Hoe kiezen we de beste garagepoort

Inleiding

Zowel bij nieuwbouw als renovatie, stellen we de keuze van onze garagepoort meestal uit tot het allerlaatste ogenblik. Fout, want onze garagepoort drukt ongetwijfeld een belangrijke stempel op het esthetisch karakter van onze woning. Hoe kiezen we dié garagepoort die het best bij het karakter van onze woning past, en met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we bij voorkeur rekening om van onze toekomstige garagepoort een échte blikvanger te maken?

Evolutie in design en duurzaamheid

Onze garagepoorten maakten de voorbije jaren een geweldige evolutie mee, zowel op het vlak van de gekozen materialen, als de afwerking, het design én het kleurengamma. Er werd dus zeker niet uitsluitend aan het uitzicht van onze garagepoorten gesleuteld. Om de duurzaamheid en dus de levensduur van onze sectionaalpoorten te verhogen, is de keuze aan materialen en afwerkingsgraad sterk uitgebreid. Daar waar onze garagepooorten tot voor enkele jaren hoofdzakelijk uit platte staalplaat werd vervaardigd, bestaan ze nu meestal uit gestructureerde staalplaat, dat de duurzaamheid ervan sterk verhoogd.

Esthetisch karakter

Het gebruik van deze gestructureerde staalplaten bepaald in grote mate het esthetisch karakter van onze garagepoorten. Deze zijn nu in een uitgebreid gamma kleuren en structuren verkrijgbaar. Voor woningen in een residentiële omgeving, zijn sectionale poorten in houtnerf- en diamantstructuur échte blikvangers. Poorten in stucco- profilering zijn meer geschikt voor industrieel gebruik. De meerderheid van onze huidige garagepoorten zijn uit gestructureerde stalen platen opgebouwd. Om zoveel mogelijk storende geluiden buitenshuis te houden, werden onze garagepoorten extra geïsoleerd met een kern uit polyurethaan. Deze wordt tussen de verschillende platen aangebracht.

Temperatuurbestendig

Controleer bij de uiteindelijke keuze van je nieuwe garagepoort, de temperatuurbestendigheid van de gebruikte materialen. Zéker wanneer we kiezen voor een selectionale poort die uit geïsoleerde sandwichpanelen uit staalplaat is opgebouwd. Dan moet men toch met enkele bijkomende elementen, en niet in het minst met de weersomstandigheden, rekening houden. Door de enorme temperatuurverschillen waar onze garagepoort is aan blootgesteld, kan in sommige gevallen de buitenbeplating los komen. Voortdurende blootstelling aan de zon, kan belangrijke kleurverschillen veroorzaken. Dit resulteert in een slordige, en minderwaardige look.

Materialen en afwerkingsgraad

De garantieperiode die de fabricant geeft, zegt veel over de gebruikte materialen en de afwerkingsgraad. Kies uiteindelijk voor de poort met de langste garantieperiode. Dat betekent een grotere investering, die zich uiteindelijk zelf zal terug betalen. Bij een langere garantieperiode, is men zeker dat de gekozen garagepoort maximaal is beschermd tegen alle weersomstandigheden.

Eksklusieve look

Om een lange levensduur en hoge stabiliteit van onze garagepoort te verzekeren, is een keuze voor een paneeldikte van minimum veertig millimeter zeker geen overbodige luxe. Om ons achteraf zoveel mogelijk ontgoochelingen te besparen, kiezen we bij voorkeur voor een verflaag die vooraf op de poort is aangebracht. Wordt de verflaag achteraf aangebracht via het natlakprocédé, dan zal men nooit de kwaliteit en de duurzaamheid van een vooraf geschilderde poort kunnen evenaren. Een kunststoflaag voor onze garagepoort is beslist het overwegen waard. Deze extra laag verhoogt niet alleen de levensduur en gebruiksvriendelijkheid. In dergelijke coatings wordt een bepaald patroon of kleur aangebracht, die onze poort een eksklusieve look geeft.

Verschillende voordelen combineren

De keuze voor zo'n eigentijdse en beschermende coating, stelt ons in staat de verschillende "houtsoorten" en kleuren die op deze manier worden bekomen, met de vele voordelen van een geïsoleerde stalen selectionaalpoort te combineren met de traditionele charme en warme uitstraling van natuurlijke materialen.

Symmetrie van onze garagepoort

Dat onze selectionaalpoort steeds een horizontale profilering moet hebben, is een misvatting. Een horizontaal opendraaiende poort is probleemloos combineerbaar met een verticaal design. Bij de keuze van onze nieuwe garagepoort moeten we beslist oog hebben voor zijn symmetrisch karakter. Dat is belangrijk voor het visuele aspect van onze poort. Zorg er voor dat de panelen waaruit de poort is opgebouwd, steeds dezelfde afmetingen hebben, dat verzekert ons een kwalitatief uitzicht van onze selectionale poort.