Wat te doen met bijen en wespen

Vervelende bijen en wespen

Vervelende beesten die bijen en wespen als je rustig in je tuin of op een terras zit. De meeste mensen hebben er schrik van. In elk geval van wespen. En ze fladderen zo vervelend om je heen. Om nog niet te spreken van een bijen of wespennest in de buurt van je huis of tuin. Brandweer bellen of zelf aan de slag gaan?

 

Bijen

Vergeet niet dat bijen nuttige beestjes zijn. Ze worden alleen maar agressief als ze zich bedreigd voelen. De kans dat je door een bij geprikt wordt is dan ook relatief klein te noemen. Alleen al voor hun nut in de natuur: laat bijen in leven! Vind je dus een bijennest in je directe omgeving, neem dan contact op met een imker of de gemeente of brandweer. Zij zullen deskundig het nest verwijderen.

Wespen

Wespen zijn een ander, minder aangenaam verhaal. Zij kunnen best lastig zijn en zijn ook agressiever. Ze zullen sneller in actie komen en steken, vooral als de zomer teneinde loopt. Ze zijn verlekkerd op voedingswaren en lusten ook alles! Vandaar dat we er veel meer last van hebben en afdekken van alle voeding is een preventieve optie.

Enkele tips met betrekking tot dit 'gele gevaar':

  1. Blijf zo veel mogelijk uit de buurt van bloeiende bloemen en overrijp fruit;
  2. Loop buiten niet op blote voeten!
  3. Sandalen zijn in dit verband niet aan te bevelen!
  4. Vermijd vuilnisbakken!
  5. Wespen worden aangetrokken door parfum, aftershave en zonnecrèmeproducten!
  6. Losse kleren dragen kan voor problemen zorgen, ook zwart en kleurrijke bloemetjesmotieven;
  7. Laat geen etensrechten achter!
  8. Leef je veel buiten: gebruik een insectwerende spray. Ook een fietstip!

Wespensteek met acuut gevaar!

Wat in de zomer nog wel eens voorvalt: kinderen die worden gestoken ter hoogte van de tong of keel bij het drinken uit een blikje of flesje frisdrank. Of tijdens het snoepen van een ijsje... Na een wespensteek gaat de keel of tong namelijk zwellen/verdikken. Dat ziet er akelig uit en de kans bestaat dat de getroffende geen of onvoldoende lucht meer krijgt. Het gevaar om te stikken, dreigt dus. Probeer niet in paniek te raken en ga koelen! Dat is de eerste en belangrijkste actie: leg een koud compres en steek een ijsblokje in de mond. Dat houdt de zwelling tegen. En bel dan de ziekenwagen (112 Nederland, 100 Belgie). Zij kunnen ter plekke het nodige doen. Indien mogelijk kun je zo snel mogelijk naar de huisarts gaan. Tenslotte is er nog de spoedafdeling. 

Enkele huis- en keukenmiddeltjes

  • Binnen in huis is een bij of wesp met een beetje handigheid redelijk eenvoudig te vangen als je er een glas overheen zet. Na de vangst kan je het beestje dan weer de vrijheid geven.
  • De vliegenmepper kan uiteraard ook altijd!

De laatste jaren is de mens inventief geworden en heeft zelf vangers ontworpen: een beetje zoetigheid en water in een opengesneden PET-fles met daarboven de afgesneden teut onderste boven geplaatst. Kost niets en zeer doeltreffend!

Hoe herken je een wespennest?

De gewone wesp bouwt zijn nest van papier. De nesten zijn bolvormig. Meestal hangen ze op een donkere, niet goed zichtbare plek. De koningin begint na de winter met het stichten van een kolonie. Als bouwmateriaal gebruikt ze vezels van sterk verrot, broos hout, waaruit ze met toevoeging van speeksel een soort papier maakt. Het nest krijgt hierdoor een lichtdonker streeppatroon. Het nest wordt steeds naar buiten toe uitgebreid naargelang de kolonie groeit.

Hoe een nest verwijderen?

A. Wespennest

Ik weet niet precies hoe het in Nederland gaat; in België mag je de brandweer bellen voor deze klus. Dat is maar goed ook want die mannen trekken een speciaal pak aan. Ook dragen ze een masker en handschoenen. Ze gebruiken een of ander poeder of verdovingsmiddel. Laat dit maar de deskundigen voor deze tak van sport. En het is gratis...

Wil je zelf een wespennest te lijf gaan dan is de ochtend of de avond de meest geschikte tijd. Hoe kouder, hoe trager de beestjes bewegen. Zorg ervoor dat het nest in kokend water valt: dat betekent hun dood.

B. Bijennest

Voor het verwijderen van een bijennest, doet u beroep op een imker die de bijen met het nodige materiaal kan komen vangen.

Just for the fun!

Producten in de handel

  • Vapona heeft in haar assortiment een plastic, gifvrije wespenval met een lokstof en kleefvlak. Te koop in elke supermarkt of dierenspeciaalzaak.
  • Fabel wespenverjager: een vloeistof die niet op de huid mag aangebracht worden. Een flesje volstaat voor enkele weken wespenvrij genieten van de zomer.
  • Matra: een anti-wespen lotion in de vorm van een roller. We konden echter niet vinden of dit product in Nederland en/of België reeds verkrijgbaar is.
  • Spuitbussen tegen vliegende insecten zijn ook bruikbaar tegen wespen. Een aantal spuitbussen lijkt speciaal voor de bestrijding van wespen, maar bij nader onderzoek van de gebruiksaanwijzing blijken ze ook ingezet te kunnen worden tegen andere vliegende insecten. Nadeel: ze bevatten allemaal giftige stoffen en een licht ontvlambaar drijfgas (kans op ongevallen) en relatief veel afval (leeggoed).

Ouderwetse Oma weetjes

A. Bijensteek

  1. Wrijf met een halve ui over bijtplaats en de angel zit dan in de ui!
  2. Raar maar waar: oorvet werkt tegen bijensteken dus peuter even met de vinger in je oor en wrijf dat over de plaats van onheil.
  3. Suiker: neem een suikerklontje met een drupje water.
  4. Dempen met Eau de cologne (reukwater ook bekend als 4711 Kölnisch Wasser).

B. Wespensteek

  1. Direct de beet overgieten met sinaasappelsap.
  2. Stukje knoflook uitsmeren over de gebeten plek.

C. Voor beide steken:

  1. Eerst de angel er uitzuigen en uitspugen. Daarna tandpasta erop: de menthol is de werkzame stof.
  2. Een watje of stukje tissue gedrenkt in (keuken)azijn tegen de prik duwen. Daarna de angel eruit trekken.
Shoppingtips

Gratis meedoen?