Hoe kan ik makkelijk en snel kamerplanten verpotten

Inleiding kamerplanten

Tijdens de wintermaanden zorgen de kamerplanten voor gezelligheid in huis en dat niet alleen. Kamerplanten in huis is ook goed voor de zuivering van de lucht in huis. Na de winter gaan we langzaam maar zeker weer naar het betere weer toe. Maar wanneer moet je kamerplanten verpotten en hoe ga je te werk? Wanneer moet er nieuwe potgrond in de pot zonder dat de plant verpot hoeft te worden? Antwoord op al deze vragen vind je in dit artikel.

Wanneer moet je kamerplanten verpotten

Wanneer je kamerplanten moet verpotten is afhankelijk van een aantal factoren. De maand maart is bij uitstel een geschikte maand om met het verpotten van kamerplanten te beginnen, maar er zijn uitzonderingen. Onderstaand is een en ander voor u gemakshalve op een rij gezet.

 • indien de wortelkluit te groot is voor de pot waar de kamerplant zich in bevindt moet deze verpot worden;
 • indien de wortel langs de gaten van de pot naar buiten groeien is de pot te klein en moet je dus verpotten;
 • sommige soorten planten moeten meer verpot worden dan andere planten;
 • er zijn kamerplanten die in het voorjaar bloeien en er zijn ook kamerplanten die heel veel knoppen hebben tijdens deze periode, deze kamerplanten moet je verpotten na de bloeiperiode. Voor alle andere kamerplanten is maart/april de beste periode. Dat is zo omdat de kamerplanten dan de beste kracht hebben om te groeien.

Hoe ga je te werk bij het verpotten van kamerplanten

Er zijn een aantal richtlijnen die je moet volgen bij het verpotten van kamerplanten. Deze richtlijnen tref je hierbij aan.

 • let op dat je de plant niet uit de pot trekt omdat je dan de wortels van de plant zou kunnen beschadigen. Probeer de pot eraf te tikken. Je houdt de pot onderste boven en tikt zachtjes tegen iets hards aan;
 • natuurlijk moet de nieuwe pot groter zijn dan de oude, zo’n, 2 cm groter;
 • er moeten gaten in zitten om het water te laten weglopen, dat zijn dus de drainagegaten;
 • hydrokorrels in de pot leggen die verzadigd zijn met water. Deze korrels zorgen namelijk voor een juiste drainage. Eventueel van tevoren in het water leggen.

Wanneer nieuwe potgrond zonder verpotten van de kamerplant

Wanneer moet je nu wel nieuwe potgrond in de pot doen maar hoef je niet te verpotten. Dit is

 • indien de kamerplant niet meer groeit;
 • indien nieuwe bladeren van de plant wel erg klein blijven;
 • indien de kamerplant chemische mest krijgt dan is het nodig de potgrond vaak te verversen;
 • bij kamerplanten die in een hele grote pot zit is het verstandig om het bovenste stuk van de potgrond de verversen.

Welke kamerplanten worden veel gebruikt in de huiskamer

De kamerplanten die redelijk veel zijn terug te vinden in de huiskamers zijn de palmachtige planten, dadelplant, draceana, varens, ficusplant en de rubberplant. Deze voornoemde planten zijn allemaal kamerplanten die de lucht in uw huis goed zuiveren en die de lucht ook ontdoet van giftige stoffen. Indien u niet van die groene vingers heeft zijn cactussen en vetplanten een goed idee voor u. Deze planten hebben maar af en toe water nodig.

Links