Wat is een Shelter Box

Wat is een shelterbox

ShelterBox is een prachtig initiatief: hulp bieden aan mensen in nood. Het is een internationaal, weliswaar minder bekend, humanitair initiatief. Nog vrij jong: pas opgericht in tweeduizend. Met elke Shelterbox kunnen tien mensen in rampgebieden snel en efficiënt worden geholpen. Gezien de dit jaar toch wel opvallend veel humanitaire rampen in de wereld, zijn alle Shelterboxen welkom!
 

Vanwaar de naam shelterbox

● Shelter betekent 'onderdak'. Deze zeer toepasselijk naam en box werden reeds ingezet in 15 rampgebieden. Denk hierbij aan Haïti, Pakistan (Kashmir), Mexico, Guatemala, Niger, Verenigde Staten van Amerika (orkaan Katrina), China en Japan.

● Afhankelijk van de specifieke noden in het rampgebied wordt de inhoud van de box aangepast.

● De organisatie ShelterBox beschikt zelf over Shelterbox Response Teams die de boxen verdelen in de getroffen gebieden, in overleg met de lokale organisaties.

● Er staan ruim 1000 ingepakte Shelterboxen klaar voor transport en dit op strategische locaties over heel de wereld: Melbourne (Australië), Panama (Amerika), Dubai (Midden Oosten), Singapore (Verre Oosten) en Naïrobi (Afrika). Door middel van deze strategische voorziening is het mogelijk om noodhulp binnen 2 à 3 dagen naar om het even welk rampgebied te kunnen brengen.

Wat zit er in een Shelterbox?

  1. Eerst en vooral een tent. En niet zo maar een tent: ze is bestand tegen regen, wind en koude. Elke tent is geschikt voor 10 personen. De ruimte in de tent is voorzien van afscheidingen zodat de bewoners toch nog een beetje privacy kunnen hebben.
  2. Verder warme dekens en isolerende grondzeilen.
  3. In door malaria geteisterde landen: muskietennetten.
  4. Voorzieningen om water te filteren zodat men beschikt over drinkbaar water.
  5. Een 'overlevingskit' met de meest noodzakelijke handgereedschappen: een hamer, een zaag, een spade, een houweel, een grijptang, een kniptang en een bijl.
  6. Ook een brander op hout of Multi-fuel is voorzien. Zo kan er gekookt worden want er zitten ook pannen, keukenbenodigdheden, kommen en tassen in de box.
  7. Elke box heeft een kinderpakket met tekenboeken, kleurpotloden en pennen. Zo kunnen de kinderen zichzelf een beetje bezighouden tijdens hun armoedig bestaan.

Wat kost een Shelterbox?

Elke box kost 750 euro. In dit bedrag is het vervoer naar de plek des onheils meegerekend. Iedereen kan er een kopen of vrij een (deel)bedrag doneren. Je mag ook zelf aangeven waar je een box naartoe wil versturen. Het leuke is dat elke doos een unieke cijfercode heeft. Op die manier kun je de reis van de box naar het rampgebied volgen op de website. Ben je sponsor voor een deel van het bedrag (ook welkom!)? Ook dan krijg je een boxcode om op te volgen. Jouw bijdrage wordt dan bij andere deeldonaties gevoegd tot het totale bedrag bij elkaar is verzameld.

Links

Shelterbox UK

ShelterBox Benelux