Waar komt de Labrador Retriever vandaan

Inleiding

Als u een kameraad zoekt in de vorm van een hond dan is de Labrador Retriever echt een aanrader. De Labrador Retriever is vriendelijk, betrouwbaar en intelligent en altijd in voor spelletjes en ideaal voor een omgeving met kinderen. De Labrador Retriever is van nature een jachthond ook wel sledehond genoemd en heeft veel beweging nodig. Deze hond wil graag iets voor je doen dus het is noodzaak om hem een paar uurtjes per dag deze aandacht wel te geven.

De Lesser Newfoundland

De voorloper van de huidige Labrador is de Lesser Newfoudland en is afkomstig van het eiland Newfoundland voor de noordoostkust van Noord Amerika. De Lesser Newfoundland leefde zo rond 1822 in deze streken en begin 19de eeuw  in de provinciehoofdstad St. Johns voor de kust van Labrador. Deze werk/jachthonden ook wel St. Johnshond genoemd of sledehond zijn goed in apporteren. Ook de naam waterhond is bekend voor de Lesser Newfoundland zodoende werden ze vaak gebruikt voor het waterwerk. Bijvoorbeeld voor het binnenhalen van netten voor de vissers, het redden van mensen uit het water en voor het vangen van vissen en vogels. Vanwege hun zachte bek haalde ze vissen en vogels binnen die geheel onbeschadigd aan land werden gebracht.

Eigenschappen van de Lesser Newfoundland

Deze honden hebben een vette waterafstotende vacht zodoende was het ijskoude water absoluut geen probleem. Dat ze dol zijn op water is bekend en als je tussen de poten kijkt zie je ook zwemvliezen dus dan is het niet meer zo verwonderlijk. Heel opmerkelijk is dat de Lesser Newfoundland tot stand is gekomen zonder toedoen van de mensen. Door de intelligentie en de wil om iets voor je te doen werd de Lesser Newfoundland als snel door vissers en handelaren mee naar Engeland genomen waar deze hond dienst deed als jachthond. Door de zware handel in deze honden liep het aantal later in de eeuw drastisch terug. Uiteindelijk door inkruising van verschillende andere retrievers is het ras gered anders zouden deze honden definitief verdwenen zijn. Dat deze Lesser Newfoundland een grote invloed heeft gehad op de huidige Labradors is een feit.

Ontstaan Labrador Retriever

Wanneer de naam Labrador zijn intrede heeft gedaan zou begin 19de eeuw geweest moeten zijn, toen het handelsverkeer met deze honden naar Engeland op gang kwam. De reiziger W.E. Cormach heeft de hond in 1822 voor het eerste duidelijk omschreven. Met name een aantal adellijke families In Engeland richten zich op het fokken van de Labradors. Met als doel om de ontwikkeling en het ras van de Labrador in stand te houden. Deze rijke families probeerde het ras zo zuiver mogelijk te houden en deden dit met volle overgave. Uiteindelijk in 1903 werd de Labrador in de Kennel Club in Engeland erkend als ras. Met name het apporteer talent is onderscheidend aan de Labrador. Vandaar dat tentoonstellingen met Labrador Retrievers geen succes zijn geworden. Rond 1880 werden er door de Labrador liefhebbers retrieverwedstrijden gehouden zodat de fokkers de kwaliteit van Labrador konden afwegen en waarborgen. Om het ras van de labrador te behouden is er een rasstandaard opgesteld waarin exact beschreven staat hoe je labradors mag fokken. Het door elkaar fokken van retrievers is door deze rasstandaard aan banden gelegd.