Offerte voor een klus in huis

Klus uitbesteden en het prijskaartje

klus in huisHeb je een klus te doen in je woning en je kunt of wilt er niet zelf aan beginnen? Dan wil je om te beginnen toch wel weten wat dat gaat kosten. Hulp is nabij. Er zijn websites waar je een offerte kunt vragen. Dat kan gaan over het installeren van zonnepanelen, zonneboilers, verwarming maar ook schilderwerken, vloeren, binnenhuisinrichting, noem maar op. Hoe werken deze sites?

Win-Win situatie

Zowel voor u als particulier die een klus gedaan wil hebben als voor het uitvoerderende bedrijf (aannemer van de klus) zijn deze sites geschikt.

Voor de particulier

Als particulier vraagt u geheel vrijblijvend en gratis een offerte aan voor uw karwei in huis. Daarin omschrijft u hoeveel werk het is (bijvoorbeeld aantal vierkante meters schilderwerk, hoe groot uw dak is in het geval van zonnepanelen) en uw contactgegevens. De websites zorgen voor contact met de uitvoerder van de werken. Die uitvoerder is een door de site geverifieerd bedrijf dat de werken kan uitvoeren. Het is vervolgens aan het bedrijf om een offerte te sturen en contact met u op te nemen. U hoeft dus niet zelf op pad voor een ‘aannemer’ van het werk. 

Welke klus kunt u aanvragen?

vervenDan hangt van de site af. We geven hier een algemene opsomming:

  • groene energie,
  • woninginrichting,
  • zonnepanelen,
  • zonneboilers,
  • isolatie,
  • schilderwerken,
  • behangen,
  • ramen en deuren,
  • zwembaden,
  • vloeren,
  • tegels,
  • sanitair,

kortom alles wat in een woning onder handen genomen kan worden. Daarnaast vindt u op de sites ook aanbiedingen voor zakelijke dienstverlening zoals boekhouders, notarissen enz… Neem eerst een kijkje op de websites.

Voor de bedrijven

Door de aanhoudende crisis zitten vele bedrijven te wachten op werk. Zij krijgen de aanvragen voor een offerte binnen en kunnen zelf beslissen of ze er iets mee doen of niet. Bedrijven moeten immers betalen voor de adressen (meestal 'leads' genoemd). Hoeveel ze moeten betalen, is afhankelijk van de klus.

Daar staat tegenover dat ze zelf bepalen hoeveel werk ze aannemen, althans op basis van hun uitgebrachte offerte uiteraard. En ook hoe ver ze daarvoor willen reizen. Want het aangeboden werk wordt bepaald op basis van opgegeven postcodes. 

Welke websites bieden offertes aan?

Een enkele site is in verschillende landen aktief: Campaneo. Solvari bedient blijkbaar alleen maar België en Nederland. De overige gevonden sites zijn enkel voor België. Dat neemt niet weg dat de actrieradius van deze sites zich in de toekomst kan uitbreiden naar Nederland.

Belgie en Nederland1. Solvari BE + NL

Solvari is gratis. Enkele sectoren: wonen & verbouwen (ramen/deuren, isolatie en zonnepanelen) en duurzame energie. Deze opsomming is niet volledig. Bezoek de website voor het hele aanbod. 

Bij Solvari was de klacht in het begin dat de aanvragers te veel offertes (per email) binnenkregen. En dat ze teveel telefonisch lastig gevallen werden om een afspraak te maken. Dat ging dus niet goed. Er was soms sprake van 10 offertes. Dan ziet de consument door de bomen het bos niet meer. Dit heeft men aangepakt. Men belooft dat u nog maximaal 4 offertes krijgt. Of het in de praktijk klopt, is ons onbekend.

 België

 Nederland

2. Campaneo

Campaneo is de Europese marktleider op dit gebied. Akief in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en UK. Werd opgericht in 2000. Werkt met 5000 erkende leveranciers. Miljoenen offerte aanvragen werden inmiddels behandeld. In totaal hebben ze zo maar even 150 categorieën van producten en diensten die ze aanbieden.

Website

belgie3. Klusjobs.be

Verenigt gratis vraag en aanbod van klusopdrachten in België. Tijdelijk is er een aanbod voor consumenten: Win een vakman t.w.v. 500.- bij het plaatsen van een opdracht.

Website 

4. Offrea.be

Offrea richt zich op de bouwsector (zonnepanelen; dak- en muurisolatie), wellness (zwembaden) en events. Voorlopig worden enkel Nederlandstalige offertes in behandeling genomen. Offrea beperkt het aantal uitvoerders van de klus tot 3. Gratis dienst.

Website

Conclusie

badkamerDeze tips zijn bedoeld voor klussen in het huis waar je zelf geen verstand van hebt of geen tijd om het te doen. Opvallend is dat België dit keer vooruit loopt met deze vorm van offerten aanvragen. Meestal lopen sites uit Nederland voorop op online gebied. Uitzondering is Campaneo dat in diverse landen al jaren aktief is op deze vorm van linken tussen vraag en aanbod.

Nu kun je online een offerte aanvragen dat is uiteraard tijd besparend. Dat neemt niet weg dat een bezoek aan een showroom niet meer nodig kan zijn. Een nieuwe keuken, keukenblad, behang, kranen of verwarmingsapparaten kies je bij voorkeur niet op papier, via een iPad die de verkoper bij heeft als hij thuis op bezoek komt of mooie foto's. Voor sommige belangrijke beslissingen maak je toch best nog een afspraak in de showroom van het betreffende bedrijf.