Houtvreters in de woning

Houtvreters en houtaantasters in huis

Als je merkt dat je vreemde en ongewenste medebewoners in huis hebt, moet je daar zo snel mogelijk iets aan doen. Want houtvreters tasten immers, zoals hun naam al zegt, de houten onderdelen van je huis aan en dat moet je niet hebben! Meer nog: ze kunnen ernstige schade veroorzaken! Weg met die boosdoeners!
 

Wie zijn houtvreters

De meest bekende houtaantasters zijn:

 1. de houtworm,
 2. de huiszwam en
 3. schimmels!

1. De houtworm

 • Houtworm is eigenlijk niet goed gekozen want het is de verzamelbak voor alle torren en kevers die hout beschadigen. Het gaat hierbij dus niet alleen om ‘wormen’ maak ook om kevers, zoals de huisboktor en de spinthoutkever. De term 'houtworm' wordt gebruikt voor de levensfase van de larve of de worm voor dat deze een insect/kever worden. Doch in deze larvefase worden gaten geboord en hout gegeten!
 • Gevolg: je komt overal ‘gaten’ of toch ‘gaatjes’ tegen in de houten onderdelen van de woning. Na verloop van tijd wordt het hout als het ware verzwakt door die gaten en helemaal in het slechtste geval zakt de boel in!
 • Tip: controleer regelmatig de houten onderdelen van je woning, te beginnen met de dakconstructie! Maar ook de meubelen moet je zo af en toe eens kritisch controleren. Let hierbij op het voorkomen van insecten, 'boorgaten' in het hout, gebarsten hout en onaangename geurtjes!

Namen?

De familie houtwormen is zeer uitgebreid. De meest bekende familieleden: grote en kleine houtwormkever , de heipaalkever, de houtborende snuitkever, de huisboktor, de spinthoutkever en de staalblauwe kever…

Behandeling van houtworm

 1. Een veel gebruikt middel is petroleum. Bestrijk het meubel of de vloer met twee dikke lagen petroleum totdat het hout verzadigd is en dus geen petroleum meer opneemt.
 2. In de handel zijn afdoende houtwormbehandelmiddelen te koop.
 3. Je kunt ook een gespecialiseerde firma inschakelen.

2. Huiszwam

De huiszwam is een geen kever maar zoals de naam vermoedt een schimmel. Deze schimmel is gek op cellulose in hout en veroorzaakt houtrot! Actie is noodzakelijk want deze schimmel verspreidt zich zeer snel door het hele gebouw en is moeilijk te overwinnen!

Behandeling van huiszwam

 • Omdat de huiszwam zich happy voelt in een vochtige omgeving moet je ervoor zorgen dat er geen vocht optreedt. Lekken (dak, muren, plinten, tegels, spleten) moeten dus worden aangepakt.
 • De beste remedie is om de aangetaste balken enz… volledig te vervangen: een hele klus!
 • Valt de aantasting nogal mee kan kun je er voor kiezen om het aangetaste houtwerk grondig aan te pakken: schuren, diep reinigen en een speciaal middel aanbrengen (minstens 2 lagen) om de oorlog tegen de huiszwam te overwinnen!
 • Ook hier kun j e een gespecialiseerde firma inschakelen maar je kunt het ook zelf doen. Pak hierbij niet alleen het houtwerk aan, ook het metselwerk.
 • Tip! Zit je nog in de bouwfase: in de handel is hout verkrijgbaar dat op voorhand behandeld is tegen huiszwam (geïmpregneerd hout genoemd)! Kost een paar euro’s meer maar dan ben je meteen uit de zorgen!

3. Andere houtaantastende schimmels (natrot)

Natrot is dan weer de verzamelbak voor schimmelsoorten die hout aantasten in vochtige omstandigheden. De 2 meest voorkomende vormen van natrot zijn kelderzwam en poriënzwam. Natrot verspreidt zich alleen maar in vochtige omstandigheden. Dus als je het vocht kan doen ophouden, ben je ook van het natrot verlost! Je zult natrot dan ook het meest aantreffen op buitenhout (kozijnen) en in de kelder. De remedie bestaat er dan ook in om de bron van het vocht aan te pakken!

Behandeling

Het beschadigde hout worden vervangen of op zijn minst de aangevreten houtplekken RUIM uitsnijden, schuren en behandelen met anti-schimmelmiddelen.

Producten in de handel

Er is niet veel bruikbaars te vinden over de te gebruiken producten. De gespecialiseerde firma’s hebben alle hun eigen merknamen. Wat je best kan doen is dus naar een goede doe-het-zelf zaak gaan, of een tuincentrum want je moet wel goede producten gebruiken voor een goed resultaat. Namen die genoemd worden: Cuprinol, Perfacs, Spiritex, Tenco, Xylamon en Embasol.

Conclusie

Aangezien houtvreters ernstige schade toebrengen aan de woning kun je de boel niet gewoon de boel laten en dus niets doen. Eerder het omgekeerde is waar: hoe sneller je actie onderneemt, hoe beter!