Het liefdesleven van de kat

Het liefdesleven van de poes

35759.jpegHet liefdesleven van de poes is bijzonder intens. Wijfjeskatten zijn 2 tot 3 keer per jaar loops. Die toestand gaat gepaard met een gedrag dat men bij de mens angstig zou noemen. In het begin heeft de poes voortdurend behoefte aan gezelschap, zelfs aan een mens. Vervolgens wordt die behoefte intiemer. Het katten gedrag van het paar ritueel lees je hieronder.

Het paargedrag van de poes en de kater

Mise- en- scène

De poes geeft zich over aan een echte mise- en- scène. Ze plaatst zich in coïtushouding met de kop dicht tegen de grond, het achterlijf opgericht en de staart opzij. Als ze zeer opgewonden is trapt ze ritmisch op en neer met de achterpoten. Als men de poes op dat ogenblik streelt rekt ze zich uit en miauwt.

Eigenaardig genoeg loopt deze eerste fase van opwinding op niets uit. Over het algemeen wordt een kater die door de kreten aangetrokken wordt, op dat ogenblik slecht ontvangen en krijgt hij hevige slagen van haar poten. Hij is trouwens ook niet meteen maar wel snel beschikbaar. Hij urineert hevig tegen één of ander voorwerp, wrijft zijn kop ergens tegen en likt zijn opgerichte penis. Dan snelt hij naar de poes.

Eerst vlucht deze of neemt zonder aarzelen een verdedigende houding aan. De kater loopt om de krolse poes heen, blijft nu en dan staan om een kattewasje te doen en komt dan terug. De hofmakerij kan een hele dag duren!

Uiteindelijk is de wijfjeskat bereid zich te laten dekken. De kater pakt het losse vel van haar nek in zijn muil en stapt over haar heen. De intrede van de penis gaat gepaard met vreselijke kreten. Als de intrede van de penis niet meteen lukt, draait de poes zich om en slaat de kater. Spoedig begint het hele proces met brommend geschreeuw en worstelingen. Ceremonieel anders

Bij katten die de voorbije maanden of jaren al eens samen gepaard hebben, is het ceremonieel anders. Eerst achtervolgt de kater de poes. Maar dan is het de wijfjeskat die toenadering zoekt. Ze rolt zich op de grond op haar rug, spint en geeft hem duwtjes met haar kop. Desnoods doet hij onverschillig. Als er daarentegen een rivaal komt opdagen, zal hij zijn poes hevig verdedigen. Een nieuw concert van geschreeuw en gemiauw! Gevolgd door heftige, snelle gevechten. Tijdens die gevechten blijft de poes volledig onverschillig en geeft niet altijd de voorkeur aan de winnaar.

Samenleven

Bij paren die samenleven bestaat een soort trouw. Een nieuwkomer moet echt zeer flink optreden om de echtgenoot te verdringen. Gewoonlijk blijft een wijfjeskat bij dezelfde partner die ze buiten haar krolse periode schitterend negeert.

Conclusie

Wanneer een poes krols is, heeft ze voortdurend behoefte aan gezelschap. Tijdens de krolse periode wordt haar behoefte steeds groter. Ze geeft zich over aan een mise- en- scène en plaatst zich in de paarhouding. Het gehele tafereel gaat gepaard met een hevig geschreeuw en gemiauw. Alhoewel de eerste fase van opwinding op niets uitdraait. De hofmakerij van de kater kan een hele dag duren, tot de poes hem de toelating geeft. En wanneer de kater dan zijn intrede doet bij de poes en het lukt niet meteen dan krijgt de kater hevig slaag. Resultaat, het hele proces begint opnieuw. Bij samenleven van poes en kater blijft de poes meestal trouw. Het wordt moeilijk voor een nieuweling om de kater zijn plaats in te nemen. Bij katten die al eens samen gepaard hebben is de cermonie anders. Het is dan meestal de poes die toenadering zoekt.

Lees ook het artikel op Yoors: Hoe houd je je kat gezond!