Hoe maak ik een kelder waterdicht

Kelder onder water

Water in de kelder. Vervelend dus moet er iets gebeuren. De oorzaak is meestal scheuren in de muren van de kelder. Nou ja scheuren, zeg maar scheurtjes want met het blote oog zie je ze vaak niet eens. Ongewenst water in de kelder treedt vooral tijdens de winter op. Hoe gaan we dit vochtprobleem aanpakken?
 

Vochtproblemen uitstellen lost niets op

Eens je vaststelt dat er water in de kelder komt, lost dat probleem zich uiteraard niet vanzelf op. Integendeel: het vochtprobleem zal heel geleidelijk erger worden. En na enkele dweiljaren zul je er toch iets aan moeten doen of laten doen. De vakman erbij halen kost geld. En dat voor een klus die je makkelijk zelf kan doen?

Goede producten op de markt om vochtproblemen aan te pakken

Er zijn immers goede, degelijke producten op de markt waardoor je makkelijk zelf aan de slag kunt gaan om vochtproblemen aan te paken en de kelder waterdicht te krijgen. Dichtingsmaterialen, ook voor particulieren, die perfect werken mits goed aangebracht.

Fabrikanten bieden speciaal voor in de kelder verschillende producten aan. Zowel voor erg natte muren, voor gewoon vochtige muren en voor poreuze of niet-poreuze muren. Je kunt zelfs een kleur kiezen.

Voorbereidend werk

  1. Zoek naar scheurtjes. Krab ze uit in een V-vorm. Zodoende kan het hechtmiddel nadien beter hechten. Maak de scheurtjes dicht. Dan kan met een vulmiddel of waterdicht cement.
  2. Barstjes: maak de omgeving goed schoon en vetvrij. Breng ook daarin vulmiddel aan (plamuurmes). Hou er rekening mee dat vulmiddel tijdens het opdrogen krimpt! Het opvullen kun je dus beter in 2 tot 3 keer doen.
  3. Schuur de behandelde delen glad ten opzichte van de omgeving.
  4. Ook gaten afkomstig van schroeven of haken maak je eerst dicht. Je kunt ze opvullen met papierproppen die je eerst insmeert met vulmiddel.
  5. Vette plekken moet je vetvrij maken. Dit kan eenvoudig met een spons en gewone huishoudreiniger (bijvoorbeeld een afwasmiddel).

Het dichten zelf

■ Breng de dichtende pleister ruim aan: wees dus niet zuinig met de (brede) kwast. Zorg dat je in de vouwen/hoeken tussen de verschillende muren en de vloer en het plafond een extra hoeveelheid aanbrengt.

■ Raadpleeg de verpakking voor de droogtijd en volg dit advies goed op. Breng de volgende laag op de juiste tijd aan: niet te vroeg, ook weer niet te laat.

■ Afhankelijk van het product, breng je nog een derde laag aan.

■ Als je toch bezig bent: neem dan ook gelijk de vloer onder handen.

■ Dat kan met hetzelfde product als voor de muren.

■ Heeft de vloer geen last van vocht dan kan een speciale polyurethaancoating volstaan. Breng eerst een grondlaag (primer) aan (kan met een oude verfroll). Daarna volgt een polyurethaancoating. Eén laag volstaat meestal.

Merken

1. Hydrablock + hydrastop

Begin met hydrablok. Je mag 2 tot 3 lagen aanbrengen. Dat aanbrengen is trouwens heel eenvoudig en kan gebeuren met een kwast, verfroller of lage drukspuit. Na droging breng je 1 laag hydrastop aan. Dit is een waterafstotende coating. Dit product is ideaal voor betonvloeren en cementmuren.

2. Idrosilex (Mapei)

Ook bij voorkeur 3 lagen. Begin pas aan de volgende laag na een uur of 6. Maak het mengsel niet te droog: royaal vloeibaar is de boodschap. Mixen is makkelijk met behulp van een boormachine!

3. Rubson

Cementmengsel met minerale vulstoffen, vochtwerende harsen en toevoegingen Scheuroverbruggend tijdens het aanbrengen, duurzame en waterdichte afdichting, ange levensduur, oplosmiddelvrij en reukloos. Na het aanbrengen vormt Rubson Natte Keldermuren één geheel met de ondergrond. Overschilderbaar.

4. Polykit

5. Murprotec

6. Aquaplan

7. Bison

Conclusie

Producten om kelders waterdicht te maken, vind je niet overal. Verdelers vind je op de websites van de betrokken producten. Dat is wellicht nog de makkelijkste zoekwijze om ze te vinden. Bij Gamma vonden we zelfs niets op de site, lijkt mij onwaarschijnlijk dat zij het niet zouden hebben.