Kat en voer Over kattenvoer

Een kat als huisdier

Dit lieve poesje is soms ook kattig.

Het kiezen van een huisdier, welk huisdier dan ook, moet je vooraf goed overwegen. Dit artikel gaat over de kat, daarom geef ik enkele overwegingen die je kunt maken alvorens je een kat als huisdier neemt.- Een kat heeft minder moeite dan een hond met alleen zijn. -Hou er rekening mee, niet elke kat ligt de hele dag rustig in hun mandje of op de vensterbank van het zonnetje te genieten, er zijn katten die de gordijnen interessante klimobjecten vinden. -Een kat in huis nemen betekent ook een kattenbak en kattenharen in huis nemen. – Een kat kost geld voor voer, kattengrit, een krabpaal, de dierenarts, enzovoort. Een kat is eigenwijs en vooral kattig.

Het dierenasiel

Als je er goed over hebt nagedacht en je besluit een kat als huisdier te nemen, ga dan naar het http://www.leerwiki.nl//lifestyle/wonen/huisdieren/37359/waarom-een-hond-of-kat-uit-een-dierenasiel/ bij jou in de buurt. Ze hebben daar altijd een hele “voorraad” afgedankte lieve katten. Neem een kat mee naar huis en zorg er elke dag goed voor.

Let op bij het kopen van kattenvoer

De meeste katten zijn dol op kattenvoer met vis, maar er zijn er ook die geen vis lusten. Wat is er met zo'n dier aan de hand? Helemaal niets. Je kat was in de natuur geen visser maar jager. De prooi van een kat bestaat dus niet uit vis, maar uit dieren met vlees aan de botten.

Het antwoord is nee. Stel je kat leeft in de natuur en vangt een lekker muisje. Dan eet hij niet netjes alleen het vlees van de botjes, maar ook de ingewanden en een een deel van de botjes van het diertje verdwijnen in zijn maag. Dat muisje eet van alles en nog wat. Ook plantaardig voedsel. Als je je kat dus alleen vlees te eten geeft, is dat te eenzijdig voor jouw lieve vriend. Let er dus op dat je uitgebalanceerd kattenvoer voor hem koopt. Zo nu en dan een stukje vlees of hart voor de lekkere trek mag geen hoofdmaaltijd worden. Kant en klaar kattenvoer is het beste.

Extra aandachtspuntjes

Je kat is schoon op zichzelf

Zijn nagels verzorgt je kat op de krabpaal of op je behang, zijn vacht wast hij zelf, maar zijn tanden kan hij helaas zelf niet poetsen. Help hem met zijn gebitsverzorging door hem lekkere knapperige kattenbrokjes te geven. Tandsteen en los zittende tanden is voor jou niet leuk, voor je kat evenmin.

De huiskat

Hou er rekening mee: niet alle katten kunnen tegen de hele dag binnen zitten. Als je kat door welke omstandigheden dan ook niet naar buiten kan, moet je er voor zorgen dat hij de haarballen die hij bij het wassen naar binnen krijgt, ook weer kwijt kan. Er is kattenvoer in de handel dat er voor zorgt dat dit op de natuurlijke manier gebeurt. Maar een polletje gras is nooit weg. Het is kant en klaar in een potje te koop. Als je het leuk vind om iets te zien ontkiemen, koop het dan in de vorm van zaad dat in een bakje geleverd wordt.

Snoepjes voor je kat

Er is allerlei snoep voor je kat te koop. Zachte snoepjes om je kat te verwennen, harde snoepjes die goed voor zijn gebit zijn, snoepjes met gist.......Keus volop. Er zijn zelfs snoepjes die de uitscheiding van haarballen ondersteunen. Een lekker snoepje op z'n tijd is prima, ook voor mensen. Wat voor mensen geldt, geldt ook voor je kat. Te veel snoep maakt dik.

Ten slotte iets heel belangrijks

Elke kat heeft voldoende water nodig. Water in beweging vindt hij interessant en lekker. Heeft je kat last van zijn nieren en is hij niet tot drinken aan te zetten, probeer het dan eens met een waterfontijn.