineerd tegen rabiës, parvovirus en adenovirus. Je dierenarts zou een veilig combinatievaccin moeten aanbevelen voor de standaard hondenziektes. Er is enige bezorgdheid over het gebruik van het "typische" MLV-vaccin voor hondenziekte bij fennec vossen, maar er zijn vaccinatie’s beschikbaar die veilig zijn. Een jaarlijks onderzoek wordt aanbevolen en je dierenarts zal je indien nodig adviseren over ontworming en vlooienbeheersing.

Foto crediet wikimedia: File:Nemui kitune

Links