Hoe voorkom je gele blaadjes bij planten

Gezonde planten wel zo mooi

Allemaal willen we graag mooie gezonde kamerplanten binnen. Ook willen we graag planten in de tuin die het goed doen. We zitten dus niet te wachten op gele blaadjes of andere aandoeningen. Om gele blaadjes van planten te kunnen voorkomen is het nodig te weten wat de oorzaak kan zijn van de gele blaadjes.

Gele blaadjes die er gewoon bij horen

Bij de Ficus is het normaal dat deze af en toe gele blaadjes vertoont

Planten die zowel in de zomer als in de winter groen blijven, zullen toch net als andere planten af en toe hun blad vervangen. Hierdoor zullen aan groenblijvende planten en struiken toch af en toe gele blaadjes hangen. Dit zijn er dan niet veel en zullen eigenlijk ten opzichte van het geheel ook niet opvallen. Bij kamerplanten haal je dat ene blaadje even weg en het probleem is verholpen. Buiten doet de wind het werk wel voor je. Let erop, hier hebben we het maar over enkele gele blaadjes ten opzichte van de gehele plant of struik. Zijn dit er meer, of blijft het verschijnsel langdurig doorgaan, dan is er wat anders aan de hand. Hierbij moet wel in acht genomen worden, dat er planten zijn die een soort rustperiode hebben, zoals de Ficus. Deze zal in deze periode iets meer gele blaadjes krijgen. Dat is dus niet erg en ongeveer in maart komen er gewoon weer nieuwe aan.

Droogte als oorzaak van de gele blaadjes

Een oorzaak kennen we uiteraard allemaal en dat is droogte. Als een plant te weinig water krijgt, zal deze eerst de blaadjes laten hangen, waarna bij sommige soorten de blaadjes geel worden en bij andere de blaadjes gewoon dood gaan en nog gewoon groen er af vallen. Ook kan het zijn, dat er wel elke keer weer water wordt gekregen door de plant, maar net even iets te laat. In dit geval zullen veel soorten planten gele blaadjes krijgen.

Gebrek aan voeding

Net als mens en dier heeft ook de plant voeding nodig. Bij kamerplanten zit deze voeding eerst nog in de nieuwe potgrond, maar deze zal later uitgeput raken. Het bij voeden van de kamerplanten zal dan noodzakelijk zijn. Een plant een keer van nieuwe potgrond voorzien is uiteraard ook heel goed. Als een plant dus meer gele blaadjes krijgt, dan er gewoon bij zouden horen en de plant krijgt voldoende water, dan is de kans groot dat de plant gebrek aan voeding heeft. Het lastige hiervan is, dat er veel verschillende planten zijn en er ook verschillende behoeftes voor een plant. Als je niet precies weet waar een bepaalde plant behoefte aan heeft, is het ook moeilijk te zeggen welke stof de plant mist. Over het algemeen is dit probleem het makkelijkste op te lossen door een voeding mengsel te gebruiken. De kans is dan groot dat de voeding waar de plant behoefte aan heeft er wel aan toegevoegd is. Belangrijk is wel om de aangegeven hoeveelheden niet te overschrijden. Je loopt anders de kans dat de wortels verbranden. Zeker indien er bij dagen met volle zon de voeding wordt bij gegeven. Dit geld uiteraard zowel voor de planten binnen als voor de planten van buiten.

Gele blaadjes door ziekten

Het kan ook zijn, dat een plant een ziekte heeft. Een schimmel of bacterie, die de plant gewoon kapot maakt. Dit kunnen veel uiteenlopende ziektes zijn. Het is erg moeilijk om zonder een vakman een ziekte te herkennen, wat het dan ook moeilijk maakt om er iets aan te doen. De kans dat de gele blaadjes door ziekte komen is wel veel kleiner dan de bovenstaande redenen en die zijn goed te verhelpen. Nog wel een veelvoorkomende herkenbare ziekte is Spint, deze ziekte wordt meestal veroorzaakt door het op de tocht staan van de plant.