Hoe richt ik mijn huis goed en leuk in

Een plek om te wonen is zeer belangrijk. Het is de plek waar je je letterlijk én figuurlijk 'thuis' voelt. Het is dan ook belangrijk dat je een goed onderkomen hebt en dit kan op veel verschillende manieren. Sommige mensen wonen in een flat, anderen in een appartement, een woonboot, kraakpand, studentenhuis, een kamer, of gewoonweg een huis. Dit artikel echter gaat niet over soorten huizen of de manier om deze te kopen/huren. Het gaat hier om de inrichting ervan. Iets wat net zo belangrijk als een huis zelf en de omgeving waar je woont.


Hoe wil ik wonen?

Veel mensen hebben een bepaalde voorkeur voor kleuren, materialen en vormen. Dit is belangrijk om bij jezelf na te gaan welke dit zijn. Zo houdt de een van strak, design en veel roestvrij staal terwijl de ander liever houten meubelen heeft en oude kleedjes. Het is maar net wat je smaak is. Wanneer je minder tevreden bent over je huishouden, de spullen die je bezit en de manier waarop je ze hebt ingericht kan het geen kwaad hier eens wat langer over na te denken. Het is immers dé plek waar je vaak bent. Waar je na een lange werkdag heen wilt gaan en om op een luie zondag in te kunnen vertoefen.


Manieren van huis inrichten

Wanneer je weet wat je smaak en voorkeur is betreft de kleuren, vormen en materialen kun je hier de in te richten spullen mee uit zoeken. Als je dit niet zo snel kan bedenken kan het geen kwaad om meubelboulevard af te gaan of inspiratie op te doen in winkels als de Ikea, leenbakker enzovoorts. Goed, je hebt nu bepaald wat je voorkeuren zijn en je hebt een woonruimte. Maar nu komt het, hoe en waar zet ik mijn meubels en eigendommen neer?

Er zijn verschillende manieren van inrichten. Hieronder staan er een paar beschreven. 1) Het domweg neerzetten van je spullen en kijken hoe het lijkt. Dit is de makkelijkste manier maar ook de meest tijdrovende. Het lijkt een beetje op vallen en opstaan. Van je fouten leer je zou je kunnen zeggen. Wanneer je je kast in de hoek zet en ziet dat dit echt niet kan om een of andere reden, weet je in ieder geval dat je die kast niet in een hoek moet zetten bijvoorbeeld. 2) Je maakt, koopt of zoekt een programma om je huis in te richten. Dit kan ook weer op verschillende manier. Zo kun je je in te richten ruimte op schaal tekenen eveneens als de spullen en deze in je denkbeeldige kamer neerzetten. Let wel, het is belangrijk dat alles op schaal is aangezien dit anders in de praktijk niet uitkomt qua afmetingen! Je krijgt dus een bovenaanzicht van de ruimte en je spullen erin op schaal. Ruitjespaper is hier uitermate geschikt voor. Je kan ook een computerprogramma kopen en het in 3D laten uitwerken.

Hier kun je bijvoorbeeld de afmetingen van je spullen invoeren waarna de computer een standaard vorm gebruikt die het object voorstelt en zo in de in te richten ruimte plaatst zoals jij dat wenst.

3) Je kunt natuurlijk ook een expert inhuren of iemand die de inrichting van je huis regelt. Dit is wel de duurste methode aangezien je iemand zijn expertise wil gebruiken. Meestal gaat dit vooraf aan een gesprek waarin de expert indruk krijgt van jouw wensen. Op basis van dit gesprek, jouw in te richten spullen en de ruimte(s) zelf zal hij een aantal concepten uitwerken. Hier kun je dan vervolgens een keuze uit maken en dit laten inrichten of je doet het natuurlijk zelf aan de hand van het definitieve ontwerp.


Handige links

  • www.Ikea.com
  • www.wonenwonen.nl
  • www.huisinrichting.net