Hoe maak ik veilig gebruik van mijn openhaard

Inleiding

Nu de dagen steeds korter en kouder worden is het heerlijk om gezellig de open haard aan te steken. Naast de warmte en gezelligheid die een open haard biedt is het verstandig om eerst even de risico's te verkleinen die er ook aan een open haard zitten zoals nadenken over ventilatie en brandveiligheid.

S tappen voordat je de openhaard aansteekt

  1. Is de schoorsteenveger al geweest? Het rookkanaal kan verstopt zitten door bijvoorbeeld vogelnestjes of teer en vuil. Indien je dit niet weg laat halen heb je kans op schoorsteenbrand.Ook is het belangrijk dat de schoorsteen geen scheuren en dergelijke heeft.
  2. Maak gebruik van een onbrandbare vloerplaat en een stookplaats van vuurvaste materialen.
  3. Zorg voor een goede luchtafvoer en ventilatie. (stook ook liever niet bij windstil of mistig weer; de schadelijke stoffen die vrij komen worden hierdoor niet snel afgevoerd)
  4. Kies voor droog en schoon hout. (liever geen naaldhout> hier zit hars in, ook geen geimpregneerd, geverfd of gebeitst hout)
  5. Steek het hout nooit aan met brandbare vloeistoffen.

Tips

  • Zet een vonkenvanger op de schoorsteen indien je een rieten dak hebt
  • In het geval van een schoorsteenbrand: sluit de luchttoevoer aan de onderkant van de schoorsteen en strooi zand over het vuur( en bel zsm de brandweer en waarschuw eventuele buren)
  • Ruim het as altijd op met stoffer en blik (niet met de stofzuiger) en doe dit in een huisvuil zak