De pony eigenschappen voeding en verzorging

De pony

Als de meeste mensen het woord pony horen, zeggen ze: o ja dat zijn van die kleine dwergpaardjes. Maar een echte dwerg is de pony niet. Je kan een pony beter een betrekkelijk klein paard op korten benen noemen. Het valt op dat een pas geboren pony dezelfde verhoudingen toont als een even oud veulen van het gewone paard. De pony heeft verscheidene eigenschappen die hem anders doen zijn dan het paard. Het spreekt voor zich dat een pony ook gevoed en verzorgd moet worden.

 Eigenschappen

Zonder uitzondering zijn alle pony's van nature heel mak en sober. Ze zijn gehard tegen allerlei weersinvloeden, en hebben zelden of nooit beengebreken. Ze zijn heel intelligent en hebben een bijzondere vaste gang als het gaat om moeilijk begaanbaar terrein. Het uithoudingsvermogen van een pony is enorm groot. En over het algemeen hebben ze een heel evenwichtig en gelijkmatig temperament.

De romp van de pony is in verhouding met zijn benen enorm groot. Maar dit moet zo zijn om voldoende plaats te bieden aan de belangrijke organen: maag, longen en hart. Aangezien een pony geen echt weerbaar dier is, maar een vluchtdier, een dier dus dat door een snelle ren zijn vijanden of gevaar kan ontvluchten. En precies om die reden heeft onze pony dan ook grote longen nodig, longen die hem een lange adem geven. En natuurlijk ook om dezelfde reden een  hart met een groot pomp volume.

Voedsel

Het voedsel dat zijn natuurlijke omgeving oplevert, is geen uitgezocht geconcentreerd krachtvoer, maar bestaat alleen uit plantaardige produkten. Om verzadigd te raken moet onze pony een heel grote hoeveelheid plantaardige produkten opnemen. Het voedsel van de pony in zijn natuurlijke omgeving is vaak van slechte kwaliteit. Wil onze pony er toch voldoende voeding uithalen, dan moet zijn spijsvertering heel goed functioneren en een eerste vereiste daartoe is dan ook dat het voedsel goed vermalen wordt. Ten slotte is een pony geen herkauwer. Dit is dan precies de reden dat onze pony een grote mond bezit met sterke en machtige kiezen. Die kiezen zijn nodig om takken, schors, wortels en heidekruid te vermalen.

Omgeving

Er wordt vaak gezegd: een pony kan winter en zomer buiten blijven. Je hebt er geen omkijken naar, want hij vindt onder alle omstandigheden voldoende voedsel. Deze bewering is alleen waar als er aan bepaalde voorwaarden voldaan is, en die voorwaarden zijn: dat de pony in zijn natuurlijke omgeving en in de streek van herkomst leeft. Die streken zijn altijd bebost en heuvelachtig, zodat onze pony er bij slecht en onguur weer bescherming kan zoeken. Maar al te vaak ziet men pony's in een drassige weide lopen, waar geen goede beschutting is, en waar de pony's tot aan hun enkels in de modder zakken. Een dergelijk terrein vertoont geen enkele overeenkomst met hun natuurlijke omgeving, daar waar ze wel beschutting kunnen zoeken en een droog plekje vinden om er te schuilen of zich neer te leggen.

Poetsen

Het spreekt ook vanzelf dat u uw pony poetst. Het poetsen verwijdert niet alleen het vuil en zweet, maar is tevens een massage van de huid. Diezelfde massage van de huid opent de poriën zodat deze funtie zijn werk kan verrichten, namelijk: de temperatuurregeling. Deze massage bevordert tevens de bloedsomloop. Voor het poetsen gebruikt men een roskam, met een metalen of rubber borstel. De rubber roskam is het meest geschikt. Gebruikt men toch de metalen roskam, dan zal men heel voorzichtig moeten zijn, dat men de huid van de pony niet beschadigt.

Een pony die nat of sterk bezweet is geraakt door te werken, moet u eerst laten ontspannen en terug op adem laten komen. Vervolgens wrijf je de pony droog met stro en de laatste wrijfbeurt strijk je tegen de haren in, zodat deze overeind blijven staan. En dan....hup terug het land in. Zet u de pony echter op stal, dan moet er in de winter een deken overheen met wat droog stro eronder. Op die manier kan de pony uitdampen zonder kou te vatten.

Enkele rassen

Shetlandse pony: is de  bekendste en van alle Europese pony's de kleinste.

Ijslandse pony: is een harde sobere pony met een heel groot uithoudingsvermogen.

Noorse Fjorden pony: is een bijzondere werkwillige pony, met een heel massieve lichaamsbouw.

New Forrest pony: is een rasecht natuurpaardje.

Exmoor pony: is een nakomeling van het Alaska paard.

Dartmoor pony: staat het meest in de belangstelling.

Andere ponyrassen zijn: de Fellpony, de Highlandpony, de Welshpony, de Welsh Mountainpony.

Tip: Het Ultieme Handboek Voor Het Friese Paard

Wat wordt er in het boek besproken:

 • Hoofdstuk 1:   Historie van het paard
 • Hoofdstuk 2:   Karakter en kenmerken van het Friese paard
 • Hoofdstuk 3:   De Fries, een veelzijdig gebruikspaard
 • Hoofdstuk 4:   De aanschaf van een Fries paard
 • Hoofdstuk5:    Drinken en eten
 • Hoofdstuk 6:   De Weide
 • Hoofdstuk 7:   De stal
 • Hoofdstuk 8:   Uiterlijke verzorging
 • Hoofdstuk 9:   Dracht en geboorte
 • Hoofdstuk 10: De gezondheid
 • Hoofdstuk 11: De omgang met je paard
 • Hoofdstuk 12: Je paard vervoeren
 • Hoofdstuk 13: Kleding en andere attributen

 Hier kan je meer lezen over Het Ultieme Handboek Voor Het Friese Paard