Laminaat is de beste vloer

Inleiding

Wie een woning koopt, nieuw of bestaand, zal telkens weer geconfronteerd gaan worden met de keuze voor een bepaalde vloer. Een keuze die belangrijk is want in een woning wordt de vloer het intensiefst gebruikt. Naast het feit dat een vloer duurzaam dient te zijn, moet deze er (meestal) ook goed uitzien. Wat uiteindelijk de beste vloer is, bepaalt u zelf . De keuze van de vloer is afhankelijk van uw smaak en uw budget.

Soorten vloeren

Vloeren kunnen we verdelen in harde en zachte vloeren. Onder de zachte vloeren vallen de vloerbedekkingen zoals tapijt, tapijttegels, kokos, sisal en wol. Onder de harde vloeren vallen onder meer kurk, laminaat, parket en siergrind.

De laatste decennia is op het gebied van vloeren een tendens zichtbaar dat de zachte vloeren het moeten afleggen tegen de harde vloeren. Een reden hiervoor is het fenomeen huisstofmijtallergie, de huisstofmijt nestelt zich onder andere in zachte vloerbedekkingen en veroorzaakt bij veel mensen (10% van de Westerse bevolking) allergische reacties.

Inhakend op deze tendens wordt hieronder de laminaatvloer besproken.

Laminaat

Laminaatvloeren hebben een kunststof toplaag met een houtprint. Deze vloeren zijn in vele verschillende soorten verkrijgbaar.

Eigenschappen van laminaat

De voordelen van een laminaatvloer zijn: slijtvast, sterk, hygiënisch, bestand tegen de meeste vlekken, kleurecht en een laminaatvloer is eventueel door handige doe het zelvers makkelijk zelf te leggen. Een laminaatvloer is niet aan te raden voor vochtige ruimtes zoals badkamers.De toplaag van de laminaatvloer is waterbestendig maar de onderkant kan na verloop van tijd gaan zwellen als het in aanraking komt met water. Vandaag de dag zijn er veel merken met allerlei klik-systemen, kleuren, structuren in de toplaag, V-groef, mat, zijdeglans, hoogglans, rubber randjes (scheepsdek) en verlichting in het laminaat. Nieuw is bij een aantal merken een 3D V-groef. In werkelijkheid glad, maar optisch goed zichtbaar. Sinds een jaar is het zelfs mogelijk om uw laminaatvloer optioneel te voorzien van elektrische vloerverwarming. Traditioneel kunt u sommige merken toepassen met een warm water vloerverwarming als hoofdverwarming

Laminaat is zeer eenvoudig in onderhoud, regelmatig stofzuigen en dweilen is ruim voldoende. Gebruik wel de juiste vloeronderhoud producten want per fabrikant kunnen hieraan verschillende eisen worden gesteld. Vaak is het dweilen met een neutrale reiniger voldoende om de laminaatvloer mooi schoon te houden. Ook zijn er diverse laminaat reparatie setjes te verkrijgen voor als er een beschadiging is opgetreden.

Kliklaminaat is het populairst. Door een speciale verbinding die men heeft ontwikkeld klikken de planken als het ware in elkaar en is lijm niet meer nodig. Kliklaminaat is eenvoudig zelf te leggen, direct belastbaar, bij bepaalde merken verhuisbaar en een beschadigd deel kan in sommige gevallen zeer gemakkelijk vervangen worden.

Bekende merken zijn Pergo, Quickstep en Forbo.

TIP Bij de aankoop van een laminaatvloer wordt vaak vergeten dat er nog een scala aan accessoires nodig zijn, zoals een ondervloer, plinten en profielen. Deze kunnen samen in prijs net zo duur zijn als de laminaatvloer zelf, houd hier rekening mee.

Samenvatting

Pluspunten

  • slijtvast,
  • kleurecht,
  • hygiënisch,
  • uitgebreide collectie,
  • eenvoudig onderhoud,
  • eenvoudig te leggen.

Minpunten

  • niet geluid isolerend,
  • niet voor vochtige ruimten,
  • enorme hoeveelheid producten.

Lees de hele serie

Kurk is de beste vloer

Siergrind is de beste vloer

Parket, de traditionele vloer

Vergelijking van harde vloeren


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden