Je huis koel houden op een warme dag

Zomerhitte

In de zomer heb je soms tijden dat niet alleen de dagen warm zijn maar ook de nachten hoge temperaturen halen. Hierdoor is het binnenshuis vaak constant warm en benauwd. Door deze warmte word je al snel lusteloos en slaap je vaak veel minder goed. Hoe houd je je huis ook tijdens hittegolven koel?

Je huis koel houden

Je kunt een aantal dingen doen om je huis zelfs tijdens de warmste dagen heerlijk koel te houden. Hier kun je het beste mee beginnen wanneer de eerste echt warme dagen zich aankondigen. Het is namelijk gemakkelijker om je huis koel te houden dan je huis koel te maken. Met de volgende tips heb je de hele zomer door een heerlijk koel huis.

  • Zet 's ochtends vroeg, zo rond zes of zeven uur, de ramen en deuren goed open. Laat het huis zo lekker doorluchten. Je moet hiervoor wel redelijk vroeg je bed uit. Als je dit echter niet doet, word je huis warm en slaap je al helemaal niet lekker. Bovendien is de zomer een fijne tijd om vroeg op te staan. Het is al lekker licht buiten en je hebt een heerlijk lange dag om leuke, zonnige dingen te doen.
  • Houd gedurende de dag de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Doe ook de gordijnen dicht en de zonneschermen naar beneden.
  • Probeer het gebruik van warmtebronnen binnen het huis zoveel mogelijk te beperken. Denk bijvoorbeeld aan lampen, het gasfornuis en de droger. Onderschat ook de hoeveelheid warmte die een grote tv kan afgeven niet. Hang je was lekker buiten op en eet een koude maaltijd. Voor zulke dingen is het warme weer prima geschikt.
  • Span je niet teveel in binnenshuis. Ook mensen produceren warmte. Hoe meer jij je inspant, hoe meer warmte je uitstraalt naar je omgeving. Doe dus een paar dagen lekker rustig aan met het huishouden.
  • Wit weerkaatst zonlicht zonder al teveel warmte op te nemen. Een huis met witte muren is hierdoor vaak een heerlijk koel huis. Vind je het wat te drastisch om je hele huis te witten? Het helpt ook om de muren van je huis regelmatig nat te spuiten. Zorg in ieder geval dat je huis 's avonds natte muren heeft. Je zult merken dat het huis dan erg snel afkoelt. Ook kan het helpen om natte lakens aan de buitenkant van de ramen te hangen.
  • Een airco is een hele efficiënte manier om het huis koel te houden. Het nadeel is wel dat een airco wat geld kost en soms behoorlijk wat ruimte kan innemen. Een airco is wel een goede oplossing voor op de slaapkamer. Vooral als je door de warmte moeilijk in slaap komt of niet goed doorslaapt, kan een airco een uitkomst zijn. Zet een uur voordat je gaat slapen de airco aan. Zo heb je altijd een heerlijke koele slaapkamer.

Frisse lucht

Het huis zo goed mogelijk afsluiten tegen de warmte kan een nadelig effect hebben. Je huis moet namelijk goed geventileerd zijn om te voorkomen dat je zuurstofgebrek krijgt. Lucht dus minimaal een keer per dag het hele huis. Zet ook bij voorkeur een raam of ventilatiesleuf open aan de kant van het huis waar geen zon is. Zo zorg je dat het klimaat binnenshuis optimaal blijft.