Hoe krijg ik rotklusjes toch gedaan

Inleiding

Er zijn altijd wel dingen die gedaan moeten worden waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Sommige dingen vallen helaas onder het “Heilige moeten” en moeten wel gedaan worden, want als het niet gebeurt heb je of geen inkomen of je draagt geen schone kleren meer. Maar hoe kun je nu zorgen dat de klussen toch gedaan worden, maar je er met tevredenheid tegenaan kunt kijken? Om hier te komen zijn er een aantal mogelijke manieren: door of iets in jezelf te veranderen (je mindset) of externe omstandigheden in te schakelen en het door een ander laten doen!

Mindset

Ergens geen zin in hebben is een mindset die op zichzelf al verlammend is. Je gaat tegen klussen aan zitten te hikken, je schuift ze voor je uit en het zwaard van Damocles blijft dus de hele dag boven je hoofd hangen. Hier wordt niemand wijzer van. Aan het einde van de dag voel je je energieloos, mogelijk sjacherijnig en is er ook nog eens niets gebeurd want de klus die je had moeten doen is nu doorgeschoven naar morgen. Je hoeft je dus niet meer af te vragen hoe je volgende dag eruitziet. Je hebt ook mensen die zoveel excuses bedenken dat ze niet meer aan klusjes toekomen, maar wel een fijne dag hebben gehad omdat ze heerlijk zijn gaan winkelen…dat kan natuurlijk ook, maar is hier in dit geval net zo min effectief. Om te komen tot een aangepaste mindset kun je een aantal dingen proberen:

Belonen

Als je de badkamer (of een andere klus waar je tegenaan hikt) hebt gedaan, mag je iets voor jezelf gaan doen (of jezelf voorzien in een heerlijke kop koffie met wat lekkers)

Dubbele voordelen zien en zaken combineren

Met het doen van sommige klussen verbrand je veel calorieen> als je je dus een morgen druk maakt met het schoonmaken van de gehele bovenverdieping , hoef je dus niet meer naar de sportschool en kun je iets leuks voor jezelf gaan doen (of jezelf belonen met wat lekkers). Je zult zien dat als je je goed lichamelijk inspant dat het ook dezelfde stoffen in je lichaam losmaakt waardoor je nadien een zeer voldaan gevoel hebt.

Organiseer je klusjes

Door een indeling te maken in je klusjes blijven deze overzichtelijk en ga je er minder tegenop zien. Laat niet alles aankomen op die ene zaterdag in de week dat je eindelijk vrij bent, zodat je los kan gaan op alle klusjes die er van de hele week nog liggen.

Kijk er anders tegenaan

Zie het niet als iets dat MOET gebeuren, of als een rotklus. Richt je op het resultaat. Deze tip zal mogelijk iets langer moeten indalen voor dit in je hoofd nestelt.

Een ander vragen je te helpen

Als je er echt geen zin in hebt, kun je altijd iemand vragen om je te helpen. Als je samenwoont kun je de klusjes verdelen. Verdeel ze naar leuke en minder leuke klusjes en stem deze ‘ eerlijk’ af. Zo doen jullie allebei leuke en minder leuke dingen. Verdeel ze ook naar datgene waar diegene goed in is. Niets is leuker dan je samen even een dagdeel in te spannen om daarna samen met een kop thee op de bank tevreden te kijken naar het opgeleverde resultaat. Het moet toch gebeuren: dan kun je er maar het beste van maken. Wat je ook kunt doen in het geval van schoonmaken is dat je bijvoorbeeld ruilt met een vriendin. Terwijl jij haar huis schoonmaakt, doe jij het hare. Bij een ander zie je vaak meer en ben je mogelijk iets preciezer. Je eigen huis schoonmaken is mogelijk ook iets wat na verloop van tijd gaat vervelen. Het huis van een vriendin is dan net even anders.

Iemand inhuren

Als je er zelf echt niets leuks van kan maken en je hebt er geld voor over: dan kun je altijd over gaan tot het inhuren van een derde. Laat je daarbij goed voorlichten op het internet of via vrienden. Vraag iemand ook altijd om referenties: laat niet zomaar iemand in je huis!