Hoe vervuild is de lucht in je woning

Luchtvervuiling we hebben er allemaal mee te maken.

We hebben er de mond van vol als het gaat om lucht vervuiling. We wijzen allemaal naar de ander die de lucht vervuild waar wij in moeten leven. Auto's, fabrieken met rokende schoorstenen, giftige stoffen in produkten en computernetwerken. Al deze dingen zorgen voor een vervuiling in ons leef milieu. Over het algemeen hebben we het dan over de vervuilde lucht buiten. Als eenling kun je daar weinig tegen inbrengen. Maar hoe zit het eigenlijk met de lucht in onze woningen. Hoe schoon is je eigen woning eigenlijk ?

De lucht binnen vies ?

Ja het klopt, de lucht in onze huizen is vaak behoorlijk vies. Hoewel mensen daar vaak niet een bij nadenken is de lucht in huis, vaak nog meer verontreinigd als de lucht buiten je huis is.

Wat vervuilt onze woning ?

Wij zelf vervuilen de lucht als eerste

De lucht binnen is over het algemeen helemaal niet zo schoon. Er wordt geleefd en door jou en je huisgenoten geademd. Hierdoor wordt het CO2 gehalte in de lucht hoger. Deze komt in huis via onze eigen ademhalingen. Wanneer er huisdieren aanwezig zijn, zal dit nog wat hoger worden. Ook zweten we allemaal niet zulk heel fris. Ook dat veroorzaakt een kleine luchtvervuiling. Dat is maar een heel klein deel van de vervuiling waar je mee te maken hebt in je huis.

Verbrande of niet geheel verbrande gassen

Doordat er in je huis gekookt wordt worden er gassen verbrand. Ook open haarden of verwarmingstoestellen kunnen zorgen voor verbrandingsdeeltjes. Deze deeltjes vervuilen de lucht, zeker wanneer de verbranding van de gassen niet geheel optimaal is.

Schoonmaakmiddelen vervuilen de lucht

Schoonmaakmiddelen en onderhoudsproducten laten ook allemaal een stukje vervuilde lucht achter. Vaak zitten in deze produkten vluchtige stoffen zoals formaldehudes, ethylglycol en geurstoffen dat vaak terpenen zijn. Van sommige van deze stoffen is zelfs bekend dat het op lange termijn kankerverwekkend kan zijn. Hoe schoon is de lucht dus eigenlijk na een flinke schoonmaakbeurt.

Bestrijdingsmiddelen

Pesticiden en biociden worden gebruikt tegen bestrijding van ongedierte. Het is alleen de vraag vanaf wanneer je ze toe moet passen. Deze stoffen vervuilen de lucht binnen behoorlijk en zijn op zichzelf slecht voor de gezondheid van de mens. Deze stoffen zitten vaak al in eenvoudige bestrijdingsmiddelen tegen vliegen of muggen.

Schimmels veroorzaken een vervuilde lucht.

Veel oudere huizen hebben snel last van schimmels. Met name in de vochtigere ruimtes. Schimmels laten schimmelsporen achter in de lucht. Deze sporen hebben bij veel mensen een negatief effect op de lucht wegen. Bij extreem veel schimmel hebben we er allemaal last van.

Hoe voorkom je vervuiling van je huis of wat doe je eraan?

Het meest eenvoudige en duidelijke antwoord hier op is gewoon je huis veel luchten. Elke dag een klein raampje ergens open en luchtroosters altijd open houden. Daarbij elke dag meerdere ramen minimaal een half uur tegen over elkaar open zetten om te ontluchten. Dit helpt allemaal beter als moderne ventilatie methodes.

Kamerplanten die de lucht zuiveren

Kamerplanten zuiveren de lucht ook in huis. In principe doen alle groene planten dat al iets, maar een paar soorten zuiveren de lucht in het bijzonder.

Daarvoor verwijs ik naar het artikel: Gezonde lucht in huis door kamerplanten