Tips voor het kopen van een voordeur

Inleiding

Een voordeur is onmisbaar bij een huis. Het is je toegang en het eerste wat mensen zullen te zien krijgen als ze langskomen. Met een voordeur kun je de stijl van je huis grotendeels bepalen. Ook veiligheid en duurzaamheid spelen een rol bij het kopen van een voordeur. Verder is het belangrijk rekening te houden met verschillende accessoires zoals een brievenbus en het ruitje. Kortom, er komt nog heel wat bij kijken als je een nieuwe voordeur wilt kopen. Waar let je allemaal op als je een nieuwe voordeur wilt? Lees hieronder de tips voor het kopen van een voordeur.

Tips voor het kopen van een voordeur

Stijl van de voordeur

Er zijn voordeuren in allerlei stijlen. Welke stijl je kiest is afhankelijk van je persoonlijke smaak en van de stijl van het huis. De meeste mensen kiezen voor een voordeur die bij de rest van het huis en bijvoorbeeld de raamkozijnen past. Heb je eigenlijk geen idee wat je precies mooi vindt of wat bij je huis past, kijk dan eens in je omgeving rond. Een voordeur in een showroom ziet er altijd mooi uit, maar het gaat er ook om of hij bij je huis past. Verschillende stijlen voor een voordeur kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Klassiek
 • Modern
 • Landelijk
 • Basis
 • Tijdloos
 • Jaren twintig/dertig

Ruitje van de voordeur

Je hebt ruitjes en ramen in allerlei soorten en maten. Het raam in een voordeur bepaalt ook voor een groot deel de stijl. Kies je bijvoorbeeld voor een strak en modern raam? Of spreekt een glasraam in loodje meer aan, denk bijvoorbeeld aan het bekende raam met de roos erin. Ook zijn er voordeuren te koop zonder ramen. Bedenk hierbij wel dat er geen licht in je gang komt. De meeste voordeurruiten zijn zo gemaakt dat jij wel goed naar buiten kunt kijken terwijl anderen je niet kunnen zien.

Materiaal van de voordeur

Er zijn zowel voordeuren uit hout als aluminium en kunststof. De meeste mensen kiezen voor een houten voordeur. Over het algemeen is dit hardhout, zoals merbau, omdat dit lang meegaat en mooi blijft. Andere materialen zijn ook mogelijk, zoals kunststof en aluminium. Deze materialen zijn onderhoudsvriendedelijk, maar het kan ook wat strak en modern ogen.

Bekende merken

Je kunt een voordeur kopen bij de verschillende bouwmarkten. Ook kun je op zoek gaan naar een timmerbedrijf als je een speciale voordeur wilt. Een andere mogelijkheid is om online een voordeur te kopen. Bekende merken zijn bijvoorbeeld:

 • CanDo
 • Hormänn
 • Bruynzeel

Waar moet je nog meer opletten?

De prijzen van voordeuren liggen ver uit elkaar. Een standaard voordeur kost bijvoorbeeld zo'n 250 euro, maar er zijn ook voordeuren te koop van ruim 2000 euro! Goedkope voordeuren zien er vaak simpel en standaard uit, terwijl een dure voordeur tot in detail is afgewerkt. Wanneer je een voordeur wilt kopen, let er dan op of dit een kale voordeur is of één met accessoires. Een kale voordeur is een voordeur zonder glas, slot en klink. Wanneer je dit allemaal los moet kopen, kan je goedkope voordeur toch nog duur worden!

 • Slot. Kies je voor een gewoon slot of een driepuntsluiting? Met een driepuntsluiting ben je het best beveiligd tegen inbrekers.
 • Valdorpel. Een valdorpel werkt als een tochtstrip. De valdorpel is als het ware in de voordeur gebouwd. Als de deur dicht is, valt hij naar beneden zodat er geen tocht onder de deur door kan waaien.
 • Brievenbus. Niet alle voordeuren hebben standaard een brievenbus. Het is bij de meeste voordeuren wel mogelijk om deze erin te maken, maar dat hangt van ieders smaak af. In sommige gevallen kun je beter kiezen voor een losse brievenbus.

Conclusie

Een voordeur kopen doe je niet zomaar. Welke voordeur je kiest is afhankelijk van je huis en je persoonlijke smaak. De meeste mensen kiezen voor een meer luxueuze voordeur. Het is toch het eerste wat men ziet als je aankomt, dus het moet wel een beetje tonen. Maar heb je niet zo'n groot budget, dan zijn er ook voordeuren van rond de 300 euro. Laat je goed informeren voordat je een voordeur aanschaft en kijk eens rond bij soortgelijke huizen naar hun voordeuren! Op die manier kun je een inschatting maken hoe een bepaalde deur er uit ziet.